Šalát s granátovým jablkom a avokádom (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Trocha tu naruším reťazec lákavých múčnikov ľahším exotickým šalátom plným antioxidantov.

20 minút
príprava

Postup

  1. Inšpirácia znova z mexickej kuchárky. Je tam tak veľa krásnych receptov, ktoré sa hodia na leto, že ich skúšam rad-radom. Toto "panské huncútstvo" (ako by to možno nazval @kimlo) sa hodí ako samostatný chod alebo príloha aj ku grilovanému mäsu. Podáva sa hneď začerstva, aby sa nestratili vitamíny a listový šalát nezvädol. Ten si umyjeme a necháme voľne uschnúť. Už mám pekný vlastný z mini záhradky:-) Škoda, že si nemôžem odtrhnúť aj avokádo, granátové jablko a citrusy...
  2. Pracovná plocha na terase je vhodná kvôli dostatku svetla. Na fotke mi chýba cesnak a limetka.
  3. Avokádo rozpolíme, vyberieme kôstku a opatrne vyberieme dužinu. Nakrájame ju na malé kocky a pokvapkáme na tanieriku limetkovou šťavou. Granátové jablko rozrežeme priečne a potom ešte na viac častí, z ktorých do misky povyberáme semienka prekrásnej farby - sú veľmi prospešné pre naše zdravie, takisto ako aj všetky ostatné suroviny z tohoto šalátu.
  4. K semienkam pribudol nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku.
  5. Horčicové semienka podrvíme alebo pomelieme
  6. Teraz pripravíme dresing - nálev: v miske zmiešame červený vínny ocot, limetkovú šťavu, horčic. semienka, cukor a olivový alebo tekvicový olej.
  7. Celkovo príprava netrvá dlho, ak ste zruční aj vo filetovaní citrusov. Kôru z nich obrežeme ostrým nožom tak, aby sme odstránili aj čo najviac bielej šupky.
  8. Jednotlivé dieliky vyrežeme spomedzi blán, režeme až k jadru...
  9. ...potom dieliky nakrájame na veľkosťou vhodné sústa. Šťavu, čo vytečie pomimo, zlejeme do dresingu.
  10. Tak isto "operujeme" aj s grepom. Červený mám radšej, zdá sa mi lahodnejší ako biely.
  11. Citrusové kúsky, granátové semienka, cesnak a avokádo uložíme do väčšej z prítomných misiek, zalejem nálevom a opatrne premiešame, do podávania môžeme uložiť na chvíľu do chladu.
  12. Na tanier uložíme listy šalátu a naň potom navrstvíme farebnú zmes. Nerobte veľa nálevu, nechajte vyniknúť aj samotnej ovocnej chuti. Môže sa to docieliť aj tak, že ním len vo finále pokvapkáte ovocie a zeleninu na tanieri.
  13. Posledný krok bude čerešnička na torte, čiže krúžky červenej cibule na ozdobenie a doladenie pikantnosti.
  14. Prajem dobrú chuť aj s voňavými steblami zakvitnutej levandule:-)