Šalátovka s novými zemiakmi a stratenými vajíčkami (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Je sezóna šalátu a preto Vám ponúkam recept na šalátovú omáčku (v Trnave sa namiesto slova prívarok používa slovo omáčka) tak ako ju robieva moja maminka... ale s maličkými úpravami :)

5-6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Šalát si rozoberieme na lístky a poriadne umyjeme od nečistôt a prípadných návštevníkov z chrobáčej ríše.
  2. ...bokom si odložíme mladučké listy
  3. ...na masle podusíme na jemno nakrájanú cibuľku a slaninku - pridala som aj kožku zo slaninky.
  4. Moja maminka do šalátovej omáčky zemiaky nedáva, ale keď som opisovala varecháčovi yogičkovi ako sa u nás robí šalátová omáčka, tak sa ma spýtal, či by tam nemohli ísť bandurky - tak som sa tejto jeho myšlienky chytila. Od maminky som si priniesla trošku maličkých nových zemiačikov, očistila som ich, tie väčšie nakrájala na polovičky, menšie nechala celé a pridala som ich na vyškvarenú slaninku a cibuľku.
  5. ...pridáme za hrsť a pol nasekaného kôpru
  6. ...pridáme 1 PL mletej sladkej papriky, mleté korenie
  7. ...pridáme natrhané alebo nakrájané šalátové listy, osolíme a zalejeme vriacou vodou. Necháme cca 10 minút prevrieť - kým sa uvaria zemiaky.
  8. ...v mlieku si rozmiešame 2 PL múky - ja používam polohrubú.
  9. ...vlejeme k šalátu, za stáleho miešania necháme prejsť varom.
  10. ...do vriaceho rozbijeme a vlejeme vajíčka - priamo do hrnca - ale pre istotu, aby mi tam nespadla škrupinka si vždy každé vajíčko rozbijem do malého tanierika a až potom ho vlejem do omáčky. Nemiešame a necháme cca 12-15 minút uvariť na miernom ohni.
  11. ...potom pridáme odložené mladé lístky šalátu - aby v omáčke aj niečo chrumkalo :)
  12. ...zmiešame si šľahačkovú smotanu s kyslou smotanou
  13. ...pridáme do nej 2-3 naberačky horúcej omáčky - čím sa vyrovnajú teploty
  14. ...vlejeme do omáčky, zamiešame, necháme prebublať a odstavíme z ohňa.
  15. ...vsypeme zvyšnú polhrsť sekaného kôpru, zmiešame a máme hotovo. Po chvílke mimo ohňa možno podľa chuti pridať ocot. Ja mám túto omáčku najradšej takmer studenú :)