Šalát s bulgurom, riasou Wakame a grilovanou zeleninou

Autor receptu: jarco

Náš obľúbený teplý rímsky šalát s bulgurom som trochu rozvinul, fazuľu nahradil inými vecami, a výsledkom je táto verzia :-) V našej rodine je to plnohodnotný obed alebo večera. Inak, výborný je aj na studeno.

4
porcie
45 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Celozrnný bulgur som zalial dvojnásobným objemovým množstvom vriacej vody. Pridal za lyžičku sušeného zeleninového bujónu a niekoľko kúskov sušenej riasy, premiešal. Zakryl som pokrievkou na nechal na vyše pol hodiny odstáť.
  2. Ošúpal som baklažán, nakrájal na 1 cm hrubé plátky, osolil a nechal na 15 minút odtiecť. Cukety som pozdĺžne nakrájal na trochu tenšie plátky ako baklažán. Umyl som a očistil rímsky šalát (je tuhší ako zelený alebo ľadový, takže sa hodí aj do teplých jedál), natrhal na menšie kúsky. Vo veľkej mise som zmiešal šalát s nakrájanou cibuľkou a pažítkou.
  3. Odtečený baklažán a plátky cukety som opražil na panvici na minimálnom množstve oleja. Gril by bol lepší, ale ten používam len na chalupe - v byte grilovanie narobí viac škody ako úžitku :-) Nakrájal som na menšie kúsky a pridal do misy ku šalátu.
  4. Z hrnca s bulgurom som vybral riasu a nakrájal ju na menšie kúsky, ktoré som spolu s bulgurom pridal ku šalátu. Olej a ocot som v hrnčeku vymiešal so soľou, dresingom som zalial šalát, premiešal a mohol ešte mierne teplé podávať.
  5. Na tanieroch som porcie ešte ozdobil cherry paradajkami, najmä kvôli farebnosti. Individuálne som si šalát dochutil nakladanými jalapeňos papričkami, môžu sa pridať aj zelené olivy, kapary, čo sa komu hodí.