Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Máme radi surový baby špenát ako šalát, skaramelizovala som hrušku, povarila som ju
vo víne, okorenila drveným farebným korením, na špenátové lôžko som pridala k hruške
kozí syr a doplnila plátkami schwarzwaldskej šunky, na záver som šalát pokvapkala
výpekom. Vznikol vynikajúci šalát výbornej kombinácie z listovej zeleniny a ovocia,
chuťovo doplnený šunkou a syrom.
Postup
- Hrušku som neošúpala, len umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
- Hrušku som odstopkovala, rozkrojila na polovice, potom na štvrťky, zbavila jadrinca...
- ...a každú štvrťku som rozkrojila ešte na štyri plátky.
- Na rozpálenom oleji som plátky hrušiek karamelizovala jemne do hneda z jednej i ...
- ...z druhej strany - cca 3 - 4 minúty. Na karamelizáciu ovocia netreba pridať na jeho karamelizovanie ešte aj cukor, ovocie má totiž dosť vlastného cukru, ktorý na povrchu dostatočne skaramelizuje.
- Pripravila som si kvalitné biele suché víno Chardonnay.
- Skaramelizované plátky hrušiek som podliala vínom a prudkým varom som ich varila asi 5 minút,...
- ...vybrala som ich na tanier a nechala úplne vychladnúť.
- Zatiaľ som v mažiari na hrubo podrvila farebné korenie.
- Odstopkovala som čerstvý baby špenát, umyla som ho pod prúdom studenej tečúcej vody a nechala som ho dobre odkvapkať.
- Odkvapkané listy špenátu som rozložila na tanier a jemne som ho osolila morskou soľou.
- Na špenátové lôžko som rozložila vychladnuté skaramelizované plátky hrušky...
- ...a okorenila na hrubo drveným farebným korením.
- Poukladala som prehnuté plátky schwarzwaldskej šunky na vrch šalátu medzi plátky hrušky.
- Pripravila som si plnotučný kozí syr s bielou plesňou na povrchu a pokrájala som ho na malé kocky.
- ...doplnila som ho kockami kozieho syra a pokvapkala som hotový šalát vychladnutým vínovým výpekom z hrušiek.
Podávala som s čerstvým domácim pečivom.
Tento šalát je vhodný ako výborné slávnostné pohostenie pre vzácne návštevy, pre dobrých priateľov a je vhodný i na sviatočný stôl pri významných príležitostiach a rodinných oslavách.
- Tento šalát je vynikajúcou kombináciou listovej zeleniny s ovocím, chuťovo veľmi vyvážený a doplnený bielkovinami kozieho syra a údenej šunky. Odporúčam vrelo vyskúšať túto lahôdku :-) Prajem dobrú chuť!