Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Trvalo mi trošku dlhšie, než som si navykol na chuť a vôňu koriandra. V kuchyni ho najčastejšie používam v kombinácii s fazuľou, zeleninovými polievkami, ale aj s mäsom. Dočítal som sa, že obsahuje minerály (vápnik, draslík, horčík, mangán a železo) a veľa vitamínu K a A. Je schopný odstraňovať ortuť, ktorá zo všetkých ťažkých kovov (okrem rádioaktívnych) predstavuje pre naše telo najväčšie nebezpečenstvo. Takto som ho použil na netradičnú prípravu ryže a veľmi sme sa čudovali, ako nám chutila!

2 - 3
porcie
12 - 15 minút
príprava
12 - 15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Už pri prvom pohľade na zostavu potrebných ingrediencií je zrejmé, že to bude ľahká záležitosť.
  2. Na ~ 2 PL slnečnicového oleja som krátko, len na prehľadno, orestoval postrúhanú cibuľu, spoločne s pretlačenými strúčikmi cesnaku,
  3. pridal ryžu a opäť krátko, maximálne 3 min, premiešané „popražil“
  4. hneď nastrúhal kôru z celej limetky,
  5. zalial kuracím vývarom (dvojnásobok objemu ryže), pridal šťavu z celej limetky, KL soli, premiešal, „korunoval“ PL masla a pod pokrievkou nechal uvariť, až sa v ryži objavili dierky.
  6. Vtedy som do ryže vsypal pokrájané horné 2/3 kytice koriandra, zmiešal a prikryté, už pri vypnutom zdroji tepla, nechal zladiť chute a vône.
  7. Po necelé 3 min na každej strane som v maslovo-olejovej „emulzii“ (1:1) opiekol filety lososa.
  8. Prvá ochutnávka bola s kyslým mliekom, čoby predjedlo
  9. a finále s lososom na prírodno, posypaným na „broky“ pokrájanými halúzkami (bez lístkov; tie som uložil pod ryžu) čerstvej petržlenovej vňate; koliesko citróna nebolo potrebné, lebo v ryži je limetka.
  10. Druhá vetvička bielej orchidey je na kvety bohatšia, sľubuje ich (podľa púčikov) až osem.