Ryžový koláč

Autor receptu: eraserhead

namiesto palmarin - maslo (som to teraz schytal) @nanacel nechcel som ťa uraziť každopádne, prečo ak dáš zadosť svojej diéte prečo nedáš zadosť aj zdraviu ako takému??? už som to niekde písal že prečo sa v iných kuchyniach nepoužívajú stužené tuky, cenou to asi nebude pretože sú aj chudobnejšie krajiny ako naše maličké slovensko. Výrobca ti bude tvrdiť aj o posypovej soli že je nezávadná, len aby ju predal veď má ten istý vzorec ako kuchynská soľ.....

8
porcií
30 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Postup

  1. Hrozienka si zalejeme rumom. Do hrnca dáme mlieko celú škoricu a 50g cukru.
  2. Keď mlieko zovrie pridáme ryžu (ja som použil Arborio, nie je potrebné ryžu predtým umývať). V tomto momente môžete odstrániť celú škoricu.
  3. Pridáme aj celú kôru z citróna. Kôru môžete pridať aj na začiatku spolu so škoricou a vybrať ich pred pridaním ryže.
  4. Citrónovú kôru odstránime v polovici varenia. Ryžu za stáleho miešania varíme až kým neabsorbuje všetko mlieko. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. K
  5. Vo vhodnej nádobe rozmiešajte vajíčka so zvyšným cukrom, štavou z citróna, mletou škoricou, roztopeným maslom hrozienkami (môžete tam dať aj rum v ktorom sa močili, pri pečení sa všetok alkohol odparí a ostane iba esencia cukrovej trstiny). Túto zmes dôkladne vmiešame do už vychladnutej ryže.
  6. Vhodnú nádobu na pečenie (ja som použil s priemerom 28cm) vymaslujeme a vysypeme strúhankou. Vylejeme pripravenú hmotu a rovnomerne rozotrieme.
  7. Na záver posypeme cukrom.
  8. Dáme piecť do vyhriatej rúry 180C 60-70 minút. Pečieme kým nie je povrch zlato hnedý.
  9. Vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.