Ryžový nákyp s tvarohom a ovocnou polevou (fotorecept)

Autor receptu: bibia1

Jedlo, ktoré si všetci pamätáme z detských čias a u nás aj tak vždy rýchlo zmizne z tanierov :)

4-8
porcie
15 minút
príprava
45 minút
na 220 °C

Postup

  1. Ryžu si premyjeme a dáme variť do trošku osoleného mlieka, do ktorého pridáme 3 PL kryštálového cukru. Dusíme, až kým nie je ryža polomäkká a necháme trošku vychladiť. Do vychladnutej mliečnej ryže pridáme 3 žltky, héliu, vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa chuti a nastrúhané jablká. Všetko premiešame.
  2. Z bielkov z troch vajíčok ušľaháme tuhý sneh a jemne vmiešame do ryže.
  3. Misu z janského skla si vytrieme trochou helie a dáme do nej polovičku ryže. Na ryžu naukladáme odkvapkané ovocie. Tvaroh vymiešame s jedným vajíčkom a vanilkovým cukrom a uložíme na ovocie.
  4. Na tvaroh navrstvíme zvyšnú ryžu a dáme do vyhriatej trúby piecť na 220 stupňov na 30 min.
  5. Pečieme, kým je povrch zlatavý a kraje sa oddeľujú od misy.
  6. Medzitým, ako sa nám pečie samotný nákyp, si pripravíme ovocnú polevu. Použijeme šťavu z kompótov, ak treba dolejeme vodou, alebo džúsom do jedného litra. Necháme prejsť varom, pridáme kryštálový cukor podľa chuti a zlatý klas.
  7. Miešame, kým nezačne poleva hustnúť, ale tak, aby sa dala liať.
  8. Všetko máme hotové, ryžový nákyp nakrájame a prelejeme ovocnou polevou. Dobrú chuť.