Rýchly a zdravý šalátik s avokádom

nika182 - bez fotkynika182, 12. marca 2014
Rýchly a zdravý šalátik s avokádom
Foto: nika182

V dost burlivej diskusii si toho precitate dost o tom preco ano ntuky a sacharidy nie. Urobte si vlastny nazor, ktory vsak skuste zalozit Zobraziť celý popisV dost burlivej diskusii si toho precitate dost o tom preco ano ntuky a sacharidy nie. Urobte si vlastny nazor, ktory vsak skuste zalozit na faktoch podlozenych vysledkami, nie len vedeckych vyskumoch a sacharidovom marketingu. Za tym, ze sacharidy v objeme v akom ich vacsina jete su nezdrave si stojim. Aj za tym, ze prijem ma byt v poradi tuky, bielkoviny, sacharidy.

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

4 ks
1 ks
4 ks
1 ks
8 plátkov
200 g
2 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Vajíčka uvaríme natvrdo a nakrájame. Ostatné suroviny nakrájame na malé kocky. Syr som dala bez množstva, pridajte si podľa chuti:) Dávam ementál alebo nivu. Jogurt používam biely selčiansky ale hollandiu selskú lebo sú najzdravšie a najchutnejšie na našom trhu:)

  2. 2

    Nakrájané suroviny zmiešame v mise. Pridáme jogurt, tatársku omáčku a cesnak. Keď pridávam tatársku omáčku nesolím ani nekorením.Vyjdu 4 porcie. Podávam na listoch šalátu alebo špenátu. Skúste bez pečiva, je sýty a chutný:)

Diskusia k receptu

workbitch
oh boze to odkial mas, ze sacharidy nam skodia? uz mam dost vsetkysch wannabe paleo eaters, co si myslia, ze ked vynechaju sacharidy, tak budu zdravi a fit. su dobre sacharidy (quinoa, ovos, ovocie a zelenina, strukoviny, atd atd) a zle sacharidy (cukor, psenica...). tak isto ako aj dobre tuky a zle tuky.
marianne
zato bielkovin tam mas 5 druhov.-..vajicka,sunka,syr,jogurt,tatarka.....zdravy ako zdravy:-( never vsetkemu co si v novinach a casopisoch precitas,pripade na internete..zdravy rozum dievca do hrsti.-presne ako@workbitch pise tato propaganda,ktora sa siri ako lavina proti sacharidom je chora...niektore sa charidy nu nenahraditelne,ktore vymenoval varechac predomou,ludia sa nimi zivia starocia...nedodrb si zdravie,prepac ten vyraz....
kimlo
Väcsiu kravinu ako ten uvod som uz dlho necital...
pusta
@Nika182 , tak to čo si napísala o tukoch, vôbec nie je pravda. tuky používané nadmerne v strave škodia sami o sebe a každému. okrem toho sa v každom organizme jednotlivca sa tuky v Krebsovom cykle odbúravajú na cukry, z ktorých dochádza k dalšej výstavbe cukrov, čo sa volá "glukoneogeneza" = novotvorba cukrov.
livinka
@Nika182 viem, že existuje veľa výživových smerov a veľa štúdií, kde každý tvrdí, že je zdravé/nezdravé niečo iné, ale tak používam gazdovský rozum, nie? Sacharidy zo stravy rozhodne netreba vynechávať, práve naopak, také ovocie a zeleninu treba konzumovať čo najviac. Proste si len treba vybrať tie správne sacharidy :) No a čo sa týka tukov, tak zdravé tuky áno (avokádo, orechy, semienka, olivový, konopný, dyňový a pod. oleje), ale v rozumných množstvách.. A tiež veľmi nerozumiem tomu, že na jednej strane v popise receptu chváliš zdravé tuky, no na druhej strane tam k tomu avokádu pridáš syr a tatársku omáčku, ktoré majú od zdravých tukov na míle ďaleko ;)
gabusik
ja si dam k tomu salatiku radsej celozrnny rohlik namiesto tatarky :)
pipnat
celkom fajn recept, až na tú tatarskú a ten úvodný opis, aj zdravé tuky treba jesť s mierou..:)to by sme vyzerali, keby sme zjedli za deň napr. celý sáčok orechov, 50 gramov denne úplne stačí...:)
jarasima
prečo sú všetky pečivká - cereálne, ražné,... nie je dobré). ????
marsis
tatárska má od zdravia veeeeľmi ďaleko. Tuky, ktorých je v šalátiku ozaj dosť, iba "pomôžu" žlčníku aj pečeni. Teda rozhodne nejaké zdravé pečivo či chlebík na vyváženie treba. Podobne si nemyslím, že ak niekomu chutí jogurt Hollandia (nemám proti nemu nič), neznamená to, že ostatné jogurty sú nevhodné. Takže stačí jogurt podľa chuti. Z vlastnej skúsenosti viem, že akýkoľvek miešaný zeleninový šalát so šunkou a syrom, hocijakým - napr. balkánskeho typu, hrudka, rival, hermelín - v kombinácii s jogurtom je dobrá večera aj obed. Stačí, ak šalát trošku v chladničke postojí, aby sa chute spojili. Na ochutenie jogurtu vyhovejú bylinky - pažítka, kôpor, petržlen, bazalka...
nika182
@workbitch sacharidy také ako ich nadmerne konzumujeme sú nezdravé. Vidíš niekde, že by som niekomu odporúčala nejesť ovocie, zeleninu? Napísala som len, že si k tomu šalátu netreba dať pečivo:) Žiadne pečivo ani obilniny nie sú pre telo prospešné. Sacharidy, ktoré nám do tela treba hravo nazbiera každý z ovocia a zeleniny.
nika182
V skratke. Úvodom som rozhodne nemyslela na to, aby niekto prestal jesť sacharidy zo zeleniny, ovocia,...Narážala som na pečivo, obilniny,...Takisto som nepovedala, aby sa tu niekto prejedal tukmi. Napr. syr sa dá nájsť aj zdravý, pokiaľ nemáte intoleranciu na laktózu nikomu neuškodí:) K tatárskej omáčky som nepísala, že je domáca, každý si urobí ako chce...
martinis
@nika182 ja nesúhlasím ani s týmto tvrdením - pohánka, pšeno, ovsené vločky, bulgur a mnoho iných - to sú všetko veľmi dobré zdroje komplexných sacharidov, len si pozri základné výživové odporúčania zostavené odborníkmi ... 45-60 % energie z jedla by malo pochádzať práve z takýchto sacharidov, už dlhé roky sú základnou zložkou stravy kdekoľvek na svete. Nazbierať teda toľko komplexných sacharidov "hravo z ovocia a zeleniny" ? .... neviem neviem.
brambora
ach dievca... asi si este nezazila tu uzasnu chut a vonu cerstvo upeceneho chlebika. ;)
nika182
@martinis myslis? Vsetky menovane potraviny su tu oproti masu, zelenine, ovociu velmi kratko. Tiez som presla fazou tychto sacharidov, ano su menej skodlive ako psenica, ale stale nic co by sme potrebovali jest. Podla mna je najlepsia zelenina, maso, zivocisne tuky a bielkoviny, staci k tomu pridat pre nasu krajinu prirodzene ovocie, orechy, zdravy rastlinny tuk, netreba ziadne pridane sacharidy. Pozri si kolko ti ich denne treba pre fungovanie a kolko ich dokazes prijat len zo zeleniny alebo medu, kde su obsiahnutevprirodzene, zdrave. Zvysena hladinavglukozy v krvy ani civilizacne choroby nikomu netreba:) Kazdy si samozrejme papa to co povazuje za najlepsie...mozno ta tvoja snaha o zdravsie jedlo raz tiez posunie inde.
nika182
@brambora preco by som ju nezazila? Viem piect aj varit ....Piekla som aj chlieb, pagace, kolace, torty,...postupne som sa prepracovala k inej strave, ktoru povazujem za zdravsiu a prirodzenejsiu. To ze nieco dobre vonia alebo chuti neznamena, ze je to dobre aj pre telo a budem to jest:)
martinis
Nuž, je to len na Tebe - máš právo sa rozhodnúť, ako sa budeš stravovať. Ak si stojíš za svojím názorom a obhajuješ ho takto bez osobných útokov ako to tu býva zvykom, potom to samozrejme treba plne rešpektovať - veď každý si je strojcom svojho zdravia a sám musí vedieť, čo mu vyhovuje najlepšie - presne tak, ako píšeš.
nika182
@pipnat samozrejme, ze s mierou, ale tu ustrazi organizmus sam, kedze zdrave tuky v jedle sposobia to, ze signal nasytenia pride presne:)
nika182
@marianne zdravie si rozhodne nemam cim pokazit:) Tu akoze propagandu proti sacharidom moze chapat zle len to kto o tom nema ziadne relevantne informacie. Nikto nepovedal, ze niekto ma prestat jest prirodzene sa vyskytujuce sacharidy, akurat ich ani zdaleka nepotrebujeme tolko kolko sa ich dnes bezne konzumuje. Z vymenovanych sa ludia starocia ako si napisala zivia len ovocim a zeleninou (v skutocnosti miliony rokov nie starocia) . Polnohospodarsky vyprodukovane potraviny - obilniny, strukoviny oproti tomu len 12 000 rokov...
kukulienka71
pocit nasýtenia ti dajú jedine zložené sacharidy z obilnín a strukovín,ktoré tak,ako píše @martinis potrebuje naše telo v najväčšej miere.Čo myslíš,prečo ľudia v najbiednejších krajinách sveta prežívajú?lebo jedia ryžu a obilniny,niekedy jedinú! zložku potravy,ku ktorej sa dostanú! veď ani my pod tvojim receptom nepropagujeme prejedanie sa obilninami,ale ty ich odporúčaš úplne vyradiť,extrémy nikdy nie sú dobré!
2010
@kukulienka71 uplne suhlasim pocit nasytenia ti daju tie pridane sacharidy - tzv. mnamky na ktorych je zalozena tato stranka a kazdy mesiac je ich prva desiatka. Takze neobchadzaj problem , hovorime cukor - to biele coho su plne zakusky, a malo by ho byt max. extra 5% z denneho prijmu kalorii 2000kcal = 100kcal cukor pridany .... daako to nefunguje ked jedna mufina ma okolo 350 kcal.
@nika182 , sorry mohol to byt dobry recept ale v globale si dopadla ako McDonald ktory ked robi salat ten ma viac eciek a kalorii ako ich hamburger.
marianne
@nika182 nuz ale ani bielkovin a tukov zdaleka nepotrebujeme Tolko,kolko sa ich dnes bezne konzumuje...ked teda uz ideme ho hlbky problemu.Z mojho hladiska je Tvoj salat nabity tukmi a bielkovinami. Vo velkej miere,chyba mu vyvazenost a ani to zdrave avocado s jeho zdravym tukom to nezachrani....ja som salatova,milujem ich,ale mna by si tymto salatom neuhostila...a volat ho zdravim koli avokadu je odvazne,co sa tukov tyka...predpokladam,ze si si kupila paleo alebo dukanovu dietu...
marianne
a aby nedoslo k nedorozumeniu.Mne v podstate nevadi ako sa stravujes,kazdeho osobna vec, ani ze si ho tu dala,vselico tu je,je sloboda:-)....VADI MI, ze si ho nazvala zdravym,pretoze je to zavadzajuce a vobec nie pravdive...
pusta
mne sa šalát tiež pozdáva a veľmi, len nesúhlasím s takým jednoznačným rozdelením, že tuky sú zdravé a sacharidy nám škodia :-)
to je veľmi komplexná a zložitá otázka. čiastočne súhlasím s @2010 , ked píše o voľných cukroch - mám na mysli disacharidy /repný cukor a iné./ a zložité cukry /polyméry škrobu, iné./, jednoduché cukry /glukoza, fruktoza a iné/ všeobecne sa "biely cukor" radí k "bielym jedom" pre organizmus človeka podobne ako soľ.
len veľmi stručne je biochemická cesta, ktorou sa tuky menia na cukry, ako aj cukry na tuky, dokonca i bielkoviny a spätne.
možno mala autorka na mysli tzv. "zdravý cholesterol" a "nebezpečný cholesterol", atd.
len posledné trendy - dlho sa myslelo, že bravčová masť je nepriateľ číslo jedna, a nie je to tak :-) dokonca ani ten zatracovaný bravčový bôčik už vôbec nie je zatracovaný :-) nehovorím o vynikajúcej a zdraviu prospešnej mangalici a o iných živočíšnych a rastlinných tukoch, najmä ak obsahujú omega-3 mastné kyseliny.

uff, ale som sa rozrečnila :DDD
kukulienka71
@2010 ,cítim zrnko irónie(zase?) u teba,nie,nemala som na mysli jednoduché sacharidy,ktoré tu každý mesiac majú prím v ukladaní do KK/cukor a biela múka sú tiež sacharidy,ale myslela som hlavne zložené sacharidy(celozrnné obilniny a strukoviny),ktoré @nika182 tiež neodporúča.Nie som odborník v téme,ani sa nebudem hrabať v Googli,ale vychádzam aj z mojej skúsenosti,ak si nedám celý deň obilninu,nie som najedená.To by sme museli jesť zbytočne veľké porcie bielkovín,zeleniny a ovocia,orechov,aby sme sa "najedli".A to nehovorím ešte o chlapoch!biely cukor je návykový,ale všetko sa dá rozumne ustrážiť,ak sa chce človek vhodne stravovať.To preferované ukladanie tebou spomínaných jedál je skôr o obľúbenosti maškrtenia,sladkosti navodzujú pocit šťastia;-)
marianne
a este ma uputala tato veta od teba @nika182

Polnohospodarsky vyprodukovane potraviny - obilniny, strukoviny oproti tomu len 12 000 rokov...

K tomu len Tolko:
ak by som sa chcela stravovat skutocne paleo,musela by som dvihnut zadok z kanclu,ist nazbierat plody z narucia prirody,zabit zviera,samozrejme ho upravit ku konzumacii,lebo sak bielkoviny su stavebny material aj na budovanie svalstva,treba sa pri nich hybat..a mat na starosti len obzivu seba a svojej rodiny....a nie zabit salat tatarkou a syrom...Moje recepty tiez nehyria zdravim,vselico tam najdes,ale nikde nepresviedcam,ze su zdrave....to je podstatny rozdiel




marianne
ja viem @kukulienka ,ale tie bludy sa uz nedaju kedysi citat a vtedy jednoducho nedokazem zachovat chladnu hlavu...dukan a paelo su top....jak moze niekto zrovnavat 12 000 rocne obdobie,ked ludsky organizmus je uz uplne inak prisposobeny...zijeme uplne inak,nelovime zver v lesoch, nezijeme z plodov,nehybeme sa tak ako niekedy...zijeme inak,to by sme sa museli vratit do uplne ineho prostredia...z coho zila moja starka? zo zemiakov,strukovin,doma vypestovanej zeleniny a ovocia...pripadne vychovanej vlastnej hydiny a dobytka....a hybali sa...ved ked tento salat zje clovek,ktori sedi pri compe,tak mu viac uskodi ako pomoze...Tolko tuku a kalorii je v nom...koncim,nestoji to zato....
2010
@kukulienka71 , ano lebo na jedno sa zabuda ze cukor je uplne cudzia potravina v slovenskej kuchyni ( dalsiu blbost co tara ), prvy cukrovar sa otvoril na slovenku v roku 1830 !!!! ( do vtedy bol len z cukrovej trstiny a bol velmi drahy len pre bohatych).
 sk.wikipedia.org/wiki/Cukrovar...
jujoska
@nika 182 salatik by bol zdravsi, keby si tam nedala zbytocne vela zivocisnych bielkovin. Bud si mohla dat sunku, alebo vajicka, je tam este aj jogurt a tatarka. Ked dobre ochutis salat, staci ti lyzica kvalitnej majonezy, nemusis dat tatarku, v ktorej je bohvie co... a s tou sacharidovou teoriou radsej ludi nedrazdi, ako vidis, nie kazdy to pochopi. Len pekne uverejňuj recepty a nech si ich vybera ten, kto zdiela s tebou tento nazor. @amelie @nika uviedla niekde vyssie, ze volakedy sa stravovala inak, ale uz svoje navyky zmenila, takze je vidiet jej prechod od pernikov k salatom :D
jujoska
juuuj a cesnak cerstvy, ak mas moznost tak medvedi! Takto stale klesa ta zdravost salatu ...
kukulienka71
už je to tu všetko domiešané,stratila som niť,nehnevaj sa,@2010 :-)je to na dlhú diskusiu,strááášne obšírna téma,každý tu má v niečom pravdu,len je už toľko tých pomenovaní a výživových smerov a štúdií a poznatkov,že podstata nám akosi uteká:-)@nika 182,ja to vidím tak,že keď sa pozeráme na pôvod potravín,veky vekúce sú dva druhy:živočíšneho a rastlinného pôvodu.Najprv sa to vyskytovalo prirodzene,zbieralo sa to(plody-ovocie,zelenina,orechy,zrná,bobule,struky,hľuzy apod.)zo stromov,kríkov,lúk,vykopalo zo zeme,potom sa to začalo pestovať vždy vo väčšom množstve,lebo aj ľudstvo sa rozrastalo,trebalo ho zasýtiť.S vývojom prišli nové technológie,najprv mechanické,potom aj chemické a už je problém vybrať prirodzenú potravinu.Ale aj ovocie a zelenina,ako ich poznáme dnes sú vyšľachtené druhy,tak isto ako obilniny a strukoviny,trstina,repný cukor,stévia atď. Tak preto by som to moc neoddeľovala,lebo ovocie a zelenina sú plody rastlinného pôvodu tak isto ako obilniny a všetko sú to sacharidy.Neviem,či som bola dosť zrozumiteľná?:-)
amelie
@jujoska , najviac mi je ľúto chudáčika avokáda: nie je to preňho najpríťažlivejšia spoločnosť, asi by mu bolo oveľa lepšie so šalotkou, paradajkou, paprikou, citrónovou šťavou...
2010
@kukulienka71 , mna to tiez prekvapilo ze pilier slovenskej kuchyne cukor sa zacal vyrabat na Slovensku az v roku 1830, to len potrvrdzuje ako silna droga je .
nika182
Napisem k tym tukom a sacharidom uz len par bodov a koncim. Kazdy kto si chce najst realne vysledkami podlozene fakty o strave ich najde, kto nie nuz kludne sa dalej striktne drzte zauzivanosti...1. Cim viac kalorii prijmete z kvalitnych zdravych tukov, tym skor nastane pocit nasytenia. 2. Sacharidy su nebezpecne, pretoze cim viac ich skonzumujete, tym ste na nichviac zavisli. Kolky mate odskusane ine ako najmasacharidove stravovanie? S cim to porovnate? Dosiahol tym niekto z vas lepsie zdravie, silu, energiu? Tazko. 3. Pri sacharidoch vobec nemusite konzumovat priamo sladkosti alebo cukor. Na zvysenie hladiny cukru v krvy stacia aj potraviny, ktore sa na glukozu velmi rychlo premenia, napr. chlieb, pizza, cestoviny, ryza, zemiaky ale aj vlocky, jacmen, pseno, kus kus, dokonca aj niektore ovocie napr. Banan atd. Na rozdiel od mucnych vyrobkov ma vsak ovocie a zelenina velky podiel vodyva dost vlakniny a tu je rozdiel. 4. Glukozy si vase telo glukoneogenezou vytvori kolko potrebuje. Vacsina telesnych systemov dokaze vyuzivat ako hlavny zdroj ketony. Narodime sa so schopnostou efektivne vyuzivat ketony , nie nahodou je materske mlieko najkomplexnejsi zdrojov tukov! Je to prirodzene. Organizmus prirodzene lepsie funguje, ked ste v rezime spalovanie tukov ako sacharidov( k tomu sa ich ale najprv treba zbavit). Ak sa prejedate sacharidmi navyse sedite vacsinu dna na zadku telo ma zasoby cukru v svaloch a peceni plne avuklada ich vo forme tuku. Pri takomto stravovani prestavate spalovat tuky (najdolezitejsia zlozka stravy, ma tvorit 40-60%) a spalujete len sacharidy, co je obrovska zmena v metabolizme (nespravnym smerom). Nasleduje metabolicka zavislost na glukoze, hladina inzulinu neustale stupa, nastupuje inzulinova rezistencia pecene a svalov, ktorenezregeneruju, nedostatok energie, rychla unava, oslabenie pecene, imunity, a ako bonus, ak necvicite budete tucnejsi a tucnejsi ak ano metabolicky neflexibilni. 5. Rozdielmmedzi bielou a celozrnnou mukou. Biela muka, ryza, zemiaky...ovplyvnuju hladinu cukru v krvy prudsie a na kratsie ako celozrnne vyrobky, tie ju ovplyvnia nie az tak vysoko, ale na dlhsi cas, teda celkovy objem inzulinu bude kvoli dlhsiemu casu vyssi. Takze vyberte si. Mimochodom hladina cukru v krvy nie je po konzumacii takychto sacharidov este ani po dvoch hodinach v norme. 6. Sacharidy nebude pre vase telo zle, ked ich skonzumujete menej ako 20% z celkoveho energetickeo prijmu denne. Max. Objem sacharidov, ktory potrebujete je 1.5 g na 1kg ATH, aj u sportovcov. Sacharidy cerpajte zo zdrojov, ktore obsahuju aj vlakninu a ine prospesne latky nie samy jed, napr. Ovocie, zelenina, orechy, strukoviny. A este, mked uz musite tak bezlepkove sacharidy v odporucane davke, napr. Zemiak, ryza, kukurica, psenoo.
kukulienka71
@nika182 ,na to,aby som pochopila,čo si tu vyššie rozpísala,by som potrebovala tri vysoké školy:-( sedliacky rozum mi úplne stačí,aby som vedela,čo mám a čo nemám jesť;-)
marianne
@kukulienka71 tam maju same stihle tetky:-),....ale ja som musela vzdy nosit anglicankam do roboty pol kufra(prehanam:-),ale minimalne 20 ks studentskej pecate,lebo na nej vycitali,ze ma o polovicu menej kalorii a cukru ako ich Cadbury,ci ako sa to volala...ze vraj preto sme take slovenky,cesky,polky...skratka vychodny blok stihle...:-)) neboli sme stihle,mali sme len normalne kila oproti nim...
lusinkab
Hmmmmm ja fakt neviem co je v dnesnej dobe zdrave ... jeden tvrdi to dalsi to ... moja babka ma 80 tku na krku, ziadne velke zdravotne problemy, svizna ako za mlada a tu je ... bez tych nizkotuvnych .... pridajme viac chemie bude to lepsie ... rastlinne tuky je to zdrave .... a vsetky tie blbosti okolo toho .... kazdy tyzden nejaka nova dieta .... novy hit ... co je pre nas dobre ... co nam skpdi ... navzajom sa to vyvracia ... proste bordel .... jedlo nam ma robit radost, robit nas stastnymi kedze zijeme len raz .... a pravdu povediac vsetko co je low fat ..... to z daleka obchazam ak mam chut na syr tak si kup naozajstny syr nie nieco tomu podobne a k tomu vyborny domaci chlebik no mnam :)
2010
@kukulienka71 , nepuziva sa , problem je ze jedlo - fast food k platu je velmi lacny, a ten fast food obsahuje skryty cukor plus vela kalorii v malej porcii co klame mozog, ktory nedava signal ze je najedeny a vysledok ze v Australii vo veku 50 - 7 z 10 su tucny alebo obezny.
Myslim si ze nie je az taka pravda ze nase babky sa lepsie stravovali , jedli co bolo v sezone a tak napriklad na jar uz im skoro vsetko doslo a nove este nebolo. Hlavne co bolo nesedeli na zadku.
Inac moj lekar asi tara bludy lebo co ma na stene v ordinacii sa nezhoduje s ani jednou teoriou na Vareche.
Jeho je 1/2 plus 1/3 plus 1/3 ( daako neostalo miesto na 5 knedli s mukovou omackou a masom )


marianne
to vidno,ze Tvoj doctor nema zbytocne hlavu na krku:-) odkedy zachovavam podiel tohoto taniera,nemam problem s vahou,dovtedy lietala hore -dole,nie jejako tragicky,ale toto je najlepsia vatianta....1/2 zelenina,1/4 sacharidy a 1/4 bielkoviny...konecne rozumne rec....mam tu aj recept,kde to mam tak podelene...
kukulienka71
@marianne ,palec hore:-)@lusinkab ,ty si svetlá výnimka medzi mladými asi:-)@2010 ,presne tak,myslela som tým,že v Amerike,Anglicku sa je veľa fast foodu,polotovarov,oni tam poriadnu domácu kuchyňu ani nemajú(sorry,ak niekoho urazím,nemám v úmysle,len porovnávam) a to je všetko preplnenécukrom,soľou a éčkami,chémiou,tukom...ani nevedia,čo jedia:-( ja tlieskam všetkým dámam,pánom,ktorí doma prácne pestujú,chovajú,vyberajú suroviny a potom ich takisto prácne pripravujú(jasné,že tí,ktorým to dovolí čas)ale dá sa jednoducho a rýchlo variť aj kvalitne,bez zbytočných aditív. Ja sladkosti už ani nekupujem,ale jeme to,čo napečiem a viem,že z čoho,určite tam dám menej tuku a cukru,ako výrobcovia.
caterina
nika182 ak chces naozaj zdravy salatik, nakrajaj si cerstvy fenikel a cervenu cakanku, zakvapni kvalitnym olivovym olejom a mas super rychlu zdravu prilohu. Prilis vela zalievok a hlavne tatarska uplne zabijaju cistu chut zeleniny
2010
Len taky experiment na tento salat -zdravsia verzia .Cast zreleho avokada pomiesana z kyslou smotanou drvennym cesnakom , petrzlenovou vnatou, limetkovou stavou, sol, korenie a tato majoneza je dana separatne a kazdy si prida, na kolko ma chut, este jedna zmena tvrdy syr nahradeny fetou a pridane viacfarebne papriky a jarna cibulka.


marianne
Tak to uz je ina kava, majster sa nezaprel....:-) A ten plackovy sacharid tam sedi ohromne:-))..to by som si dala hned teraz z fleku,tak lakovo to vyzera...
nika182
@marianne co si tym chcela povedat? Ja mam prijem vsetkych zloziek stravy vypocitany na svoju hmotnost...A rozhodne neprijmam viac bielkovin, neviem ako si na to prisla. vsetkeho prijmam presne tolko kolko potrebujem. Este stale to bohuzial nikto z vas s tou vyvazenostou nepochopil....
marianne
Ja si myslim,ze co som chcela povedat,som povedala. A to: ze tvoj salat sice moze byt dobry,ale do zdraveho ma na mile daleko...dala som aj link ohladom nadmerneho konzumovania bielkovin,kde su informacie,ktore su doveryhodne z mojho hladiska.Takto sacharidova inkvizicia,ktora tu v poslednej dobe prebieha je uz na povazenie.@2010 ukazal,ze sa to da aj inak a jeho verzia ma k zdraviu ovela blizsie..Ano,nikto sme nic nepochopili:-)
marianne
btw:...zmenila si uvod k svojmu receptu? Sa mi vidi,ze tam bolo napisane uplne nieco ine,kde vysvetlujes skodlivost vsetkych sacharidov a ako sa z nich pribera,preto som tak reagovala...ak si nezmenila,ospravedlnujem sa..
marianne
ale asi ano, sudiac podla @kimlovho komentaru..:-)) @nika182 nechcela som sa Ta dotknut,ak ano,prepac,ale treba ratat s tym ,ze nie vsetci mame rovnaky nazor na vec.Vsetkeho vela skodi aj bielkovin,aj sacharidov,treba to utrafit,aj ked to je niekedy tazke...tymto to koncim..
2010
Sorry, @nika182 , ja rozmyslal ako sprosty sedlak,
tvrdy syr 400 kcal som nahradil fetou 250 kcal, tatarka dve lyzice 200 kcal, preto som si mohol dat este naan e Afgani 130 kcal.
Inac salat bol super :-)
kukulienka71
@nika182 ,to si teraz zabila,že si zmenila celý úvod,sa čudujem redakcii,že to dovolila:-(všetky komentáre sa totiž odvíjali práve od toho pôvodného úvodu,takto prestali mať zmysel v tom kontexte...Meniť si mala názov jedla,ak už niečo,lebo to "zdravý" tam väčšine klalo oči! Dievča zlaté,dnes tu spomínaš,že príjem živín máš presne vypočítaný(!!) na svoju hmotnosť.To ako vážne to striktne dodržiavaš???? A v zmenenom úvode zas píšeš,že nestaviaš svoju teóriu na vedeckých poznatkoch,ale na výsledkoch.Na AKÝCH??Vieš,nevieme to pochopiť,lebo to nedávaš zrozumiteľne...
tiginko
@nika182 až mi je ťa ľúto, nechcela som sa pôvodne zapájať, ale keď sa tak do teba pustili... mala si poslúchnuť @jujoska vyššie a nepresviedčať zbytočne ľudí. Ja som v poslednom čase tiež dospela zo zdravotných dôvodov a z dôvodov že som chcela trochu schudnúť, k podobnému štýlu stravovania ako ty a dosť mi to pomáha. Ale takýto zvláštny mix by som v šaláte určite nezvolila, je tam podľa mňa zbytočne veľa živočíšnych bielkovín a tukov. To už radšej orechy a semienka. A nezabúdaj, že nielen priveľa nesprávnych sacharidov škodí, ale aj konzervované a priemyselne upravované potraviny, medzi ktoré tatarka jednoznačne patrí. A ten zbytočný sušený cesnak tiež nie je v šaláte opodstatnený, má význam, ak napr. chceme dať cesnakovú chuť mäsu, ktoré sa má piecť/opekať a nechceme mať na jeho povrchu zhorený cesnak.
2010
@nika182 , mozes prepisat uvod naspat :-) pani doktorka tu prave rozniesla sacharidovych narkomanov na kopytach.
Dik @jujoska za link.
brambora
suhlasim s @marianne . ak chces stravu paleo, tak chod lovit "dinosaure" a pestuj si vlastne plodiny na vlastnej zahradke... predpokladam, ze si takisto kupujes v obchodoch vsetku potravinu, takze do seba dostavas tolko skodlivín ze az. radsej miesto chemickej tatarky si dam domaci chlebik s mastou. ;) a nic sa mi nestane. zijem! jupiiiii.
marianne
no neviem-neviem ci na pani doktorku dietologie to paleo zabera,mne sa zda,ze je to sympaticka,urcite fundovana odbornicka, pekna ,ale plnostihla zena...aspon co som par jej clankov precitala a fotiek videla,dostupnych na nete....ale ked moderne paleo,tak moderne paleo,ktovie aka dieta bude moderna buduci rok...:-) mne to blizke nie je,ale kazdy si rozumie svojmu telu a vie co je pre neho dobre...
kukulienka71
Paleo bude "in" dovtedy(pár rokov asi k tomu treba),kým sa nezistia jeho nepriaznivé účinky na organizmus,ešte nevieme aké,ale určite sa prejavia:-) a potom sa bude vyjadrovať zas nejaký iný p.doktor,ktorý bude tvrdiť niečo iné:-))))))ľudia sa stále nechajú dobehnúť novým(ešte ani nepotvrdeným),čo im prináša nádej pri zdravotných problémoch. Ten,kto ich má,musí aj tak obmedzovať,ak nie úplne vyradiť to,čo mu robí problém a nevidím dôvod na to,aby zdravý experimentoval vždy podľa najnovšej diétnej vlny!!!
marianne
a uz nikto ma nepresvedci,ze ked si dam k tomuto salatu rohlik,tak nezdravy je ten rohlik...a nie tento salat,aj ked to @nika uvod z nejakeho dovodu prepisala...
radost
môj syn -lekár-hovorí: " netreba vždy uveriť novým akože objavom-zachraňujúcim zdravie a predlžujúcim život...treba jesť málo-skromne...všetko z našich potravín..vyvarovať sa zložitým kombináciám-teda jednoduché jedlá i prípravy..a hlavne -fyzicky byť činný..pohyb..a tak viesť aj deti..a-najdôležitejšia je genetika..špeciálne diety vtedy-ked to vyžaduje diagnoza,teda choroba.."
2010
@radost , tvoj syn ma uplnu pravdu, clovek si neuvedomi ako malo treba jest, tu prikladam doporucenych 2000 kalorii ( sedave zamestnanie bez pohybu), toto nie je o chudnuti, len netucnenie :-)



kukulienka71
@2010 ,keby mi niekto takto prichystal denný prídel potravín,mala by som radosť:-)čo do množstva to vôbec nie je málo,pekné!@radost ,tvoj syn-lekár je rozumný človek,tak ako aj ty:-)Pekný deň vám prajem!
elixir
@2010 To treba vytlačiť a zarámovať, aby človek tú fotku každý deň videl; možno by bola aj menšia chuť na koláčiky a podobné nezbednosti. :)
nika182
Ano mam vypocitany denny prijem bielkovin a tukov. Pre spravne rozlozenie zivin je to dolezite. Dokonca sa snazim dodrziavat aj spravne rozlozenie zloziek tuku. A snazim sa to co najlepsie dodrzat kazdy den. A vypocitala som si to presne preto, aby bola moja strava skutocne vyvazena. To ze mam v salate viac bielkovin nema pre vas ziadnu vypovednu hodnotu, pretoze neviete ani kolko som ho zjedla ani kolko inych proteinov som prijala, takze nechapem podla coho tu sudite, ze prijimam nadmerne mnozstvo bielkovin. Dajte si namahu a radsej sa pozrite na to ake hodnoty vykazuje vasa strava a budete prekvapeny. A salat je zdravy, ale uznavam, ze pre vacsinu z vas nie pretoze zvysok toho co k nemu cez den priradite k takemu jedlu sediet nebude. A k tomu, ze mam ist lovit dinosaurov tak haha:) tych uz asi neodchytim, ale robim co mozem. takmer vsetko maso, ktord zjem je domace od malych farmarov, vajcia vzdy domace, syr a jogurty pol na pol, zeleninu a ovocie, ktore potrebujem si odmakam a vypestujem v zahrade. Kecup, tatarku si pripravujem tiez doma. Nekupujem ziadne eckami nabite potraviny, max. 1 neskodne ecko v potravine, ak sa inak neda. O susenom cesnaku budem rada, ak mi niekto da vierohodnu info o tom preco ho tak odmietate, ja som bola v tom, ze susenim sa mu nic zle nestane a do vecere je pre mna lepsie stravitelny a menej silny ako cerstvy. A ku strave, ktoru mam som sa prepracovacala dlhodobo. Postupne som vyradovala vsetko nezdrave a nech si hovorite co chcete sacharidova potrava sa takym sposom neudrzi v jedalnicku. A este ku tym kalorickym prijmom - mam tucne a kaloricke potraviny, ale kazdy kto sa stravuje podobne ako ja nema problem udrzat si kaloricky prijemmpretoze, ak jete vacsinu potravy zo zeleniny, ktora je takmer nekaloricka potrehujete tie kaloria a energiu zdravo doplnit. Navyse 5x v tyzdni cvicim + kardio, co tiez robi kazdy kto chce mat zdrave telo. A nezabudnite napisat vyhovorky ako sa to neda stihnut....
nika182
A este jednu vec. To, ze mate chut na sladke, prepada vas vlci hlad, po obede si treba pospat,....je presnym odrazom zlej stravy. Pri spravnej dennej vyvazenosti a prijme vacsiny energie, kalorii z tukov sa vam to v ziadnom pripade nestane.
nika182
A v uvode bolo napisane nabojte sa tukov - napr. Avokado, skodia nam sacharidy nie tuky. A ze k salatu si nedajte ziadne pecivo ani celozrnne.
nika182
@marianne napisala som to uz aj niekde vyssie. Ani jedinym slovom som tu neodsudila vsetky sacharidy. Odsudila som na nejedenie vysokosacharidove potraviny.
dominika118
na margo vysoko koncentrovanych sacharidov uplne suhlasim..zbytočne potraviny, v mojom jedalničku nie su
andrevs
@kukulienka71 aky problem je pochopit ze tuky maju tvorit 40-60% denneho prijmu kalorii ( dolezity je pomer jednotlivych druhov tukov), sacharidy cca 20% (najme zelenina ovocie), zvysok biekoviny cize viac ako sacharidov. nase stare matere sice zili zo zemiakov,chleba a zeleniny/ovocia ale urcite ich nepiekli na repkovom a slnecnicovom oleji ako sa pecie dnes. Taktiez muka ktora sa pouzivala bola hruba a celozrnna. to znemena ze ze sice sacharidy konzumovali ale nie v zlej kombinacii nezdravych tukov. Neboli tucny len vdaka tomu ze velmi vela pracovali. nepracujem tolko na poli aby som si mohol dovolit jest muku. Muka a ryze je nastrojom prezitia druhu, ale nie zdravia a dlheho veku.
kukulienka71
@andrevs , počkaj, počkaj. My tu hovoríme o podiele jednotlivých zložiek potravín na celodennom príjme, ale v množstve, nie v množstve kalórií. Samozrejme, že tuky, keďže obsahujú najviac kalórií zo všetkých živín, sa budú podielať na celodennom množstve potrebnej energie v najvyššej miere, možno presne tak, ako si to písal a ostatné sa mi tiež pozdáva. Lenže tu sa mi nepáči propaganda proti sacharidom ako takým, nerozlišujú, či dobrým, či zlým, chcú ich úplne vytlačiť a nahradiť tukmi(!), veď to by úplne inak vyzeral aj pomer prijatej energie. S ostatným, tebou spomínaným vo veľkej miere súhlasím, dnes je úplne iná skladba jedálnička, ako kedysi...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia