Bezlepkový chlieb
Rýchly tmavý chlieb bez lepku pečený vo forme (videorecept)
Autor receptu: potravinarskavyrobaliana
Postup
- Zo 100 ml vlažnej vody, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme približne 10 minút nakysnúť.
- Do misky s Bread mix Dark primiešame soľ, mletú rascu, pripravený kvások a zvyšnú vodu. Premiešame mixérom s hnetacími metličkami, pridáme olej a opäť dôkladne premiešame.
- Cesto vložíme do vymastenej formy na chlieb, naolejovanou lyžičkou uhladíme povrch, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste 30-40 minút kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
- Potrieme zmesou vody a oleja, narežeme povrch a posypeme celou rascou. Prvých 20 minút pečieme pri teplote 250 °C, následne teplotu znížime na 200 °C a pečieme ďalších 20-30 minút.
- Čerstvo upečený, ešte horúci chlieb postriekame vodou, vyberieme z formy a necháme na mriežke úplne vychladnúť.