Salát ze syrových žampionů fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 13. marca 2014
Salát ze syrových žampionů (fotorecept)
Foto: mijaita

Rychlé pohoštění i samostné jídlo podávané s pečivem.

20 minút
príprava

Suroviny

250 g
1 ks
 alebo majolka
1 ks
Varinat:




Postup

  1. 1

    Nasucho očištěné žampiony zbavíme nožiček a pokrájíme je na čtvrtky.

  2. 2

    V hrnečku smícháme 2 i víc lžic majonézy s limetkovou (citronovou) šťávou a lžící vody, osolíme a přidáme pepř.

  3. 3

    Pórku použijeme střední část ze které nakrájíme co nejtenčí kroužky.

  4. 4

    Červenou chili papričku rozkrojíme a zbavíme ji semínek. Pokrájíme na tenoulinké proužky.

  5. 5

    Žampiony zalejeme ochucenou majolkou, promícháme, dochutíme citronem, solí podle chuti, zasypeme porkem a chili papričkou.

  6. 6

    Salát chutná jinak čerstvý a jinak po pár hodinách, kdy houby pustí šťávu do majonézy. Která varianta je lepší, jsem ještě nezjistila, výborné jsou obě! S dobrým pečivem skvělá večeře i rychlé pohoštění.

    Salát ze syrových žampionů (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

mijaita
@kukulienka71 naopak, syrové houby, samozrejme ne vsechny, jsou velmi dobré. Do salátů běžně krájím žampiony, plátky zas velké, jsou zdobné a chutné. Vyzkoušej, neboj se !
mijaita
No a že bych neohrivala houbovou polevku, nebo kulajdu? Ohrivam, klidne i nekolikrat. Maso na houbach, omacku, proc ne? Alespon ja s tim problem nemam.
kukulienka71
@mijaita ,cením si tvoje skúsenosti,napriek tomu by som asi mala obavy...možno sa časom rozplynú,veď človeku sa chute tiež časom menia:-)ďakujem ti
ampara
veď aj kapustnica sa zohrieva a sú v nej tiež huby
frezia
Tiez pouzivam surove sampignony, aj kuriatka bezne do salatov a hubovu polievku zohrievam presne tak, ako inu.
monniee
Ja vždy keď krájam šampiňóny, tak si neodpustím a zjem aj nejaké surové :D Ale takto do šalátu som ich ešte neskúšala použiť surové. Dobrá inšpirácia :)
monnikka
surové som ešte nejedla, ale všetko je raz prvý krát, ....a mištička ako stvorená na šalát
mijaita
Tenhle salát dělám nejmíň deset let. Kdo nezna, má obavu. Ochutná a na ostatní už nezbyde pak. To je primo delikatesa!
tatranka
Nepoznám tento šalát.No už je v kk.Šalátikov nikdy nie je dosť.
radost
surové šampiňony som ešte nejedla -láka ma to..
my jeme hubovú polievku kľudne i tri dni..kedže tu píšem-to je dôkaz - že stále žijem..:-)))
mijaita
I po tom salatu budes zit dal :-) Konecne jedna z nejvetsich houbovych lahudek za syrova je muchomurka cisarska, amanita caesarea, ktera se ani nesmi sbirat. Ale "ala carpaccio" ze syrove je pry velika lahudka. Bohuzel, nechutnala jsem. Jeste jsem ji nenasla.
vladokk
pozor huby sú nestrávitelné, okrem pár výnimiek a chránené huby sa neoplatí jesť :) ani odporúčať do šalátov za surova
vladokk
recept je sí ce zaujímavý, ale večerať majonézu ??? a ešte k tomu kupovanú to nie je asi výhra
mijaita
@vladokk neshazuj se pomstychtivosti, neni te to hodno. Cas venuj cteni o zampionech, treba tady je zajimavy clanek.

 www.dia-potraviny.cz/zampiony.html...


samozrejme, ze tak jako tatarskeho bifteku, ktereho snis jen urcite mnozstvi, nebude asi zadny clovek jist na posezeni kilo syrovych zampionu. Krome toho se syrove zampiony uz odedavna konzumuji napr. ve Francii a i s jinymi houbami se marinuji. Vynecham majonezu, to uz se musim smat. Ona je nezdrava sama o sobe, je jedno jestli koupis nebo udelas :-) A recepty na amanitu si kazdy muze najit na netu. Ale hlavne, ten kdo ji zna, a takovych lidi je sakra malo, ji nikdy nesebere, protoze u nas je chranena, zakazana a navic velice vzacna. No a v neposledni rade jsi coby jesitny chlap, opravdu neprekvapil :-)
Tak si udelej zampionovy salat a nikomu to nerikej :-)
vladokk
ďakujem ;) ...... použijem vo svojej nedeľnej kázni ...šampiony sú perfektné, dopestovávam si ich sám ( aj hlivu ) už 15 rokov stránka s linkom je zaujímavá. Momentálne mám hlivu a tú odporúčam v malom množstve aj v surovom stave formou šalátou alebo jemne prevarenú aby zmäkla a ak si myslíš, že to je reakcia na tvoj príspevok beriem späť, nemá zmysel si protirečiť, každý vieme svoje a máme skúsenosti s niečim iným, preto sa ospravedlnujem a želám veľa kulinárskych úspechov ;)
všetko dobré pekný i keď veterný víkend :)
mijaita
@vladokk mííííííííír ! :-) Hlivu syrovou jsem take pouzila, delam marinovane houby, udelam i tenhle salat. Ovsem to jsem si opravdu sem dat netroufla :-) Troufnu a uz se na to tesim. Ovsem troufl si jeden pisalek z Blesku, dat recept na marinovane vaclavky, bez tepelne upravy a to uz povazuju za trestuhodne.
denyany
Šalát určite pripravím, máme radi huby na akýkoľvek spôsob. A varené jedlá z húb ohrievam a čítala som vyjadrenie nejakého gastro odborníka, že huby sa ohrievať môžu, ale ja by som ich ohrievala aj bez jeho odporúčania.:-)
ivan14
Tak ze syrových hub můžu pouze ryzec syrovinku (já nevím, jak se to řekne slovensky), kterou klidně zkonzumuji už v lese, ale jinak ne, ne že bych se bál, ale prostě mi to nechutná. Syrovinka je bohužel moc a moc vzácná, aspoň u nás.
mijaita
syrovinku nasucho nebo na masle, miluju. Syrovou nekdy zkusim do salatu az ji najdu. Dobry tip, diiik! Ty zamp dostanou v salatu uplne jiny rozmer. Jeste se mi nestalo, ze by nekomu, kdo rad houby, nechutnaly.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia