Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rožkom

Autor receptu: sracz

Piňukám (Drobček v košickom dialekte), chceš rybací šalát? Opýtal sa raz v 50-tych rokoch Luxy (môj terajší švagor) svojej sestričky. Po kladnej odpovedi jej čaroval: krajec chleba natrel domácou masťou, na ňu dal kolieska cibule a všetko pokropil horčicou. Tak čo, chutí? Zázračne, odpovedala sestra a bohatiersky ujedala z chleba. Nedávno mi šepla: mám chuť na dobrý šalát z tresky! V hlave nosím jeden recept od Laca Veslára, kombináciu s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom! Nech sa páči!

12
porcií
45´ minút
príprava
14´ minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. 7 ÷ 10 ks maličkých „Baby“ karotiek uvaríme do mäkka a necháme vo vode vychladnúť.
  2. rozmrazené a odkvapkané filety tresky rozložíme v nízkom širokom hrnci, zalejeme ich litrom 5 % octu (ak máme silnejší, náš slovenský, zriedime ho vodou; v budúcnosti už podľa vlastných skúseností)
  3. a varíme až do spenenia; hrniec odstavíme zo zdroja tepla a penu necháme opadnúť.
  4. vrátime na šporák a varíme opäť až do ďalšieho spenenia; odstavíme a po chvíľočke ocot zlejeme; rybie filety nenecháme odkvapkať, lebo by boli veľmi suché.
  5. vychladenú karotku pozdĺžne prekrojíme na dvakrát a potom na ¼ kolieska.
  6. podobne aj sladkokyslé uhorky (ja som mal z vlastných zdrojov) porežeme na malé kúsky.
  7. filety tresky dáme do väčšej nádoby a vidličkou „rozmagáme“ na drobné kúsky; necháme vychladnúť a postupne pridáme 2 KL MČK, 1 KL MČPS, pokrájané karotky a uhorku; všetko spolu ľahko premiešame a necháme ~ 20´odpočinúť v chladničke.
  8. potom pridáme dobrú majonézu, podľa toho či chceme šalát redší alebo hustejší (ja som dal 12 PL); dôkladne premiešame a ochutnáme; podľa vlastnej chute pridáme soľ, MČK, alebo šťavu z uhoriek; ak je chuť podľa Vášho jazyka, odložíme šalát na 24 hodín (ak vydržíte) i viac do chladničky, aby sa "ryba napila" a chute sa s citom zosnúbili.
  9. za mojich študentských čias bolo nemysliteľné jesť šalát tresky v majonéze bez 2÷3 (5) PL feferónkového; na drobno pokrájame 100 g feferóniek, 225 g jalopeño
  10. a ja som „splašil“ aj Baburcinja hot peppers v sladkokyslom náleve, tak šup tam s nimi 310 g; pridáme 1 malú konzervu (241 g) sterilizovaného hrášku s karotkou – scedeného a jednu na drobno pokrájanú uhorku,
  11. 175 g slovenského údeného oštiepku (eidamu alebo iného tvrdého syra); 2÷3 PL extra panenského olivového oleja; nálev z feferóniek ~ 1 dcl; MČK 2 KL; MČPP 1 KL a soľ podľa chuti a potreby.
  12. všetko dobre premiešame, ochutnáme, podľa potreby dochutíme a necháme cez noc v chladničke „dôjsť“ na správnu konzistenciu.
  13. Servírovanie: na malých tanierikoch, kto koľko vie a vládze; ja v pomere 5 : 1 (treska : feferoniak); s čerstvým chrumkavým slaným rožkom (alebo radšej 2 a >).