Rýchle smotanové pagáčiky s tekvicovými semienkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tieto pagáčiky sú jednoduché a rýchlo hotové, cesto sa neprekladá, vdaka smotane krásne držia tvar, sú obohatené tekvicovými semienkami, možno sa v poslednej chvíli hodia niekomu na Veľkú noc, sú prudko jedlé.

30 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na suchej panvici som opražila tekvicové semienka, kým sa pekne rozvoňali, dala som ich na tanier, nechala úplne vychladnúť, potom som ich dala do mažiara a na hrubo rozdrvila,...
  2. ...do misy som dala preosiatu múku, soľ, premiešala, pridala som maslo pokrájané na kocky a medzi dlaňami rozmrvila s múkou na žmolenku, do ktorej som vyhlbila jamku, do nej som rozdrobila droždie, posypala som ho cukrom, zaliala vlažným mliekom,...
  3. ...na teple som nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút, pridala som vajce, rozdrvené tekvicové semienka, kyslú smotanu,...
  4. ...všetko som dôkladne spracovala rukami na hladké nelepivé mäkké pružné cesto, kým sa začali tvoriť veľké bubliny a cesto sa oddeľovalo od rúk i stien nádoby, spotreba múky v surovinách je uvedená len orientačne, pri vlhkej múke budete potrebovať viac múky, pri suchej múke zase menej múky, musíte dosiahnuť kvalitu cesta ako som ju popísala vyššie, z cesta som vytvarovala bochník, prikryla som ho čistou utierkou a nechala som ho na teplevykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu,...
  5. ...vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, neprepracovala som ho,...
  6. ...rozvaľkala som ho ihned do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1,5 cm, bez akéhokoľvek následného prekladania cesta...
  7. ...z cesta som vykrajovačkou o priemere 4 cm, namočenou v múke,...
  8. ...som vykrojila pagáčiky,...
  9. ...na povrchu som spravila mriežku ostrým nožom asi 0,5 mm hlbokými na seba kolmými zárezmi, medzi dlaňou a čepeľou noža rovnomerným otáčavým pohybom som pagáčiky zaguľatila,...
  10. ...uložila na plech vystlaný teflonovou foliou/pečiacim papierom, prikryla vzdušnou utierkou, nechala som pagáčiky na teple ešte 30 minút podkysnúť,...
  11. ..potrela som ich rozšľahaným vajciom,...
  12. ...vložila som ich piecť do rúry, vyhriatej na 200 stupňov C, na funkcii horný a dolný ohrev, na spodok rúry som dala hrnček s vriacou vodou, piekla som ich 25 minút, nechala som ich vychladnúť na mriežke,...
  13. ...ked vychladli, poukladala som pagáčiky na podnos.
  14. Tieto pagáčiky sú veľmi chutné, obohatené tekvicovými semienkami, sú vláčne i na druhý deň, sú pomerne rýchlo hotové, netreba ich vôbec prekladať, sú veľmi jednoduché, ľahučké, pridanie kyslej smotany pomáha pri udržaní krásneho tvaru a vláčnosti, možno sa tieto pagáčiky hodia aj na Veľkú noc, ked je veľa inej práce, sú výborným pohostením k vínečku, sú chutným drobným slaným pečivom, ktoré sa môže podávať samostatne alebo ako príloha k rôznym sýtym polievkam. Z tejto dávky mi vyšlo 64 kusov výborných pagáčikov.