Šalát

Šalát s pečeným baklažánom a paradajkovou salsou

Autor receptu: siuuu

Taký zimnejší šalátik pre priaznivcov baklažánu, ktorý je v kuchyni medzi zeleninou podľa mňa takou popoluškou. Množstvo jednotlivých surovín neuvádzam - každý si dá podľa svojej chuti.

10 minút
príprava
25-30 minút
na 195-200 °C

Postup

  1. Baklažán umyjeme, osušíme, pokrájame na kocky, ktoré rozložíme v jednej vrstve na pekáč vystlaný papierom na pečenie, ochutíme soľou, korením a balzamikovou redukciou (prípadne klasickým balzamikovým octom - ja uprednostňujem redukciu, ktorá má jemnejšiu chuť), premiešame, a v rúre zohriatej na 195-200 °C pečieme cca 25-30 minút.
  2. Na salsu (dip) necháme zovrieť paradajkovú passatu (redší pretlak - ja robím domáci), pridáme pokrájané cherry paradajky (v lete robím iba z čerstvých paradajok), sušené oregano a tymian (v lete čerstvé), necháme odpariť tekutinu, pridáme kvapku bieleho vínka, opäť necháme odpariť alkohol, doladíme trochou cukru - podľa kyslosti paradajok.
  3. Obľúbený šalát zľahka ochutíme citrónovou šťavou, posypeme upečeným baklažánom (ja som časť obalila v paradajkovej omáčke), posypeme struhaným syrom a podávame s paradajkovým dipom, ktorý osvieži chuť baklažánu.