Ryžovka – Nápik pre Bábiku a jej levočvorgľov, tentoraz aj pre švagra Luxiho

Autor receptu: sracz

Určite ste si všimli recept – Viedenská knedľa vo forme – ktorý uverejnila Jerica. Ja som si spomenul na švagra Luxiho, ktorý si k ohlásenej návšteve z Arizóny k mojej domácej hovädzej polievke vyprosil aj ryžový nákyp. Nejedol ho totiž od leta roku 1968. Čo neurobíte pre dobré rodinné vzťahy?! Tentoraz som využil hladkú bábovkovú formu, vyšperkoval svoj tradičný recept a mali ste vidieť rozžiarené očká Laci Maciho, keď som mu po polievke predložil jeho objednávku. Čamkal a krochtal od slasti!

6÷8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
na 177 (350 ˚F)  °C

Suroviny

Postup

  1. 3 dni (ešte lepšie je týždeň) pred –operáciou- uložíme hrozienka do uzatvárateľnej fľaše a ukryjeme ich iba na nám známe miesto; ryžu (500 g) preberieme a dôkladne premyjeme v sitku pod tečúcou horúcou vodou; po odkvapkaní ju presypeme do väčšieho hrnca, zalejeme 750 ml vody, osolíme 2 štipkami soli a necháme variť až do odparenia vody (pozor, nesmie prihorieť); do polouvarenej ryže vmiešame odkvapkané hrozienka (do zvyšku rumu vsypeme novú dávku hrozienok, alebo ho vypijeme) a zalejeme ju 250 ml mlieka; 500 ml mlieka (zvyšok, 250 ml, máme v pohotovosti pre prípadné podlievanie) zmiešame s 2 PL vanilkového extraktu, 55 g vanilkového inštantného pudingu (ak ho náhodou máme vo vrecúšku s väčším obsahom, kľudne ho použijeme celý, nákyp bude ešte voňavejší a chutnejší), 2 vrecúškami vanilkového cukru a zmiešame s variacou sa ryžou; varíme až do –skorouvarenej- konzistencie.
  2. hrniec s ryžou odstavíme zo zdroja tepla (necháme trošku ochladiť) a primiešame do nej 8 PL čerstvého masla, 75 g (kto ľúbi viac sladké, pridá viac) kryštálového cukru a 4 žĺtky z čerstvých vajíčok (zo 4 bielkov so štipkou sódy bicarbóny vyšľaháme /priebežne prisypujeme 2 PL práškového cukru/ supertuhý –sneh-) a ½ -snehu- (druhú uložíme na čas do chladničky); do ryže teraz môžeme vmiešať vykôstkované kompótované ovocie (ja dávam višne, ale teraz som nemal).
  3. polovicu zmesi vylejeme do maslom vymastenej bábovkovej formy, rozložíme na ňu odkvapkané polovičky broskyňového kompótu a zakryjeme druhou polovicou ryže; ak náhodou je polotovaru viac, tak ho zjeme veľkou lyžicou; vložíme zapiecť na 30÷35´ do rúry vyhriatej na 350 ˚F / 176, 66 ˚C.
  4. Vyberieme na drevenú podložku, na povrch pozorne rozprestrieme druhú (z chladničky vybratú a podľa potreby znovu prešľahanú) polovicu –snehu- , nastrúhanú horkú čokoládu, alebo Granko a vrátime ~ na ¼ hodinku ÷ 15´ späť do rúry; pozorne sledujeme, aby –nápik- neprihorel!
  5. Servírovanie: na plytkých tanieroch, v teplom i studenom stave, poliate broskyňovou kompótovou šťavou; kto chce môže šťavu pomiešať so studenou vodou, ja to nerobím. Túto pochúťku je možné podávať ako samostatné jedlo, alebo ako dezert, ja si ho často dávam aj ako –medzijedlo-! V prípade delenej stravy ho nekonzumujem v jedálni, ale v kuchyni, alebo v pracovni, keď na PC píšem recept pre Vás do Varechy! P.S.: vďaka Jericinmu receptu v bábovkovej forme som si spomenul na tento svoj a preto jej ho rád venujem s poďakovaním za -nakopnutie-!