Šampiňónová polievka s kyslou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Niekedy mám chuť aj na takúto kyslú polievku. To prepojenie varené a pečené dodá tomu lahodnú chuť. Je to polievka pomerne rýchlo uvarená. A hlavne bez mäsa, niekedy príde aj taký deň.

8-10
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Pripravil som si suroviny. Koreniny som tam zabudol pridať. Cibuľku aj zelenú časť so krájal na kolieska. Zemiaky očistené pokrájal na drobné kúsky. šampiňóny na polky väčšie na štvrťky. Kapustu som dal na sitko, nech odtečie prebytočná voda.
  2. Začal som šampiňóny a kapustu som posypal drvenou rascou a premiešal. Dal som to na pekáč a polial asi 1,5 dcl vývarom. Zavrel som druhou polkou pekáča a dal do rúry na 180°C piecť. Piekol som to asi 20 minút a potom som pridal na teplote na 200°C a zapiekol odokryte. To aby chytilo trochu nádych pripečenia.
  3. Počas pečenia som do 4l hrnca dal na olej opiecť cibuľku. Tu som opiekol ták,že začínala sa trošku pripekať na červeno- nie prihorieť.
  4. Teraz som na ňu dal medzi prsty rascu pomiešal a pridal nakrájané zemiaky. Chvíľu miešal nech trošku prejdu teplom. Osolil som ich a okorenil a zalial horúcou vodou do polovice hrnca. Nechal som na silné varenie, nech sa trochu rozvaria. Bobkáč, nové korenie, celé čierne korenie som dal do guličky na čaj a tak pridal do hrnca. Po uvarení mám menej práce z vyberaním korenia.
  5. Z hrubá po 20 minútach boli zemiaky dostatočne mäkké. Teraz som ich rozmixoval tyčovým mixérom na hladko a znovu nechal rozvariť.
  6. Asi po pol hodine som mal kapustu a šampiňóny dobré prepečené.
  7. Tak som z pekáča kapustu zo šampiňónmi dal do hrnca zo zemiakmi. Nechal rozvariť a pridal som tam cesnak cez lis na cesnak.
  8. Po rozvarení som prilial kyslú smotanu rozšľahanú v troche mlieka. Dolial ešte mlieko do plného hrnca a znovu nechal rozvariť. Potom ochutnáme či netreba dosoliť, pripadne ak je moc kyslé pridáme za Pl cukru.
  9. A máme hotovo. Pretože bolo pekne a pracovali okolo kvetín na dvore, tak aj polievku sme jedli na slniečku, zo syrovými pagáčmi. Je to rýchla polievka a ľahká. Dá sa po nej ešte ohýhať a ďalej pracovať. Želám aj vám dobrú chuť. Tie zvyšné šampiňóny sme opiekli na grile.