Syrový börek

Rýchly syrový börek z panvice (zo štrúdľového cesta) (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Najjednoduchší börek aký poznám. Je fantasticky chutný, rýchly a zvládne ho naozaj každý. * Pripravte rodinke úžasný börek z kupovaného štrúdľového cesta už za pár minút. Takýmto spôsobom ste börek určite ešte nikdy nerobili!!

4
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si vymiešame zálievku z jogurtu, mlieka, vajca, oleja a soli. Syr môžete použiť podľa chuti, ja som dala turecký. Ale kľudne dajte fetu, alebo dánsky či grécky syr, alebo kravskú hrudku. Napokon si syr rozmrvíme.
  2. Do panvice, v ktorej budeme börek piecť, dáme na spodok papier na pečenie, ktorý trošičku ponatierame maslom. Položíme 2 štrúdľové cestá a následne polovicu tých ostatných plátov po kusoch postupne rukami pokrčíme, ponamáčame v zálievke a rovnomerne kladieme do panvici. Napokon posypeme celé syrom a poukladáme pár plátkov masla. Nakoniec to zakryjeme zvyšným cestom, ktoré zasa krčíme a namáčame v zálievke? 2-3 pláty cesta si nechajte na vrch na uzatvorenie/pokrytie böreku. Pre lepšiu predstavu prípravy si pozrite moje video.
  3. Börek napokon uzatvoríme celkom jednoducho položením plátov navrch, ktorých okraje zahneme dovnútra. Vrch popolievame ešte zvyšnou zálievkou, zakryjeme pokrievkou a pečieme na miernom až maličkom plameni cca 15 minút.
  4. Po čase börek otočíme vyklopením na tanier s pečiacim papierom, s ktorým ho následne všupneme znova späť do panvice, aby sa upiekol aj z druhej strany. Stiahneme dole papier, poukladáme na börek pár kúskov masla, zakryjeme pokrievkou a börek dopečieme znova cca 15 minút.
  5. Börek je fantasticky chutný, veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. Neváhajte, je naozaj super. Používa sa celkom klasické štrúdľové cesto z obchodu, čiže fakt nie je problém si tento börek pripraviť hocikedy a hocikde, keďže to cesto sa dá všade kúpiť. Plnky si tiež môžete obmieňať podľa chuti, börek bude vždy fantastický!!!
  6. Podáva sa samotný alebo aj ako príloha k polievke. Prajem dobrú chuť!
  7. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com alebo na Youtube