Rýchle smotanové pagáčiky s tekvicovými semienkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tieto pagáčiky sú jednoduché a rýchlo hotové, cesto sa neprekladá, vdaka smotane
krásne držia tvar, sú obohatené tekvicovými semienkami, možno sa v poslednej chvíli
hodia niekomu na Veľkú noc, sú prudko jedlé.
30 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup- Na suchej panvici som opražila tekvicové semienka, kým sa pekne rozvoňali, dala som ich na tanier, nechala úplne vychladnúť, potom som ich dala do mažiara a na hrubo rozdrvila,...
- ...do misy som dala preosiatu múku, soľ, premiešala, pridala som maslo pokrájané na kocky a medzi dlaňami rozmrvila s múkou na žmolenku, do ktorej som vyhlbila jamku, do nej som rozdrobila droždie, posypala som ho cukrom, zaliala vlažným mliekom,...
- ...na teple som nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút, pridala som vajce, rozdrvené tekvicové semienka, kyslú smotanu,...
- ...všetko som dôkladne spracovala rukami na hladké nelepivé mäkké pružné cesto, kým sa začali tvoriť veľké bubliny a cesto sa oddeľovalo od rúk i stien nádoby, spotreba múky v surovinách je uvedená len orientačne, pri vlhkej múke budete potrebovať viac múky, pri suchej múke zase menej múky, musíte dosiahnuť kvalitu cesta ako som ju popísala vyššie, z cesta som vytvarovala bochník, prikryla som ho čistou utierkou a nechala som ho na teplevykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu,...
- ...vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, neprepracovala som ho,...
- ...rozvaľkala som ho ihned do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1,5 cm, bez akéhokoľvek následného prekladania cesta...
- ...z cesta som vykrajovačkou o priemere 4 cm, namočenou v múke,...
- ...som vykrojila pagáčiky,...
- ...na povrchu som spravila mriežku ostrým nožom asi 0,5 mm hlbokými na seba kolmými zárezmi, medzi dlaňou a čepeľou noža rovnomerným otáčavým pohybom som pagáčiky zaguľatila,...
- ...uložila na plech vystlaný teflonovou foliou/pečiacim papierom, prikryla vzdušnou utierkou, nechala som pagáčiky na teple ešte 30 minút podkysnúť,...
- ..potrela som ich rozšľahaným vajciom,...
- ...vložila som ich piecť do rúry, vyhriatej na 200 stupňov C, na funkcii horný a dolný ohrev, na spodok rúry som dala hrnček s vriacou vodou, piekla som ich 25 minút, nechala som ich vychladnúť na mriežke,...
- ...ked vychladli, poukladala som pagáčiky na podnos.
- Tieto pagáčiky sú veľmi chutné, obohatené tekvicovými semienkami, sú vláčne i na druhý deň, sú pomerne rýchlo hotové, netreba ich vôbec prekladať, sú veľmi jednoduché, ľahučké, pridanie kyslej smotany pomáha pri udržaní krásneho tvaru a vláčnosti, možno sa tieto pagáčiky hodia aj na Veľkú noc, ked je veľa inej práce, sú výborným pohostením k vínečku, sú chutným drobným slaným pečivom, ktoré sa môže podávať samostatne alebo ako príloha k rôznym sýtym polievkam. Z tejto dávky mi vyšlo 64 kusov výborných pagáčikov.
|