Ryžový koláč
Autor receptu: eraserhead
namiesto palmarin - maslo (som to teraz schytal)
@nanacel nechcel som ťa uraziť
každopádne, prečo ak dáš zadosť svojej diéte prečo nedáš zadosť aj zdraviu ako
takému??? už som to niekde písal že prečo sa v iných kuchyniach nepoužívajú stužené
tuky, cenou to asi nebude pretože sú aj chudobnejšie krajiny ako naše maličké
slovensko. Výrobca ti bude tvrdiť aj o posypovej soli že je nezávadná, len aby ju predal
veď má ten istý vzorec ako kuchynská soľ.....
8 porcií |
30 minút príprava |
70 minút na 180 °C |
Postup
- Hrozienka si zalejeme rumom.
Do hrnca dáme mlieko celú škoricu a 50g cukru.
- Keď mlieko zovrie pridáme ryžu (ja som použil Arborio, nie je potrebné ryžu predtým umývať). V tomto momente môžete odstrániť celú škoricu.
- Pridáme aj celú kôru z citróna. Kôru môžete pridať aj na začiatku spolu so škoricou a vybrať ich pred pridaním ryže.
- Citrónovú kôru odstránime v polovici varenia.
Ryžu za stáleho miešania varíme až kým neabsorbuje všetko mlieko. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. K
- Vo vhodnej nádobe rozmiešajte vajíčka so zvyšným cukrom, štavou z citróna, mletou škoricou, roztopeným maslom hrozienkami (môžete tam dať aj rum v ktorom sa močili, pri pečení sa všetok alkohol odparí a ostane iba esencia cukrovej trstiny).
Túto zmes dôkladne vmiešame do už vychladnutej ryže.
- Vhodnú nádobu na pečenie (ja som použil s priemerom 28cm) vymaslujeme a vysypeme strúhankou.
Vylejeme pripravenú hmotu a rovnomerne rozotrieme.
- Na záver posypeme cukrom.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry 180C 60-70 minút. Pečieme kým nie je povrch zlato hnedý.
- Vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.