Šampiňóny s vajcom
Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Na čerstvé huby z okolia mojich rodných Košíc si budeme musieť ešte nejaký ten piatok
počkať, ale aj z konzervovaných
šampiňónov je praženica chutná. Nutričný prínos húb spočíva v ich zložení a vysokom
obsahu vlákniny. Obsahujú
bielkoviny i sacharidy, tuky sú však zastúpené iba minimálne. Naopak vyšší podiel vody
má za následok nízku
energetickú (kalorickú) hodnotu, 25 kcal/105 kJ v 100 g, čiže sú porovnateľné s
nízkokalorickými druhmi zeleniny a
ovocia. Nie sú teda žiadnou „kalorickou bombou“.
2-4 porcie |
12-15 minút príprava |
12-15 minút tepelná úprava |
Postup
- Kto má akurátnu chuť na opečené kúsky údenej slaniny, samozrejme začne ňou, my sme sa pre dnešok rozhodli „byť za dobrých“, tak preto som začal iba troškou slnečnicového oleja v mojej obľúbenej panvici, na ktorom som orestoval „C-éčka“ stonkového zeleru a červenej cibule, do ktorých som potom pridal aj „statočnú“ hrsť pokrájanej petržlenovej i zelerovej vňate. Nasledovalo „hlavné číslo programu“, dva sklenené poháre sterilizovaných, na hrubo pokrájaných „hlavičiek“ šampiňónov, ktoré som jemne posolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením a
- samozrejme, teda aspoň pre mňa, čerstvo mletou borievkou (jalovcom z plane pri Turni nad Bodvou), vôňou ktorej si aspoň navodím predstavu Slovenských kopcov, strání a vrchov.
- Základ už som mal podusený, tak po zmiešaní stačilo už iba asi 3÷5´ na spoločné „utrtúlenie“ sa, čiže ohriatie na príjemnú prevádzkovo-jedlú teplotu,
- „vbuchnúť“ vajíčka, občasným premiešavaním ich nechať „zraziť“,
- posypať ďalšou dávkou pokrájanej zelenej vňaťky a hotovo (alias, „fertig Juliška, prikri sa!“).
- Ja som si svoj podiel nechal v panvici, dľa prevzatého zvyku mojeho dobrého otca, B. P.,
- ale mojej sladkej ½ s „modrou krvou” som predsa len servíroval na porceláne na ocesnakovaných hriankach s maslom, posypaných strúhanou goudou a mozzarellou.
- Dnes jeden zo smutnejších pohľadov; pri poslenej monsoon-ovej búrke sa nám zlomil veľký bočný konár citronóvnika, ale jeho tohotoročná úroda bude aj tak bohatá; až dozreje, určite sa Vám ňou pochválim.