Šampiňónová zapražená polievka z cestovinou, hráškom a zemiakmi klasická

pacun110 - fotkapacun110, 8. novembra 2011
Šampiňónová zapražená polievka z cestovinou, hráškom a zemiakmi klasická
Foto: pacun110

ej,to boli časy,keď nám naše drahé mamy a drahé staré mamy,len tak mimochodom,uvarili zapraženú polievku s rascou,alebo s vajíčkom. A ako nám,chalanom,keď sme prišli Zobraziť celý popisej,to boli časy,keď nám naše drahé mamy a drahé staré mamy,len tak mimochodom,uvarili zapraženú polievku s rascou,alebo s vajíčkom. A ako nám,chalanom,keď sme prišli z von,kde sme sa hrali po kopcoch,na vojakov, chutili!Kúštik čierneho chleba k tomu - úplná paráda!Rýchlo zjesť za 2 taniere a hybáj von,za dobrodružstvom..!

6
porcií
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 gr
200 gr
1 ks
4-5 strúčikov
100 gr
95 gr




Postup

  1. 1

    takáto polievka má obrovskú výhodu v tom,že sa v nej používajú jenoduché a lacné ingrediencie,dostupné takmer v každej špajzi,či komore...Fantázii a improvizácii sa medze nekladú - a to mám vo varení rád!!!

    Šampiňónová zapražená polievka z cestovinou, hráškom a zemiakmi klasická - obrázok 1
  2. 2

    základ je dobrá zápražka z masti a polohrubej múky,do ktorej,keď začne rozvoniavať po byte,sypnem za hrsť celej rasce a ešte trochu popražím.

    Šampiňónová zapražená polievka z cestovinou, hráškom a zemiakmi klasická - obrázok 2
  3. 3

    keď začne zápražka ružovieť a este viac voňať(až tak,že prehluší synovu voňavku),tak tam sypnem mleté čierne korenie a celkom dosť mletej červenej papriky,rýchlo premiešam aby sa paprika a zápražka spojili a zalejem to studenou vodou.Keď začne hustnúť,tak ju osolím a vložím do nej celú očistenú cibuľu,prekrojenú na polovice a očistené cesnakové strúčiky.Pomaly varím.

    Šampiňónová zapražená polievka z cestovinou, hráškom a zemiakmi klasická - obrázok 3
  4. 4

    neskôr pridám drobné šampiňóny,nakrájane na pásiky a ďalej neochvejne varím.

    Šampiňónová zapražená polievka z cestovinou, hráškom a zemiakmi klasická - obrázok 4
  5. 5

    keď je už cibuľa polorozvarená,tak dolejem horúcu vodu na množstvo aké potrebujem mať a pridám na malé kocky nakrájané zemiaky a čerstvý,alebo mrazený hrášok.

    Šampiňónová zapražená polievka z cestovinou, hráškom a zemiakmi klasická - obrázok 5
  6. 6

    nakoniec pridám cestovinu - dnes padla voľba na Slovenskú ryžu,ale je to v podstate jedno,čo tam ide.Výborná je aj mrvenička alebo obyčajné rezance - záleží na tom čo je doma.

    Šampiňónová zapražená polievka z cestovinou, hráškom a zemiakmi klasická - obrázok 6
  7. 7

    Chviľku povarím a polievka je hotová. A aj keď vyzerá,že je riedka,tak do druhého dňa na 100 % zhustne.Viem to,lebo to mám vyskúšané! Dobrú chuť,vám prajem... A prečo čiernobiele fotky? Tak voľajako mi to evokuje chlapčenské roky,keď neboli mobilné telefóny,nootbuky a digitálne fotoaparáty...

    Šampiňónová zapražená polievka z cestovinou, hráškom a zemiakmi klasická - obrázok 7

Diskusia k receptu

hubata
Hehe - retro polievka. Len ja som zápražku dávala ako poslednú, ale aj takto sa dá. Toto je naozaj polievka ktorá sa stvorí prakticky z ničoho čo je doma. Môže sa volať šošovicová, hrachová, karfiolová, zemiaková, lúsková alebo kalerábová. Páči sa mi aj retro fotka, komentík je tiež vtipný, jednoducho si šikuľka !
danculka
Tiež robím ,že záprašku dávam poslednú super jednoduché,lacné...
dorisa
retro fotky...pekné, už som aj ja o nich uvažovala:)
garanco
Kúpila som čerstvé šampiňóny, dnes ju uvarím - dobrá klasika!! Prečo si nechal cibuľu vcelku ( ja ju jemne nakrájanú dávam do zápražky) ?
renacica
priznam sa ze ja som tuto plievku v dectve nemala rada kvoli rasce ale dnes uz dospela ju zboznujem a moja mandarinka -dcera ta tiez nema rada rascu takze ju radcej nepridavan nikde:)))
ale polivka je fajn
3sandra3
Super polievka, jednoduchá, chutná. Tiež sa mi páčia čiernobiele fotky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia