Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Minula sa mi domáca kapusta, bývam v paneláku v meste, takže o sudovej nemôže byť reč. Blížia sa sviatky, našla som dobrý recept na princípe kvašákov a vyskúšala. Bola hotová za 4 - 5 dní, chrumkavá, chutná a je v chladničke pripravená na dalšie použitie. Môžem zodpovedne prehlásiť, že výsledok je vynikajúci, rada sa o recept podelím.

4 dni minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ešte potrebujeme:
    fľašu na zaváranie sklenená/inú vhodnú nádobu s objemom 5 litrov a viac.
    Moja hlávka kapusty vážila 2 500 g.
  2. Obrala som vrchné listy, rozkrojila som ju na štyri časti a vykrojila som tuhý koštiaľ. Kto chce, môže niekoľko pekných listov odložiť a nechať ich skvasiť s pokrájanou kapustou, sú výborné na plnenie.
  3. Každú časť som pokrájala na pásy o šírke asi 3-4 cm.
  4. Pásy kapusty som pokrájala ostrým nožom na tenké prúžky, tí šikovnejší a pohodlnejší ji môžu na tenko nastrúhať alebo kúpiť už nastrúhanú kapustu. Dala som ju do veľkého hrnca a posolila 1 PL soli, nechala som ju 2 hodiny postáť, aby skrehla a pustila šťavu. Potom som ju riadne utlačila a šťavu, ktorú pustila som pridala k nálevu.
  5. Medzičasom som očistila cesnak.
  6. Cibuľu som pokrájala na tenké mesiačiky a ...
  7. ...premiešala s kapustou.
  8. Na suchej horúcej panvici som na sucho opiekla jednu patku včerajšieho chleba.
  9. Na spodok vysterilizovanej, vychladnutej a suchej 5 litrovej fľaše som dala 1 bobkový list,celé čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku...
  10. ...celú rascu, celé nové korenie, celé borievky a jednu odstopkovanú sušenú štipľavú papriku. Môže byť aj chilli paprička alebo feferonka.
  11. Teraz som až očistila chren, jablko som ošúpala, zbavila jadrovníka a stopky, pokrájala som ich na štvrtiny, aby neoxidovali a neokorali. Tieto surovuiny si každý môže prispôsobiť svojej chuti. Niekto používa aj čerstvý kôpor, ja som ho nedala., to už nechávam na každom z Vás ako sa rozhodne.
  12. Do fľaše som poriadne natlačila prvú vrstvu už predtým dobre utlačenej kapusty z hrnca. Na vrch som rozdelila koreniny, cesnak, jablko a vsunula chren a štipľavú papričku. Pokračovala som rovnako dalšou vrstvou.
  13. Celkom som mala 3 vrstvy okorenenej kapusty, kým som zaplnilla fľašu.
  14. Na vrch som dala na sucho upečenú vychladnutú patku včerajšieho chleba a celé som zaliala prevarenou vychladnutou osolenou vodou až takmer po okraj a prikryla tanierikom, aby nebol prístup vzduchu, nech môže kvasiť. Naplnenú fľašu som dala na podnos. Môžem povedať, že kvasilo tak búrlivo, že som 2x denne zlievala a čistila podnos, a nehovorím, aký odor sa šíril po byte, ale pre dobrú vec... Vyvretú šťavu som priebežne dopĺňala osolenou prevarenou vodou Na 1 liter prevarenej vody dávam 1 PL soli. Na 3. deň bolo hotovo, mala som vynikajúcu chutnú domácu chrumkavú kapustu, ktorá putovala 4.deň do chladničky a odoberám z nej podľa potreby.