Šaltibarščiai - litovská studená cviklová polievka
Autor receptu: karo
Šaltibarščiai, v preklade "Studený boršč", je jedno z litovských národných jedál, ku ktorému
som sa prvý raz dostala na návšteve priateľových rodičov v jeho rodnej Litve. Je to
výborná a zdravá studená cviklová polievka, skvelá na horúce letné dni.
4 porcie |
15-20 minút príprava |
Postup
- Cviklu ošúpeme a uvaríme domäkka. Keď je uvarená, vyberieme ju, vodu v ktorej sa varila ale nevylievame, pretože ju neskôr použijeme do polievky.
Uvaríme si dve alebo tri vajcia natvrdo.
- Do väčšieho hrnca nastrúhame uvarenú cviklu a uhorku a zalejeme ich smotanou, kefírom a vodou z cvikly. Vajcia natvrdo ošúpeme, oddelíme bielky od žĺtkov, bielky pokrájame na malé kúsky a pridáme do hrnca.
- V malej miske poriadne rozmiešame žĺtky s pokrájanými cíbikmi (alebo pórom) a cca dvomi čajovými lyžičkami soli. Pridáme do hrnca, všetko spolu poriadne premiešame. Podľa chuti dosolíme.
Z cvikly chytí polievka krásnu cukríkovoružovú farbu.
- Podávame s uvarenými zemiakmi, ktoré ale pridávame do polievky až vtedy, keď ju máme naservírovaná na tanieri. Dozdobíme kôprovou vňaťou alebo pažítkou.
Polievka je najchutnejšia, keď postojí pár hodín v chladničke a všetky chute sa spoja.
Dobrú chuť!