Ryža z tlakového hrnca za 5 minút (fotorecept)
Autor receptu: janaalizibolenova
V jednej diskusii z októbra o tlakovom hrnci, uviedla @zvoncek recept na ryžu z tlakového hrnca. Jej recept som si upravila, nakoľko sa mi zdalo, že dáva veľa vody a ryža sa vydarila. Následne v danej diskusii ma @45678 prosila o uvedenie, ako ryžu v tlakovom hrnci varím a tak pridávam vyskúšaný recept.
3-4 porcie |
5 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Ryžu si dáme do tlakového hrnca a premyjeme studenou vodou.
- K premytej ryži pridáme soľ podľa chuti a dolejeme potrebné množstvo vody. Pozn. Vždy pridáme o pol šálky viac vody, ako je ryže. Tzn. 1 šálka ryže = 1,5 šálky vody, 2 šálky ryže = 2,5 šálky vody.
- Tlakový hrniec zavrieme a horák dáme na plný výkon. Keď tlakový hrniec začne "syčať", horák dáme na menší výkon tak, aby nám hrniec stále "syčal", a aby zároveň nevybuchol :-D a necháme takto variť 5 minút. Po 5-tich minútach vypneme horák a necháme hrniec odpočívať, kým sa z neho neuvoľní všetok tlak sám. Neotvárame ventil na uvoľnenie tlaku !!!
- Po ukončení celého procesu varenia, máme ryžu krásne mäkkú, uvarenú a pekne sa nám odlepuje od stien hrnca.
- Pokiaľ chceme, môžeme pred varením ryže najprv opiecť v hrnci cibuľku, cesnak, prípadne cestoviny, alebo môžeme pridať kurkumu, atď.... atď......Fantázii sa medze nekladú...Bru chuť