Rýchle krehké makovo-jablkové roládky (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Za inšpiráciu ďakujem @Jozke2, spomínala mi takéto cesto.Pôvodne to mali byť rožky,
ale keďže si rada zjednodušujem prácu, vznikli takéto mini roládky, práve vhodné do
ruky:-)
30 porcií |
35 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Múku zmiešame so sódou bikarbónou, pridáme celé vajíčko, posekané maslo, smotanu a štipku soli. Vypracujeme na cesto.
- Makovú plnku som mala vybratú z mrazničky, bol to zvyšok z nejakého pečenia, chcela som ju minúť, tak som k nej ešte pridala mletý mak, trocha cukru a jemne strúhané jablká zbavené šťavy, celkovo som mala 500g plnky.
- Cesto som rozdelila na dve rovnaké časti, najprv som vyvaľkala na tenko jednu, posypala polovicou plnky, okraje som zahla dovnútra a natesno rolovala do závinu. V polovici cesta som pomocou krájača na pizzu cesto prekrojila, zdalo sa mi dosť vysoké na roládky.
- Zrolovaný závinček som pokrájala na približne 5 cm roládky a krájaním stlačené okraje som vyrovnala prstami, aby boli roládky foremné:-)
Práca mi šla od ruky, rýchlejšie, ako keby som vaľkala cestá do kruhu, krájala trojuholníčky, plnila ich a stáčala. Takže toto je taká fúzia závinu a rohlíčkov:-)
- Takto som postupne vyrobila 30ks roládok, poukladala ich na plech a zapla rúru na 200°C. Povrch roládok som potrela žĺtkom rozmiešaným s mliekom. všetky sa zmestili na veľký plech.
- Piekli sa 20 minút na 200°C pekne do oranžova. Už som ich necukrovala.
- cesto je vynikajúce, krehké, chutné. Makovej plnke pridajú šťavnatosť jablká, takže rožky vôbec nie sú suché, ale myslím, že aj bez jabĺk by boli dobré. Nabudúce takto skúsim plniť tvarohom a kakaom, uvidím, či plnka nevytečie, táto bola v pohode. Ešte pridávam fotku roládky v reze
- a pre @radost/radosť kúsok z mojej záhradky, aj keď mak nepestujem:-P