Rýchla ľadová káva

Autor receptu: zuzis

Ten kto si chce spríjemniť horúce letné dni, potešiť návštevu „ľadovou kávou", alebo si vychutnať ľadové potešenie tu je na to recept :).

4
porcie
10 minút
príprava

Postup

  1. Množstvo ľadu - ako kto uzná za vhodné, ak náhodou nemáte, nič sa nedeje, ale pre mňa osobne ten ľad v tej káve pôsobí zaujímavo :D)
    Ľad si nasekáme buď drvičom ľadu alebo ja mám zaužívaný spôsob že si tie kocky ľadu zabalím do čistej utierky, potom zabalený ľad položím na drevené dosku, pod ktorú dám ešte utierku aby som stlmila hluk :). A potom ho pekne krásne poklepem kladivkom ktorým sa klepe mäsko :). Ak nemáte k dispozícií ľad tak si dám do mixéra s nádobou (vid. obrázok) potrebné množstvo mlieka, kávy a krystaľového cukru - množstvo podľa chuti (plus ten nasekaný ľad). Ak používate aj ľad, tak potom treba dať pozor na maximálne objemové množstvo, ktoré sa zmestí do mixéru. Ja mám maximálny objem na 1250 ml a to keď používam aj ľad, tak musím dávať buď menej mlieka alebo menej ľadu (niečo sa z neho hneď roztopí a niečo si vychutnám v pohári).
  2. Na najmenších obrátkach to mixujem cca. do 1 minúty môže byť aj menej. Ako náhle budete vidieť v nádobe dve vrstvy, na spodu bude káva a na vrchu pena. Vtedy prestávam mixovať.
  3. Pripravenú kávu - ako kto má akú rád, či silnejšiu alebo slabšiu (ja som použila nescafe gold ale odporúčam jacobs velvet lahodnejšia chuť) rozdelím do pohárov, ozdobím vanilínovým cukrom a škoricou (prípadne škoricovým cukrom - v tom prípade už ja nepoužívam vanilínový cukor, ale kto má rád sladšie môže pridať aj ten). Ak máte môžete použiť aj slamky. Ja ju vždy podávam aj s veľkými lyžičkami, hodia sa na konzumáciu vzniknutej peny pri mixovaní.