Praženica s hubami

Šampiňóny s vajíčkami a s roquefortom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Veľký pór si kupujem často. Obľubujem ho hlavne v surovom stave, pokrájaný na tenko, rozložený na krajci chleba s maslom, posypaný soľou, čerstvo mletým čiernym korením a turmeric-om. Po rolovanej kuracine s – roquefort-om mi ostal kúsok tohoto syra s kultúrnou plesňou. Keďže v chladničke sa delili o miesto v dosť tesnom susedstve, doprial som im spoločnosť aj v tomto raňajkovom jedle. Chutilo fantasticky a navyše som si opäť vyslúžil uznanie mojej krajšej polovičky! Veď vyskúšajte a uvidíte!

3-4
porcie
15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Jeden by nepovedal ako málo stačí na to, aby u svojeho milovaného proťajšku vyčaroval úsmev na tvári!
  2. Aby som nepoletoval okolo šporáka ako „namydlený bleks“, vopred som si očistil a pokrájal petržlenovú vňať aj s jej „halúzkami na broky“, lístočky zelerovej vňate, bielu 60-70 mm časť póru a šampiňóny Zvlášť som si odložil lístky petržlenovej vňate i umytú a pokrájanú zelenú časť póru, ktoré použijem na záverečnú jedlú dekoráciu.
  3. Na dno širšej panvice som nalial olivový olej, priložil naplátkované šampiňóny, posypal ich soľou, čerstvo mletou borievkou, čerstvo drvenou rascou a čerstvo mletým čiernym korením,
  4. pridal pokrájanú petržlenovú vňať aj s „brokmi z jej konárikov“,
  5. pokrájanú bielu časťu póru a pokrájané lístky zelerovej vňate.
  6. Po premiešaní a asi minútovom podusení som na povrch uložil kocku masla, prikryl pokrievkou a nechal dusiť do zmäknutia všetkých ingrediencií; netrvá to dlho – max. 10´.
  7. Ledva som stihol pokrájať Roquefort na asi 6÷7 mm kocky.
  8. Na podusený šampiňónový základ som „vbuchol“ vajíčka a keď sa bielky „zafarbili“ na bielo, celú zostavu som zľahka premiešal, krátko - minútku-dve – podusil, tak aby jedlo ostalo vláčne, nie suché a
  9. hneď za horúca servíroval na tanieroch z juhoafrického porcelánu, ktorý som Vám už dávno neukázal. Ako prvé „išli“ pokrájané zelerové lístky a zelená časť póru, hlavný „aktér“ raňajok dusené šampiňóny, na ne kocky syra s modrou plesňou a posyp lístkami petržlenovej vňate. Zajedali sme chrumkavou bagetkou.
  10. Ďalšie z nočných decembrových „nakuknutí“ do našej záhrady. Už aj pomaranče dozrievajú. Je ich síce menej ako vlani, ale sú väčšie. Nenechajte sa oklamať záberom, ja som naschvál zaostril na „bohatý“ konár, aby som mohol pred Vami „ukazovať ramená, alias rucac flanca“!