Rýchly šalát z kuskusu (fotorecept)

Autor receptu: homemadetastywithlucy

Ak potrebujete rýchly obed alebo večeru, toto je ideálna možnosť. Hotová do pol hodiny, zasýti a je zdravá. Kuskus pochádza zo severnej Afriky a je to jemnozrnná cestovina. Vyrába sa mletím a drvením tvrdozrnnej pšenice - semoliny. Z nej sa vyrábajú maličké guličky. Kuskus obsahuje veľa uhľohydrátov, bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, E, vápnik, fosfor, železo a obsahuje iba malé minimum tuku.

2
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do misy nasypeme kuskus a zalejem ho vriacou vodou tak aby bola voda asi 1 cm nad okraj kuskusu. Prikryjeme a necháme odpočívať. Kto chce môže vodu trochu osoliť. Ja ale nesolím. Využívam prirodzenú chuť kuskusu.
  2. Medzitým si nakrájame zeleninu na menšie kúsky. Ak používame mrazenú mrkvu a kukuricu dáme ich do vlažnej vody, aby sa trochu rozpustili.
  3. Keď kuskus vsiakne všetku vodu pridáme dve lyžice masla a dobre premiešame. Zakryjeme a necháme ďalej odpočívať.
  4. Na rozohriatu panvicu dáme lyžicu olivového oleja a opražíme brokolicu a šampiňóny. Keď sú hotové odložíme si ich na tanier.
  5. Na panvicu dáme ďalšiu lyžicu oleja a opražíme cuketu s baby mrkvou.
  6. Keď sú cuketa s mrkvou hotové, pridáme brokolicu, šampiňóny a kukuricu. Premiešame a podusíme ešte asi 2 minúty aby sa chute spojili.
  7. Vypneme sporák, pridáme dve lyžice masla a premiešame kým sa maslo rozpustí.
  8. Zeleninu nasypeme do kuskusu a premiešame.
  9. Podávame posypané syrom, z lyžicou kyslej smotany a ozdobené sušenými paradajkami. V recepte som nepoužila soľ ani koreniny. Z času na čas mám rada jedlá, kde vynikne prirodzená chuť potravín. Nie je to však pre každého, niekomu sa môže zdať chuť plytká. Môžete si osoliť kuskus alebo pridať obľúbené bylinky do zeleniny. Fantázii sa medze nekladú. Dobrú chuť!