Šalát z polníčka s bazalkovými zemiakmi, cesnakovým aioli a kozím syrom

Autor receptu: jarco

Taká rýchlovka, ktorú som vymyslel dnes na večeru z toho, čo dom dal. Stopercentne originálny recept zrodený z momentálnej inšpirácie :-)

3
porcie
15 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky som umyl a obielil. Kúpil som ich ako skoré, ale mali dosť hrubú šupku, nedali sa len tak oškrabať, ani variť v šupke. Nakrájal som ich na polovice, výdatne posolil a dal variť nad paru na cca 12 minút. Bacha aby sa nerozvarili.
  2. Polníček sme mali doma taký taliansky z plastovej vaničky. Je už umytý, stačí ho vysypať do misy a ochutiť. Dresing som pripravil z trochy olivového oleja, citrónovej šťavy a soli. Do šalátu som pridal polovicu cibule nakrájanej na pásiky, ktoré som dobre posolil a postláčal prstami (tento trik som sa naučil od Bulharov, soľ sa vpije do cibule, ktorá je tak chutnejšia a trochu sa potlačí štipľavosť).
  3. Vodu spod zemiakov som vylial, vyhodil sitko a scedené zemiaky vrátil späť do hrnca postaveného na vypnutú, ale ešte horúcu platňu sporáka. Pridal som veľa čerstvej, rukou natrhanej (krájaním sa znehodnucuje aróma) bazalky. Na to maslo a trochu cesnakového aioli (je to podobné majonéze, ale nie kyslé, populárne v Stredomorí, nepýtajte sa ma ako sa to robí - kupujem v obchode). A nakoniec nastrúhaný francúzsky tvrdý kozí syr (podľa mňa sa môže kľudne použiť aj ten mäkký).
  4. Premiešal som, počkal, kým sa syr nezačne topiť a znova premiešal tak, aby roztopený syr pekne obalil zemiaky. Dochutil som čertvo namletým farebným korením a podával na jednom tanieri spolu so šalátom. Osobne ma výsledok príjemne prekvapil - kombinácia jemnej chute skorých zemiakov, jemného polníčka, bazalky a aromatického kozieho syra je celkom fajn.