Rýchly jablkový závin z lístkového cesta pre lenivé gazdinky

Autor receptu: veja

Výhodou tohto závinu nie je len vzhľad a skvelá chuť, ale dierky, ktoré nám týmto ozdobným prekladaním vzniknú. Unikne cez ne prebytočná vlhkosť zo šťavy, ktorá by nám inak zmáčala celé cesto a závin teda môžeme pripravovať aj zo šťavnatejších jabĺk.

30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Jablká olúpeme, vyberieme z nich jadrovník a nastrúhame nahrubo. Pridáme vanilínový cukor, škoricu, citrónovú kôru, zmes ovocia a orieškov. Podľa potreby plnku prisladíme kryštálovým cukrom.
  2. Rozmrazené lístkové cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a každú vyvaľkáme asi tak na šírku i dĺžku plechu. Doprostred dáme jablkovú plnku a okraje cesta nožíkom hrebeňovito narežeme. Pozor, cesto neprekrajujeme ho od okrajov až do konca smerom k náplni, ale necháme aspoň 1 – 2 centimetre, inak by nám tadiaľ vytekala šťava z jabĺk.
  3. Narezané okraje začneme striedavo a mierne našikmo prekladať cez náplň, akoby sme z nich chceli upliesť vrkoč. Na koncoch závinu ich pevne pritlačíme.
  4. Záviny potriem rozšľahaným žĺtkom v mlieku a dám ich do vopred vyhriatej rúry upiecť. Pečú sa cca 20 minút pri teplote 200 °C.