Šalát s granátovým jablkom a avokádom (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Trocha tu naruším reťazec lákavých múčnikov ľahším exotickým šalátom plným antioxidantov.
Postup
- Inšpirácia znova z mexickej kuchárky. Je tam tak veľa krásnych receptov, ktoré sa hodia na leto, že ich skúšam rad-radom. Toto "panské huncútstvo" (ako by to možno nazval @kimlo) sa hodí ako samostatný chod alebo príloha aj ku grilovanému mäsu.
Podáva sa hneď začerstva, aby sa nestratili vitamíny a listový šalát nezvädol.
Ten si umyjeme a necháme voľne uschnúť. Už mám pekný vlastný z mini záhradky:-) Škoda, že si nemôžem odtrhnúť aj avokádo, granátové jablko a citrusy...
- Pracovná plocha na terase je vhodná kvôli dostatku svetla. Na fotke mi chýba cesnak a limetka.
- Avokádo rozpolíme, vyberieme kôstku a opatrne vyberieme dužinu. Nakrájame ju na malé kocky a pokvapkáme na tanieriku limetkovou šťavou. Granátové jablko rozrežeme priečne a potom ešte na viac častí, z ktorých do misky povyberáme semienka prekrásnej farby - sú veľmi prospešné pre naše zdravie, takisto ako aj všetky ostatné suroviny z tohoto šalátu.
- K semienkam pribudol nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku.
- Horčicové semienka podrvíme alebo pomelieme
- Teraz pripravíme dresing - nálev: v miske zmiešame červený vínny ocot, limetkovú šťavu, horčic. semienka, cukor a olivový alebo tekvicový olej.
- Celkovo príprava netrvá dlho, ak ste zruční aj vo filetovaní citrusov. Kôru z nich obrežeme ostrým nožom tak, aby sme odstránili aj čo najviac bielej šupky.
- Jednotlivé dieliky vyrežeme spomedzi blán, režeme až k jadru...
- ...potom dieliky nakrájame na veľkosťou vhodné sústa. Šťavu, čo vytečie pomimo, zlejeme do dresingu.
- Tak isto "operujeme" aj s grepom. Červený mám radšej, zdá sa mi lahodnejší ako biely.
- Citrusové kúsky, granátové semienka, cesnak a avokádo uložíme do väčšej z prítomných misiek, zalejem nálevom a opatrne premiešame, do podávania môžeme uložiť na chvíľu do chladu.
- Na tanier uložíme listy šalátu a naň potom navrstvíme farebnú zmes. Nerobte veľa nálevu, nechajte vyniknúť aj samotnej ovocnej chuti. Môže sa to docieliť aj tak, že ním len vo finále pokvapkáte ovocie a zeleninu na tanieri.
- Posledný krok bude čerešnička na torte, čiže krúžky červenej cibule na ozdobenie a doladenie pikantnosti.
- Prajem dobrú chuť aj s voňavými steblami zakvitnutej levandule:-)