Šalát s bulgurom, riasou Wakame a grilovanou zeleninou
Autor receptu: jarco
Náš obľúbený teplý rímsky šalát s bulgurom som trochu rozvinul, fazuľu nahradil inými vecami, a výsledkom je táto verzia :-) V našej rodine je to plnohodnotný obed alebo večera. Inak, výborný je aj na studeno.
4 porcie |
45 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Celozrnný bulgur som zalial dvojnásobným objemovým množstvom vriacej vody. Pridal za lyžičku sušeného zeleninového bujónu a niekoľko kúskov sušenej riasy, premiešal. Zakryl som pokrievkou na nechal na vyše pol hodiny odstáť.
- Ošúpal som baklažán, nakrájal na 1 cm hrubé plátky, osolil a nechal na 15 minút odtiecť. Cukety som pozdĺžne nakrájal na trochu tenšie plátky ako baklažán. Umyl som a očistil rímsky šalát (je tuhší ako zelený alebo ľadový, takže sa hodí aj do teplých jedál), natrhal na menšie kúsky. Vo veľkej mise som zmiešal šalát s nakrájanou cibuľkou a pažítkou.
- Odtečený baklažán a plátky cukety som opražil na panvici na minimálnom množstve oleja. Gril by bol lepší, ale ten používam len na chalupe - v byte grilovanie narobí viac škody ako úžitku :-) Nakrájal som na menšie kúsky a pridal do misy ku šalátu.
- Z hrnca s bulgurom som vybral riasu a nakrájal ju na menšie kúsky, ktoré som spolu s bulgurom pridal ku šalátu. Olej a ocot som v hrnčeku vymiešal so soľou, dresingom som zalial šalát, premiešal a mohol ešte mierne teplé podávať.
- Na tanieroch som porcie ešte ozdobil cherry paradajkami, najmä kvôli farebnosti. Individuálne som si šalát dochutil nakladanými jalapeňos papričkami, môžu sa pridať aj zelené olivy, kapary, čo sa komu hodí.