SAČ - bravčová krkovička po bulharsky na Slovensku

Autor receptu: jankaviz

Niekoľko rokov po sebe sme boli v Bulharsku a vždy sme sa tešili na toto jedlo. V Bulharsku sme to jedli s bravčovým, ale i s kuracím mäsom. Nakoniec sme si vymastili výpek chlebom (podobný sendviču) a zapíjali takmer nealkoholickým pivkom :) Vlani sme si misu Sač kúpili a využívame aj na Slovensku. Pečieme v tom pizzu, palacinky, aj rebierka,... Je to nádoba z nepálenej hliny. Dá sa v nej piecť v elektrickej i plynovej rúre, ale aj na ohnisku v pahrebe.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 230 °C

Postup

  1. Plátky bravčovej krkovičky som nechala 4 hodny odležať v marináde (horčica, cesnak, soľ, olej). Medzitým som si nové zemiaky v šupke, mrkvu, petržlen, papriku, cuketu, hlivu baklažán pokrájala na menšie kúsky. Cibuľu som nakrájala na mesiačiky.
  2. Rozohriala som v rúre misu, opiekla z jednej strany mäsko. Po pretočení mäska som pridala všetko ostatné a piekla v rúre cca 30 minút pri 230 stupňov. Potom som rúru vypla a nechala asi 30 minút dôjsť.
  3. Pred podávaním som navrch postrúhala syr. Ešte sa to malo trošku dozdobiť surovou zeleninou, ale to sme nestihli, tak sme si chutili (smile) Určite sa to dá urobiť aj na klasickom pekáči, ale toto sme doviezli vlani z Bulharska, tak máme takmer originál servírovanie (smile)
  4. ... a takto nám to servírovali v Bulharsku. Ešte sa musím zdokonaľovať :)