Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Trvalo mi trošku dlhšie, než som si navykol na chuť a vôňu koriandra. V kuchyni ho najčastejšie používam v
kombinácii s fazuľou, zeleninovými polievkami, ale aj s mäsom. Dočítal som sa, že
obsahuje minerály (vápnik,
draslík, horčík, mangán a železo) a veľa vitamínu K a A. Je schopný odstraňovať ortuť,
ktorá zo všetkých ťažkých
kovov (okrem rádioaktívnych) predstavuje pre naše telo najväčšie nebezpečenstvo.
Takto som ho použil na
netradičnú prípravu ryže a veľmi sme sa čudovali, ako nám chutila!
2 - 3 porcie |
12 - 15 minút príprava |
12 - 15 minút tepelná úprava |
Postup
- Už pri prvom pohľade na zostavu potrebných ingrediencií je zrejmé, že to bude ľahká záležitosť.
- Na ~ 2 PL slnečnicového oleja som krátko, len na prehľadno, orestoval postrúhanú cibuľu, spoločne s pretlačenými strúčikmi cesnaku,
- pridal ryžu a opäť krátko, maximálne 3 min, premiešané „popražil“
- hneď nastrúhal kôru z celej limetky,
- zalial kuracím vývarom (dvojnásobok objemu ryže), pridal šťavu z celej limetky, KL soli, premiešal, „korunoval“ PL masla a pod pokrievkou nechal uvariť, až sa v ryži objavili dierky.
- Vtedy som do ryže vsypal pokrájané horné 2/3 kytice koriandra, zmiešal a prikryté, už pri vypnutom zdroji tepla, nechal zladiť chute a vône.
- Po necelé 3 min na každej strane som v maslovo-olejovej „emulzii“ (1:1) opiekol filety lososa.
- Prvá ochutnávka bola s kyslým mliekom, čoby predjedlo
- a finále s lososom na prírodno, posypaným na „broky“ pokrájanými halúzkami (bez lístkov; tie som uložil pod ryžu) čerstvej petržlenovej vňate; koliesko citróna nebolo potrebné, lebo v ryži je limetka.
- Druhá vetvička bielej orchidey je na kvety bohatšia, sľubuje ich (podľa púčikov) až osem.