Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento vynikajúci a sviatočný recept pochádza z kuchárskej knihy "Konečne doma" od
známej židovskej šéfkuchárky Judith Stahl.
2 vianočky porcie |
120 minút príprava |
20-25 minút na 180/horný a doný ohr °C |
Postup- Do misky som dala šafrán, zaliala som ho 2 PL horúcej vody a nechala odstáť.
- Do misy som dala preosiatu múku, práškový cukor, soľ, premiešala a do jamky v múke som rozdrobila droždie.
- V hrnčeku som nechala rozpustiť maslo na miernom plameni a nechala som ho vychladnúť. Droždie som zaliala zmesou vlažného mlieka a sladkej smotany, nechala som ho vykysnúť - asi 15 minút.
- Ked kvások vykysol, pridala som šafrán aj s vodou, jedno vajce,...
- ...rozpustené maslo,...
- ...a všetko som dôkladne spracovala rukami na pružné polotuhé hladké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky, cesto som jemne poprášila múkou, prikryla čistou utierkou a odložila som ho odpočívať na 12 hodín na noc do chladničky, kde nastane pomalé a rovnomerné kysnutie, čím bude cesto kvalitnejšie a vzdušnejšie. Vykysnuté cesto som ráno vybrala z chladničky, nechala som ho zohriať voľne na stole na izbovú teplotu - asi 1 hodinu, prepracovala som ho rukami ešte v mise,...
- ...na doske som z neho vytvarovala valec, ktorý som rozdelila na 8 rovnakých kúskov, cesto nelepí, výborne sa s ním pracuje, vôbec netreba podsypávať múkou.
- Z jednotlivých kúskov som spravila bochníčky, prikryla utierkou a nechala som ich na teple
vykysnúť - asi 30 minút.
- Každý bochníček som rozšúľala na šúľky o dĺžke asi 45 cm, 4 šúľky som položila k sebe, na hornom konci som ich spojila stlačením na seba a spoj som zasunula smerom nadol na spodok, začala som pliesť vianočku zo štyroch prameňov.
- I. krok: uchopila som do prstov rúk 1. pravý krajný šúľok cesta, preložila som ho ponad
2. a 3. šúľok,
II.krok: potom som viedla 1. šúľok pod 4. šúľok,...
III.krok: opäť som pokračovala v pletení z prava do ľava rovnakým postupom ako som uviedla vyššie,... - IV. krok: ..kým som neuplietla celú vianočku, horný a dolný okraj som zasunula dole naspodok pod vianočku.
- Obe vianočky som položila na plech s teflonovou foliou /vystlaný pečiacim papierom/, prikryla som ich čistou utierkou a nechala som ich na teple vykysnúť- asi 30 minút,
u mňa je vhodným teplým miestom plech položený na sporáku pri zapnutej teplej trúbe, ktorú rozohrievam na pečenie.
- Vykysnuté vianočky som pred pečením 2x potrela rozšľahaným vajcom, vložila som ich piecť do trúby vyhriatej nna 180 stupňov C, na spodok trúby som dala malý hrnček s horúcou vodou, piekla som ich do zlato-hnedej farby na povrchu - asi 20 až 25 minút na funkcii trúby - horné a dolné pečenie + ventilátor.
- Upečené vianočky som nechala úplne vychladnúť na mriežke.
- Vianočku som pokrájala na plátky asi 2 cm a podávala na podnose ku kávičke. Servírovala som s maslom a s domácim čučoriedkovým džemom, ako si moji chlapi želali. Vianočka má krásnu žltú farbu, charakteristickú aromatickú korenistú chuť po šafráne, nie je presladená, je taká slávnostná a sviatočná.
- Pohľad zblízka: na obrázku vidno jej ľahkú a nadýchanú štruktúru, je kvalitná a veľmi jemná vdaka maslu, mlieku, sladkej smotane a hladkej múke, má krásnu žltú farbu po šafráne, ktorý pridáva na korenistej aromatickej chuti vianočky a dáva jej slávnostný sviatočný charakter. Šafrán patrí medzi najdrahšie koreniny sveta, používa sa pre farbu a charakteristickú výrazne aromatickú korenistú chuť do polievok, omáčok, k mäsám..do varenia i pečenia v celom svete, pestuje sa v Afganistane, Iráne, Kašmíre, Maroku, na juhu Francie, v Španielsku, v oblasti Stredomoria - Grécku, Turecku, v Taliansku na Sardínii, Abruzzo, Toskánsko, najnovšie správy hovoria o Rakúsku v Panónskej nížine - Wachau šafrán, vo Švajčiarsku v obci Mund, dokonca vo Švédsku, najväčším producentom je však Irán, až 91% svetovej produkcie, čo je ročne až 170 - 180 ton, pričom cena šafránu je okolo 20€ za 1 gram.
|