Zeleninové rizoto

Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Jedna z mojich najobľúbenejších „Varešiek“ sa mi úprimne, zo srdca, „vyspovedala“, že vraj jej nechutí stonkový zeler!* Ani mne nechutí v surovom stave, aj keď tunajší, tzv. „domáci” ho chrúmajú, naberajúc si ním pred tým arašidové „maslo“. Inak však mi chutí v paprikášoch a perkeltoch, alebo predpodusený v zeleninových teplých šalátoch. Chuťovo výrazne prispejú vo varenej klasickej, či „slovenskej“ ryži-orzo, alebo v cestovinách. Každý z nás, smrteľníkov, však má chúťky a predstavy sebe vlastné!

4-6
porcie
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Už z pohľadu na „predvádzacie mólo“ je zrejmé, že som zrealizoval ďalší recept, ako prílohu k jedlám z mäsom, či omáčkami, alebo „pod obojím“!
  2. Ryžu som uvaril klasickým spôsobom („film“ oleja na dno rajnice, popražiť umytú ryžu, zaliať horúcim vývaru, alebo „óóópatrne“ vriacou vodou, pridať KL-dve soli, korunovať „orieškom“ masla, variť pod pokrievkou, až sa v ryži objavia dierky, zamiešať, vypnúť ohrev a prikrytú nechať oddýchnuť pred ďalším použitím). Než sa uvarila, pripravil som „nadstavbu“. Do ďalšej rajnice s olejom som uložil pokrájanú, tentoraz bielu cibuľu, stonkový zeler na „C-éčka“,
  3. pomiešané nechal podusiť, priebežne pridal soľ a čerstvo mleté korenie štyroch farieb,
  4. doplnil konzervou mladej fazuľky bez nálevu (fazuľkové strúčiky boli pokrájané na o niečo dlhšie kúsky - style à la France), zmiešal, nechal zladiť na spoločnú teplotu, pridal dve PL masla na zjemnenie chute a
  5. presypal k uvarenej ryži,
  6. zmiešal a „fertig Klárika, prikri sa!“
  7. Ani na tanieri, pripravená na doplnenie s omáčkou a mäsom, nevyzerá zle!