Šampiňóny s vajcom

Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Na čerstvé huby z okolia mojich rodných Košíc si budeme musieť ešte nejaký ten piatok počkať, ale aj z konzervovaných šampiňónov je praženica chutná. Nutričný prínos húb spočíva v ich zložení a vysokom obsahu vlákniny. Obsahujú bielkoviny i sacharidy, tuky sú však zastúpené iba minimálne. Naopak vyšší podiel vody má za následok nízku energetickú (kalorickú) hodnotu, 25 kcal/105 kJ v 100 g, čiže sú porovnateľné s nízkokalorickými druhmi zeleniny a ovocia. Nie sú teda žiadnou „kalorickou bombou“.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kto má akurátnu chuť na opečené kúsky údenej slaniny, samozrejme začne ňou, my sme sa pre dnešok rozhodli „byť za dobrých“, tak preto som začal iba troškou slnečnicového oleja v mojej obľúbenej panvici, na ktorom som orestoval „C-éčka“ stonkového zeleru a červenej cibule, do ktorých som potom pridal aj „statočnú“ hrsť pokrájanej petržlenovej i zelerovej vňate. Nasledovalo „hlavné číslo programu“, dva sklenené poháre sterilizovaných, na hrubo pokrájaných „hlavičiek“ šampiňónov, ktoré som jemne posolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením a
  2. samozrejme, teda aspoň pre mňa, čerstvo mletou borievkou (jalovcom z plane pri Turni nad Bodvou), vôňou ktorej si aspoň navodím predstavu Slovenských kopcov, strání a vrchov.
  3. Základ už som mal podusený, tak po zmiešaní stačilo už iba asi 3÷5´ na spoločné „utrtúlenie“ sa, čiže ohriatie na príjemnú prevádzkovo-jedlú teplotu,
  4. „vbuchnúť“ vajíčka, občasným premiešavaním ich nechať „zraziť“,
  5. posypať ďalšou dávkou pokrájanej zelenej vňaťky a hotovo (alias, „fertig Juliška, prikri sa!“).
  6. Ja som si svoj podiel nechal v panvici, dľa prevzatého zvyku mojeho dobrého otca, B. P.,
  7. ale mojej sladkej ½ s „modrou krvou” som predsa len servíroval na porceláne na ocesnakovaných hriankach s maslom, posypaných strúhanou goudou a mozzarellou.
  8. Dnes jeden zo smutnejších pohľadov; pri poslenej monsoon-ovej búrke sa nám zlomil veľký bočný konár citronóvnika, ale jeho tohotoročná úroda bude aj tak bohatá; až dozreje, určite sa Vám ňou pochválim.