Saltimbocca (teľacie rezne) so šalviou a maslovými haluškami

Autor receptu: clovak

Vynikajúce a na prípravu rýchle jahňacie s šalviou a ľahkými haluškami podľa Jaroslava Žideka

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. SALTIMBOCCA: Teľacie plátky osolíme a koreníme, potom na ne uložíme plátok šunky a šalviový lístok. Preložíme na polovicu a prepichneme špáradlom. V panvici rozpustíme lyžicu masla a z obidvoch strán opečieme mäso. Panvicu vložíme do rúry vyhriatej na 100 stupňov a pečieme asi 6 minút. Potom mäso odložíme na teplé miesto a do výpeku z mäsa vmiešame biele víno, citrónovú šťavu a vývar a krátko povaríme. Pridáme zvyšné maslo a za stáleho miešania ho rozpustíme vo výpeku, čím omáčku zahustíme. Osolíme okoreníme, pridáme zvyšnú posekanú šalviu a vložíme naspäť teľacie mäso.
  2. MASLOVÉ HALUŠKY: Do hrnca dáme mlieko, maslo (2 lyžice), uvedieme do varu, osolíme, pridáme muškátový oriešok a čerstvo pomleté korenie. Nato drevenou vareškou vmiešame preosiatu múku a miešame tak dlho, kým sa nezačne oddeľovať odo dna hrnca. Potom cesto necháme trochu vychladnúť a vmiešame doň vyšľahané vajcia so žĺtkom. Z takto pripraveného cesta vykrajujeme halušky, vkladáme do vriacej posolenej vody a varíme 3-4 minúty. Potom halušky vyberieme sitkom, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Pred servírovaním zohrejeme v omáčke.