Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento vynikajúci a sviatočný recept pochádza z kuchárskej knihy "Konečne doma" od známej židovskej šéfkuchárky Judith Stahl.

2 vianočky
porcie
120 minút
príprava
20-25 minút
na 180/horný a doný ohr °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky som dala šafrán, zaliala som ho 2 PL horúcej vody a nechala odstáť.
  2. Do misy som dala preosiatu múku, práškový cukor, soľ, premiešala a do jamky v múke som rozdrobila droždie.
  3. V hrnčeku som nechala rozpustiť maslo na miernom plameni a nechala som ho vychladnúť. Droždie som zaliala zmesou vlažného mlieka a sladkej smotany, nechala som ho vykysnúť - asi 15 minút.
  4. Ked kvások vykysol, pridala som šafrán aj s vodou, jedno vajce,...
  5. ...rozpustené maslo,...
  6. ...a všetko som dôkladne spracovala rukami na pružné polotuhé hladké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky, cesto som jemne poprášila múkou, prikryla čistou utierkou a odložila som ho odpočívať na 12 hodín na noc do chladničky, kde nastane pomalé a rovnomerné kysnutie, čím bude cesto kvalitnejšie a vzdušnejšie. Vykysnuté cesto som ráno vybrala z chladničky, nechala som ho zohriať voľne na stole na izbovú teplotu - asi 1 hodinu, prepracovala som ho rukami ešte v mise,...
  7. ...na doske som z neho vytvarovala valec, ktorý som rozdelila na 8 rovnakých kúskov, cesto nelepí, výborne sa s ním pracuje, vôbec netreba podsypávať múkou.
  8. Z jednotlivých kúskov som spravila bochníčky, prikryla utierkou a nechala som ich na teple vykysnúť - asi 30 minút.
  9. Každý bochníček som rozšúľala na šúľky o dĺžke asi 45 cm, 4 šúľky som položila k sebe, na hornom konci som ich spojila stlačením na seba a spoj som zasunula smerom nadol na spodok, začala som pliesť vianočku zo štyroch prameňov.
  10. I. krok: uchopila som do prstov rúk 1. pravý krajný šúľok cesta, preložila som ho ponad 2. a 3. šúľok,
    II.krok: potom som viedla 1. šúľok pod 4. šúľok,...
    III.krok: opäť som pokračovala v pletení z prava do ľava rovnakým postupom ako som uviedla vyššie,...
  11. IV. krok: ..kým som neuplietla celú vianočku, horný a dolný okraj som zasunula dole naspodok pod vianočku.
  12. Obe vianočky som položila na plech s teflonovou foliou /vystlaný pečiacim papierom/, prikryla som ich čistou utierkou a nechala som ich na teple vykysnúť- asi 30 minút, u mňa je vhodným teplým miestom plech položený na sporáku pri zapnutej teplej trúbe, ktorú rozohrievam na pečenie.
  13. Vykysnuté vianočky som pred pečením 2x potrela rozšľahaným vajcom, vložila som ich piecť do trúby vyhriatej nna 180 stupňov C, na spodok trúby som dala malý hrnček s horúcou vodou, piekla som ich do zlato-hnedej farby na povrchu - asi 20 až 25 minút na funkcii trúby - horné a dolné pečenie + ventilátor.
  14. Upečené vianočky som nechala úplne vychladnúť na mriežke.
  15. Vianočku som pokrájala na plátky asi 2 cm a podávala na podnose ku kávičke. Servírovala som s maslom a s domácim čučoriedkovým džemom, ako si moji chlapi želali. Vianočka má krásnu žltú farbu, charakteristickú aromatickú korenistú chuť po šafráne, nie je presladená, je taká slávnostná a sviatočná.
  16. Pohľad zblízka: na obrázku vidno jej ľahkú a nadýchanú štruktúru, je kvalitná a veľmi jemná vdaka maslu, mlieku, sladkej smotane a hladkej múke, má krásnu žltú farbu po šafráne, ktorý pridáva na korenistej aromatickej chuti vianočky a dáva jej slávnostný sviatočný charakter. Šafrán patrí medzi najdrahšie koreniny sveta, používa sa pre farbu a charakteristickú výrazne aromatickú korenistú chuť do polievok, omáčok, k mäsám..do varenia i pečenia v celom svete, pestuje sa v Afganistane, Iráne, Kašmíre, Maroku, na juhu Francie, v Španielsku, v oblasti Stredomoria - Grécku, Turecku, v Taliansku na Sardínii, Abruzzo, Toskánsko, najnovšie správy hovoria o Rakúsku v Panónskej nížine - Wachau šafrán, vo Švajčiarsku v obci Mund, dokonca vo Švédsku, najväčším producentom je však Irán, až 91% svetovej produkcie, čo je ročne až 170 - 180 ton, pričom cena šafránu je okolo 20€ za 1 gram.