Rýchle krehké makovo-jablkové roládky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Za inšpiráciu ďakujem @Jozke2, spomínala mi takéto cesto.Pôvodne to mali byť rožky, ale keďže si rada zjednodušujem prácu, vznikli takéto mini roládky, práve vhodné do ruky:-)

30
porcií
35 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Múku zmiešame so sódou bikarbónou, pridáme celé vajíčko, posekané maslo, smotanu a štipku soli. Vypracujeme na cesto.
  2. Makovú plnku som mala vybratú z mrazničky, bol to zvyšok z nejakého pečenia, chcela som ju minúť, tak som k nej ešte pridala mletý mak, trocha cukru a jemne strúhané jablká zbavené šťavy, celkovo som mala 500g plnky.
  3. Cesto som rozdelila na dve rovnaké časti, najprv som vyvaľkala na tenko jednu, posypala polovicou plnky, okraje som zahla dovnútra a natesno rolovala do závinu. V polovici cesta som pomocou krájača na pizzu cesto prekrojila, zdalo sa mi dosť vysoké na roládky.
  4. Zrolovaný závinček som pokrájala na približne 5 cm roládky a krájaním stlačené okraje som vyrovnala prstami, aby boli roládky foremné:-) Práca mi šla od ruky, rýchlejšie, ako keby som vaľkala cestá do kruhu, krájala trojuholníčky, plnila ich a stáčala. Takže toto je taká fúzia závinu a rohlíčkov:-)
  5. Takto som postupne vyrobila 30ks roládok, poukladala ich na plech a zapla rúru na 200°C. Povrch roládok som potrela žĺtkom rozmiešaným s mliekom. všetky sa zmestili na veľký plech.
  6. Piekli sa 20 minút na 200°C pekne do oranžova. Už som ich necukrovala.
  7. cesto je vynikajúce, krehké, chutné. Makovej plnke pridajú šťavnatosť jablká, takže rožky vôbec nie sú suché, ale myslím, že aj bez jabĺk by boli dobré. Nabudúce takto skúsim plniť tvarohom a kakaom, uvidím, či plnka nevytečie, táto bola v pohode. Ešte pridávam fotku roládky v reze
  8. a pre @radost/radosť kúsok z mojej záhradky, aj keď mak nepestujem:-P