Šaltibarščiai - litovská studená cviklová polievka

Autor receptu: karo

Šaltibarščiai, v preklade "Studený boršč", je jedno z litovských národných jedál, ku ktorému som sa prvý raz dostala na návšteve priateľových rodičov v jeho rodnej Litve. Je to výborná a zdravá studená cviklová polievka, skvelá na horúce letné dni.

4
porcie
15-20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cviklu ošúpeme a uvaríme domäkka. Keď je uvarená, vyberieme ju, vodu v ktorej sa varila ale nevylievame, pretože ju neskôr použijeme do polievky. Uvaríme si dve alebo tri vajcia natvrdo.
  2. Do väčšieho hrnca nastrúhame uvarenú cviklu a uhorku a zalejeme ich smotanou, kefírom a vodou z cvikly. Vajcia natvrdo ošúpeme, oddelíme bielky od žĺtkov, bielky pokrájame na malé kúsky a pridáme do hrnca.
  3. V malej miske poriadne rozmiešame žĺtky s pokrájanými cíbikmi (alebo pórom) a cca dvomi čajovými lyžičkami soli. Pridáme do hrnca, všetko spolu poriadne premiešame. Podľa chuti dosolíme. Z cvikly chytí polievka krásnu cukríkovoružovú farbu.
  4. Podávame s uvarenými zemiakmi, ktoré ale pridávame do polievky až vtedy, keď ju máme naservírovaná na tanieri. Dozdobíme kôprovou vňaťou alebo pažítkou. Polievka je najchutnejšia, keď postojí pár hodín v chladničke a všetky chute sa spoja. Dobrú chuť!