Šalátový prívarok

Šalátový prívarok chrumkavý

Autor receptu: welwet

Všetci tu na Vareche sa zhodujeme na tom, že sme ako deti šalátový prívarok radi nemali, lebo ten uvarený hlávkový šalát pripomínal všetko možné (ako deti sme ho nazývali vechťová omáčka), len nič chutné. Konzistencia vareného hlávkového šalátu nie je vábna ani na pohľad a ani v ústach. Takže ponúkam recept, ako si pripravujem šalátový prívarok tak, aby mi chutil. Fotky k tomuto receptu nepridávam, lebo nemyslím, že sú potrebné.

6-8
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Očistené a nakrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody. Uvaríme do mäkka a odstavíme. Vodu z nich nezlievame.
  2. Z masla a 1 PL hladkej múky pripravíme bledú zásmažku a necháme mierne schladnúť. Pridáme do nej vodu z uvarených zemiakov (ktorá by tiež nemala byť príliš horúca), dobre premiešame, pridáme uvarené zemiaky a opäť privedieme do varu.
  3. Z mlieka a 1 PL hladkej múky urobíme zátrepku, ktorú pridáme do vriaceho základu a za stáleho miešania privedieme k varu, povaríme na miernom ohni 5 minút a odstavíme. Pozn.: Ak je omáčka príliš hustá, pridáme trochu vody alebo mlieka, ak je príliš riedka, tak urobíme ešte trochu zátrepky (zátrepku treba vždy povariť aspoň 5 minút).
  4. Odstavenú (zatiaľ klasickú zemiakovú) omáčku dochutíme soľou, cukrom, octom... Neodporúčam ani korenie a už vôbec nie kôpor, lebo hlávkový šalát nemá príliš výraznú chuť a čokoľvek príliš aromatické chuť hlávkového šalátu "prehluší".
  5. A TERAZ TO HLAVNÉ ... Do taniera dáme jednu až dve hrste natrhaného alebo nakrájaného šalátu, zalejeme ho vlažnou omáčkou, trochu a premiešame, Môžeme - nemusíme pridať na tvrdo uvarené vajíčka (podľa možnosti aspoň olúpané :) alebo aj nakrájané a čo najskôr podávame. GARANTUJEM, že šalát v tomto prívarku bude svieži, chrumkavý a chutný !!!