Rýchly chlebík so zemiakmi bez kvásku fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 28. februára 2011

Dobrý chlebík potrebuje čas. Takže keď som večer pripravila predciestko a o 11.00 na druhý deň už chlebík voňal na mriežke, to je pre Zobraziť celý popisDobrý chlebík potrebuje čas. Takže keď som večer pripravila predciestko a o 11.00 na druhý deň už chlebík voňal na mriežke, to je pre mňa super rýchla akcia. Nešiel doňho žitný kvások, takže aj tí, ktorí ste sa ešte s týmto kváskom neskamarátili, zvládnete tento chlebík ľavou zadnou. V celom ceste sú spolu len 2g čerstvého droždia, čo je tiež jeho veľká výhoda. Znovu jeden dôkaz, že čas urobí viac, ako prekysľovanie chleba octom a inými urýchľovačmi.

40 minút
na 230 °C

Suroviny

Predcesto:
75 g, vlažná
100 g
1 g, čerstvé
Hlavné cesto:
176 g
70 g, varené prelisované
580 g
420 g, vlažná
15 g
15 g
1 g




Postup

  1. 1

    Večer pred dňom pečenia si zmiešame suroviny na predcesto a necháme ho prikryté kuchynskou fóliou stáť pri izbovej teplote.

    Rýchly chlebík so zemiakmi bez kvásku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň zmiešame všetky suroviny dokopy, miesime asi 15 minút (dá sa použiť pekárnička, program cesto). Necháme 20 minút odpočinúť a viackrát pretiahneme a preložíme cesto (technika stretch and fold). Cesto je lepkavé, pracujeme s namočenými rukami.

    Rýchly chlebík so zemiakmi bez kvásku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Techniku natiahnutia cesta a preloženia (stretch and fold) zopakujeme ešte 3x vždy v 40 minútových intervaloch.. Medzi jednotlivými prekladaniami necháme cesto odpočívať pri izbovej teplote prikryté utierkou. Nakoniec dáme cesto do okrúhlej velkej misy vystlanej pomúčenou utierkou - alebo do špecialnej ošatky na kysnutie chleba. V strede vyformujeme okrúhly otvor - aby sa nám neuzavrel, dáme tam pomúčený pohár alebo fľašu.

    Rýchly chlebík so zemiakmi bez kvásku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme vykysnúť asi 1.5 hodiny prikryté utierkou. Po tejto dobe je cesto krásne vykysnuté a pripravené do pece.

    Rýchly chlebík so zemiakmi bez kvásku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby spodná pomúčená strana bola navrchu. Dáme do rúry vyhriatej na 230st.C.

    Rýchly chlebík so zemiakmi bez kvásku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme asi 15 minút. Na začiatku postriekame steny rúry vodným sprejom. Po 15 minútach znížime teplotu na 200st.C a dopečieme chlebík do zlatohneda.

    Rýchly chlebík so zemiakmi bez kvásku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Necháme na mriežke vychladnúť. Odporúčam naozaj počkať s krájaním, kým chlebík vychladne. Potom sa budete môcť kochať takýmto rezom.

    Rýchly chlebík so zemiakmi bez kvásku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A toto je môj vydarený krajček chleba...

    Rýchly chlebík so zemiakmi bez kvásku (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

vladkaku
Toto nemá chybu! Krásny a najmä to minimum kvasníc. Ani takýto tvar som ešte nerobila. Teším sa receptu ;)
babidka
pekavam chlebik casto - vsetky mozne variacie :-) takto som to este neskusala a nechcelo sa mi verit , ze to s 2 g drozdia pojde :-) ale urcite coskoro vyskusam , som zvedava ako mi to pojde . Kolko je asi 1g cerstveho drozdia ? asi ako hrasok ? viac ?
klaura
zaťažená som na rôzne chlebíky .... tento vyzerá veľmi dobre
evusik
krásny chlebík a postup ktorý nepoznám.... určite vyskúšam :-)
maartina
wau, ten je krásny a určite veľmi chutný ...ukladám a aj vyskúšam :)
marikasu
Zatiaľ som ešte chlebík nepiekla a ten tvoj vyzerá véééľmi dobre, takže ukladám do novej KK do rubriky vyskúšať :))
palokuchki
Pekavam chleba uz roky, tiez mam na to uz ten svoj vyskusany sposob, ale tento tvoj sa mi paci. Najblizsie ho vyskusam.
tizian1cat
@babidka : vtip je v tom, že to prvé cestičko kvasí viac akon 12hodín pri izbovej teplote. Droždie som vážila tak, že ke´d som mala na digitálnej váhe odváženú múku, odštipla som trochu droždia - ona mi to tá váha fakticky aj ukázala, že sa váha navýšila o 1 gram. Svoje urobil určite aj ten med.
@palokuchki : ja som experimentátor (blíženec..:-)), ja som jeden chlieb ešte nepiekla viac ako 3x.
@julica : biga sa to predcesto vola hlavne v anglickej literatúre, Nemci používajú viac Vorteig, to sa mi zdalo vhodnejšie na použitie, keďže Varecha je veľmi široká platforma a nie každý musí poznať anglické špeciálne výrazy pre prvý kvások.
@pre všetkých, ktorí sa čudujú tomu malému množstvu kvasníc: v pôvodnom recepte bolo 0,3g sušených - čo sa už aj mne zdalo strelené, tak som to zmenila na čerstvé a trochu zvýšila množstvo.
honestka
podobnym sposobom peciem celozrnne chleby na ktore pouzivam tiez iba svoje naocesto s pridanim troska cerstvych drozdi a Cesto mi tak kysne vzdy najmenej 12 hodin;
Ked pridam viacej drozdia, necham kysnut aj "na studeno" a tieto chleby su neporovnatelne kvalitou ako tie rychlo kysnuce. Dlho mi trvalo pokial som si nasla svoje techniky aj zlozenie muky namiesam podla toho co chceme jest.
nedavno niekto pytal recept na 7 zrnny. to sa kupuju take muky?

= Ty mi pripominas mna, ked sme sem prisli - nevedeli sme jest tunajsi chlieb a tak som z jednoducheho vymysla co este by sa podarilo... niekedy isiel rovno na vysusenie prezlov, ale dnes to nelutujem, pretoze teraz aj syn pecie chlieb vo svojej rodine. /bohuzial nebol web/
Si vyborna inspiracia a verim, ze cim dalej sa ludia zacnu vracat k starym technikam pecenia a varenia / nielen z nudze/, ale hlavne preto, ze kvalita ide hufne dole kopocom...
Velmi ti fandim!
alexdidi
Výborný recept, nedá mi nevyskúšať..ešte k tomu malému množstvu droždia, aj Taliani ho dávajú omnoho menej napr. do pizze ako my pri kysnutých cestách....
jerica
všetky Toje recepty sú fantstické , aj tento ide do kuchárky KK !! Tá vôňa domova:-)
hannah22
fantázia, ste šikulky dievčatá, ukladám a skúsim a vďaka.... :))
lucylee
No čo dodať? Fantázia ako vždy. Nechceš mi prísť napiecť zásobu chleba aspoň na mesiac? Prosím, prosím :)
julica
Odporúčam každému tento recept - upečiete naozaj dokonalý chlieb s mäkkou ľahkou striedkou s nádhernou štruktúrou. Množstvo droždia úplne stačí - upečiete chlieb s hmotnosťou 1 200 gramov, ktorý vďaka chuti doslova zmizne. Musela som spraviť toto promo, lebo som bola z neho nadšená, už keď som druhýkrát prekladala (strech and fold), ľahunké cesto mi doslova praskalo pod rukami - také malo bublinky :)
gittka
na odporúčanie @julica som až dnes objavila tento chlebík,a určite nebude dlho stát nepovšimnutý...určite cez víkend spravím,konečne si dám dobrý chlieb!!!
sovka62
Ani neukladám do KK, rovno tlačím, aby mi nezišiel z mysle a nezabudla som ho upiecť. Vyzerá výborne.
sportak
Napiekol som už niekoľko desiatok chlebov na rôzne spôsoby, ale tento recept ma naozaj prekvapil a veľmi zaujal. Nikdy som nepiekol s predcestom a tak tento chlebík si pripravím v najbližších dňoch. Ďakujem za inšpiráciu. P.s. Ja tiež miesto cukru používam med.
tizian1cat
@sportak :skus, budes milo prekvapený, hlavne v chladnicke ho mam uz druhy týzden, nesplesnený, stací hodit do toastera alebo len nechat na linke prispôsobiť teplote a je mňam mňam...
sovka62
Večer som si pripravila predcesto a ráno som sa popri varení obeda pustila do práce. Cesto sa vymiesilo krásne, bolo hladučké, pružné. Nechala som kysnúť prvých 20 minút, ponaťahovala, poskladala, po 40 minútach opäť a po 40 opäť. Ale to sa mi už niečo nezdalo a začala som znovu čítať vytlačený recept a otvorila som si ho aj v PC. Nemýlila som sa, @julica písala, že pri druhom prekladaní malo cesto bubliny. Moje nielen že nemalo bubliny, ale ani nezväčšilo objem. Opäť som vrátila k PC, hľadala som na teba kontakt, že sa spýtam ako je to s kysnutím. Kontakt som nenašla, ale keď som si uvedomila, že cesto kyslo vyšlo vyše jeden a pol hodiny a objem nezväčšilo, niekde musí byť chyba. Netušila som kde, recept som presne dodržala, prvý raz v živote som vážila vodu, len aby bolo všetko v poriadku. Rozmýšľala som, či som nemala použiť celé predcesto, ale v recepte bolo napísané 76 g a presne toľko som dala. Tak som spravila kvások asi z pol lyžičky sušeného droždia, keď sa zapenil, vymiesila som ho s múkou a zamiesila do cesta. Nechala som kysnúť 40 minút, ponaťahovala, poprekladala a vložila do vajlinga vystlaného utierkou posypanou múkou a do stredu som strčila tú fľašu. Po jeden a pol hodine cesto vykyslo, ale zredlo. Fľašu som vytiahla, na vajling priložila plech aj s papierom, preklopila, vajling zobrala a k svoje veľkej radosti som zistila, že cesto sa prilepilo na utierku. Oškrabala som čo sa dalo a utierku plesla do umývadla. Cesto bolo na plechu, po diere v strede ani chýru ani slychu a celá nádhera bola vysoká tak tri-štyri centimetre. Už som išla zmotať aj s tým papierom a uložiť na večný odpočinok do koša, ale rúra bola vyhriata, tak som tam strčila. Nastavila som minútky na 15 minút a odišla som, bolo mi jedno, čo sa bude v rúre diať, nad nejakou chlebovou plackou sa vzrušovať nebudem. Keď sa minútky ozvali, vrátila som sa do kuchyne, nazrela do rúry a vypleštila som oči. Na plechu bol bochník skoro dva a pol krát vyšší, než to cesto, čo som tam dala a normálne vyzeral ako chlieb! Pobúchala som po spodnej kôrke, chlebík ešte nedunel, tak som ho strčila späť ešte na päť minút a bol akurát. Nechala som ho úplne vychladnúť a pred chvíľou sme ochutnali. Už som napiekla rôzne chleby, výborné, jedlé, podmienečne jedlé, aj také na ktorých si pochutnali svatkine sliepky. Ale takýto dobrý chlieb som ešte neupiekla. A na reze vyzerá ako ten tvoj na obrázku!
Napriek tomu ťa prosím o objasnenie. Zväčší cesto objem už počas tých prerušovaných kysnutí, alebo až v záverečnej 1,5 hodine? Pýtam sa, aby som ho aj nabudúce nekazila zbytočne pridanými kvasnicami.
Druhá otázka sa týka predcesta. Čo s tým zvyškom? Zatiaľ čaká v chladničke na tvoju odpoveď. Môžem ho tam nechať a napr. zajtra večer do neho pridať polovicu surovín (múka, voda droždie) a použiť na druhý deň? Alebo vyhodiť a zajtra začať odznova? A ak ho nechať v chladničke, ako asi dlho?
Ďakujem za odpovede a ďakujem aj za recept.
tizian1cat
@sovka : moja zlatá, ty si sa takto natrápila!!! Mne sa zacalo zvacsovat aj pocas tých prerusovaných kysnutiach, ale vtedy som v rure piekla maso, na sporáku hore tiez nieco bublalo, mam malu cinzakovú kuchynu, ktorá bola celá rozohriata, mozno preto mi kyslo. Predcesto som pouzila do buchiet, ale kludne ho mozes zamrazit. a vecer pred pecením vylozit von v kuchyni. Ked ho chces pouzit zajtra, tak ho strc do chladnicky prikryté nejakou foliou alebo vrchnakom a hodinu pred zmesavanim ho vyber nech sa aklimatizuje. P.S. dnes je nejaky zacarovaný den, robila som maslo, nie a nie sa ta hlúpa slahacka zrazit! Ked potrebujes do kolaca, tak sa zrazí a ked chces maslo, mas slahacku. Drzim palec na dalsi pokus, papapapa..:-)))
1x lubja
sovka62
Ďakujem za odpoveď. Tak nabudúce to cesto v prestávkach strčím do kúpeľne, tam v zime dávam kysnuté cesto, lebo kuchyňu mám veľkú a otvorenú a aj keď som varila polievku, piekla mäso a ryžu, možno mu nebolo dosť teplo. Tak som zničila aj kvások, ktorý som začala pripravovať podľa tvojho receptu. Neuvedomila som si, že v kuchyni v noci termostat udržuje teplotu na 19 st., to mu bolo asi málo. Keď som sa spamätala a začala ho dávať do kúpeľne už bolo asi neskoro. Prestal kysnúť. Tak som vyhodila vrátim sa k nemu v lete, keď bude všade teplo. A ďalší pokus určite bude, ten chlebík je úúúúúžasný, má chuť ako starkin a mamin.
A čo sa týka šľahačky, skús pred ňou zatajiť, čo z nej chceš mať, možno potom bude poslúchať. Mne sa s ňou tak darí, že ak potrebujem jednu vyšľahanú, pre istotu kupujem dve, pre prípad, že by sa zrazila. Už sa mi to viac razy podarilo.
babinka
chlieb "musi" mat takyto zaujimavy tvar? Lebo ti moji su konzervativni a pre nich chlieb je chlieb, nie kolac :(, darmo by som ich prehovarala. Podla @sovka to vyzera, ze aj bez flase uprostred by to islo, cize asi ano?
babinka
a este jedna otazocka - idem to robit zo suseneho drozdia, cize dat ho 0.3 gramu????????????? A robit z neho kvasok? K cerstvemu drozdiu nemam casto pristup, snad raz do roka :(
samanka
@tizian1cat chlebík sa mi vydariiil. Mám ho presne taký ako je na Tvojom obrázku. Síce som sa "narobila", ale stálo o zato. Už som vyskúšala aj ten sedliacky, tiež bol výborný. Rodinka si pochvaľovala, už asi budem piecť chlebík len s pripraveným kváskom, je chutnejší.
tizian1cat
@babinka :tvar môže byť taký, aký ty chceš. S tým sušeným droždím by som v tomto prípade trošku pridala.daj po 1grame, ako to budeš vážiť inak?
Jedine ak máš také presné digitálne váhy, tak stačí 0,5g.
tizian1cat
@samanka :narobila si sa teraz na začiatku, ja už pečiem chleby a pečivo takmer 2roky a už mi to ako námaha nepríjde. pO čASE ZISTíš, žE VLASTNE TO žIADNA ROBOTA NIE JE, LEN OBčAS MEDZI INOU PRáCOU PREMIESIš CHLIEB..:-)))
samanka
vieš, len keď ja som ešte medzi tým piekla zákusok, miešala dve plnky, aby rúra bola využitá, keď je už zapnutá........a nakoniec som do zákuska zabudla dať nugetu....ale hlavne, že chlebíku nič nechýbalo...:-)))
babinka
dakujem, mam digi vahu, okrem inych :))), lebo uz skutocne su tu veci aj v gramoch a tie moje boli presne hlavne od kila a hore :)). Moj vysledok napisem, dufam, ze rodinka bude potesena, len musim pockat na teplo - ako @sovka , lebo v dome je chladno. Alebo co tak skusit dat kvasok pod perinu, ako moja mamka na kysnute cesto?
tizian1cat
@babinka , kludne daj pod perinu, ja zvyknem dat do predtým málicko prehriatej rury alebo do mikrovlnky, ktoru som predtým 1min. nechala zohrievat. Zavriem dvere a je to ako pod perinou.
babinka
tak dnes som to nakoniec upiekla.... a bol to zazitok, ktory sa neda opisat par slovami, ale som uz unavena pisat do Zazitkov, len tolko prezradim - co som mohla, som skazila, ale chutovy vysledok bol dobry. Musim urobit reparat, a poucit sa z vlastnych chyb i novych skusenosti (cesto bolo riedke od zaciatku do konca)... tak snad zajtra napisem, ako to vlastne prebiehalo.. Vdaka ti za inspiracie :))
tizian1cat
@babinka : ked je cesto velmi riedke, kludne pridaj hladku muku, kompaktnost cesta velmi zavisí od múky, ja som mala tmavu psenicnu múku specialne chlebovú, cesto som nemala riedke. Nesmie sa pri miesaní lepit na steny misy, konzistenciu cesta vidís na tom obrázku, kde to miesam.
babinka
no vidis, na to som nemyslela, lebo som precitala> cesto je lepkave a tak som verila, ze som ok, nevadi, este bude pekny den a skusim znova :))
lucylee
@tizian predcesto od včera odpočíva v kuchyni, zemiaky sú uvarené a prepasírované, takže keď prídem domov z práce, hor sa do toho, som zvedavá :)
lucylee
všetko prebiehalo OK, chlebík vykysol, ale keď som vybrala šálku z cesta, tak mi spľaslo a diera v ňom sa uzavrela...na plech sa mi ho nepodarilo preklopiť, cesto ostalo v mise, kde kyslo a musela som ho tam dávať ručne a vôbec som ho nemala taký vysoký ako ty, sa mi nejako rozlial na plechu, pečením podrástol, ale nemala som ho taký vysoký ako ty...chuťovo je ale vynikajúci! Neviem, možno som slabo pomúčila utierku? Cesto mi ostalo na nej prilepené...pomúčila som iba spodok a ako cesto kyslo, tak sa tam prilepilo...
tizian1cat
Vieš čo, nabudúce nerob s tou fľašou, ale len jeden bochník a pridaj trošku múku do cesta, ked je velmi lepivé.
samanka
milá @tizian1cat už som robila chlebík trikrát a čím ďalej, tým horšie. Tých 420 g vody sa mi zdá veľa. Tentoraz som dala asi 380 g, ale výsledok bol takmer rovnaký. Nechcela si tam napísať 320 g? Ako čítam, aj iné varecháčky mali s tým problém, alebo 680 g múky? Ďakujem Ti za odpoveď.
tizian1cat
@ja som az teraz zbadala, ze tam je v surovinách chyba- vypadla mi císlica, miesto 176g predcesta som tam mala len 76g, teda o 100g menej. Mozno preto si to mala také riedke. Este raz som speciálne pozerala aj v povodnom recepte mnozstvo vody - je to 420g. Velmi zálezí od múky, aj od toho, ci sú zemiaky vodnatejsie alebo suché. Skus dat na zaciatok len 300g vody a postupne dolej, ak by sa ti cesto zdalo moc suché.
babinka
to znamena, ze cele predcesto treba pouzit? predtym som ho delila...na tych smiesnych 76 g :) ...tak budem skusat dalej....
babinka
stava sa, ja len ze kazdy tu pisal o zvysnom predceste... no ucime sa, ved chlieb sa je kazdy den :)) vdaka ti obzvlast za tvoje chlebove recepty, v tom si MAJSTER !!
adina1
milá @tizian1cat , tvoj úúúúžasný chlebík oslovil aj mňa a tento komentár píšem medzi tým, ako mi na doske odočívajú dva bochníky. pečiem ho už asi piaty krát a vždy sa mi vydaril - dokonca suroviny už ani nevážim a aj "od oka" je super. niekedy pridám aj kmín alebo slnečnicové semiačka - a chutí výborne.preto tie chlebíky robím už dva naraz, lebo ked ho urobím jeden, na druhý deň nič neostane. tvoje recepty sú perfektné, ďakujem :-)))
jarunka
Ja som ho upiekla vcera. Je vynikajuci. Len ako som citala komentare som sa pozastavovala nad tym, ze nepouzili cele predcesto ved ja by som tam dala cele, ale potom sa objasnilo vlastne v com bola chyba. Dufam, ze @sovke62 a ostatnym sa vydaril chlebik ako mne.
marika21
Ešte som ho nepiekla ,vyzerá naozaj veľmi chutne,vyskúšam.*****
katka78
Ďalší vynikajúci chlieb v mojom receptáriku, veľmi sa teším, hneď som z neho polovicu zaniesla sestre a švagrovi ku gulášu. Nabudúce ho spravím aj rodičom. Obrovské plus, že idú doňho LEN 2g DROŽDIA, ja som dávala sušené, takže ešte menej. Vykysol pritom krásne a s cestom sa mi veľmi dobre pracovalo. Určite ho zopakujem a snáď aj fotku krajšiu dodám, lebo tieto sú robené mobilom a ním ja fotiť vôbec neviem. Veľmi pekne ďakujem za recept @Tizian1cat a srdečne ho odporúčam ďalej.
katka78
Tak fotky mi po novom neprešli, skúsim cez redakciu ;-)
mabla
Výborný chlebík, včera som odskúšala, krásne sa s cestom pracovalo, hlavné pozitívum pre mňa je, že idú do neho iba 2 g droždia. Vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia