Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Máme radi surový baby špenát ako šalát, skaramelizovala som hrušku, povarila som ju vo víne, okorenila drveným farebným korením, na špenátové lôžko som pridala k hruške kozí syr a doplnila plátkami schwarzwaldskej šunky, na záver som šalát pokvapkala výpekom. Vznikol vynikajúci šalát výbornej kombinácie z listovej zeleniny a ovocia, chuťovo doplnený šunkou a syrom.

1
porcia
15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Hrušku som neošúpala, len umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
  2. Hrušku som odstopkovala, rozkrojila na polovice, potom na štvrťky, zbavila jadrinca...
  3. ...a každú štvrťku som rozkrojila ešte na štyri plátky.
  4. Na rozpálenom oleji som plátky hrušiek karamelizovala jemne do hneda z jednej i ...
  5. ...z druhej strany - cca 3 - 4 minúty. Na karamelizáciu ovocia netreba pridať na jeho karamelizovanie ešte aj cukor, ovocie má totiž dosť vlastného cukru, ktorý na povrchu dostatočne skaramelizuje.
  6. Pripravila som si kvalitné biele suché víno Chardonnay.
  7. Skaramelizované plátky hrušiek som podliala vínom a prudkým varom som ich varila asi 5 minút,...
  8. ...vybrala som ich na tanier a nechala úplne vychladnúť.
  9. Zatiaľ som v mažiari na hrubo podrvila farebné korenie.
  10. Odstopkovala som čerstvý baby špenát, umyla som ho pod prúdom studenej tečúcej vody a nechala som ho dobre odkvapkať.
  11. Odkvapkané listy špenátu som rozložila na tanier a jemne som ho osolila morskou soľou.
  12. Na špenátové lôžko som rozložila vychladnuté skaramelizované plátky hrušky...
  13. ...a okorenila na hrubo drveným farebným korením.
  14. Poukladala som prehnuté plátky schwarzwaldskej šunky na vrch šalátu medzi plátky hrušky.
  15. Pripravila som si plnotučný kozí syr s bielou plesňou na povrchu a pokrájala som ho na malé kocky.
  16. ...doplnila som ho kockami kozieho syra a pokvapkala som hotový šalát vychladnutým vínovým výpekom z hrušiek. Podávala som s čerstvým domácim pečivom. Tento šalát je vhodný ako výborné slávnostné pohostenie pre vzácne návštevy, pre dobrých priateľov a je vhodný i na sviatočný stôl pri významných príležitostiach a rodinných oslavách.
  17. Tento šalát je vynikajúcou kombináciou listovej zeleniny s ovocím, chuťovo veľmi vyvážený a doplnený bielkovinami kozieho syra a údenej šunky. Odporúčam vrelo vyskúšať túto lahôdku :-) Prajem dobrú chuť!