Šamronky - plnené trubičky z lístkového cesta (fotorecept)
Autor receptu: tothka
Zvyšné bielky zo šišiek sa pýtali na spracovanie, tak som vymýšľala čo s nimi a môj muž to
vyriešil, vraj sme dávno nemali šamronky. Tak teda tu sú
7-8 porcií |
60 minút príprava |
15-20 minút na 220 °C |
Postup
- Na pomúčenej podložke rozgúľame lístkové cesto
- Radielkom pokrájame na pásiky o šírke asi 4 cm
- Jednotlivé pásiky cesta nakrútime na kovové trubičky a uložíme na plech tak aby sa pri pečení peprilepili, pretože pri pečení napuchnú
- Trubičky potrieme vajíčkom a dáme piecť do rozpálenej rúry , pokým pekne nesčervenejú
Upečené vyberieme, hneď stiahneme dolu z formičky a necháme vychladnúť
Dávame pri tom pozor na malú zvedavú pomocníčku, ktorá si okrem šamlíka priviedla na pomoc aj dedka
- Medzitým si nad parou vyšľaháme z bielkov a cukru tuhý smeh
- Cukrárenským vreckom nastriekame sneh do trubičiek z obidvoch strán, aby boli dobre naplnené. Pre foto som musela použiť aj dedkove ruky, ten samozrejme bol prvý, kto
hotové trubičky ochutnával a vôbec mu nevadilo, že si má dávať pozor na cukor
- Naplnené trubičky posypeme práškovým cukrom a pristúpime ku konečnej fáze našej činnosti - k trubičkám si spraviť dobrú kávu a v pokoji vychutnávať.