Rýchly zapekaný karfiol od babky Bajky (fotorecept)

Autor receptu: baya94

Už dávnejšie som si kúpila karfiol do mrazničky, že si niekedy spravím vyprážaný. Lenže nám došla múka tak som spravila zapekaný výmysel a chutil presne tak ako ho robila babka Bajka :)

6
porcií
25 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Dáme si zovrieť vodu do dvoch stredných hrncov.
  2. Zatiaľ si umyjeme a ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na veľké polmesiace (rozrežeme podlhovaste na polku a každú polku na 3 časti). Ak máme čerstvý karfiol tak ho umyjeme a rozoberieme na ružičky (ja som mala mrazený už predpripravený).
  3. Ak nám už voda vrie, dáme do nej soľ, mleté čierne korenie (alebo celé, to je jedno) a do jedného hrnca dáme obvariť zemiaky a do druhého hrnca karfiol a zeleninovú zmes (ja som v nej mala hrášok, baby mrkvu, fazuľové lusky a malé karfioly)
  4. Očistíme a nakrájame si cibuľu na drobno a pór na krúžka (cca 3-5mm hrubé). Dáme na pancivu roztopiť maslo a udusíme cibuľu s pórkom, (úplne by stačila aj normálna cibuľa ale takto je to farebnejšie).
  5. Zeleninu stačí povariť len krátko cca 7-10 minút, kým sa nám spraví cibuľka. Takže už ked je obvarená, scedíme si zemiaky a rozložíme ich na plech, ktorý sme pokvapkali trochou oleja.
  6. Na zemiačky si rozprestrieme cibuľku s pórom. Navrch dáme scedenú zeleninu. Ružičky karfiolu poukladáme stonkou dole a rozložíme ich rovnomerne po celom plechu. Na to rovnomerne poukladame nakrajane paradajky.
  7. V miske si rozmiešame vajíčka s trochou soli, mliekom (cca 3deci, dávala som od oka) a na koniec pridáme bylinky - petržlenovú vňať alebo pažítku.(ja som dala aj trochu nastrúhaného syra, ale zbytočne lebo mi to aj tak ostalo na vrchu, ale možno bambíno by bolo lepšie, neviem, treba vyskúšať. Keď, tak mi dajte vedieť :) ) Túto zmes vylejeme rovnomerne na celý plech (hlavne cez karfiol, pretože vytŕča, ono to aj tak stečie dole).
  8. Nakoniec posypeme nastrúhaným syrom podľa chuti, ja som nechcela minúť všetok syr tak som dala len 150g, ale určite by mu nezaškodilo aj viac :) Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C cca 30 minút - kým nie je syr zlatistý.
  9. Dobrú chuť :) (Trošku to vyzerá ako pripečené, ale to je len zlé svetlo). Kým je to horúce tak sa to celkom rozpadá, ale po vychladnutí to už drží lepšie pokope :)