Rýchla cuketa s karfiolovou „ryžou“ (fotorecept)

Autor receptu: katka78

Toto jedlo som vytvorila pre blízkeho, ktorý má špeciálnu diétu a zoznam surovín ktoré môže jesť je niekoľkonásobne kratší ako zoznam tých, ktoré mu spôsobujú problémy. Aj ja som si ho obľúbila, je chutné a rýchle. V názve je slovo ryža v úvodzovkách preto, že nejde o skutočnú ryžu, ale karfiol v úprave, v ktorej sa na ňu vizuálne podobá a je pod týmto pomenovaním známy. Niekto ho volá aj "karfiolový kuskus". Pre tých, ktorí ryžu nemôžu, či nechcú, ju karfiol ako príloha celkom dobre zastúpi.

1
porcia
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cuketa: Cukety očistím a nakrájam na menšie kúsky. Do woku, alebo do panvice dám tuk (tu som použila kokosový olej, asi 2 PL). Keď je dostatočne horúci, pridám cuketu a sprudka opražím, asi 3 - 5 minút. Počas toho si ju vo woku (na panvici) sem-tam prehadzujem, aby sa rovnomernejšie opiekla.
  2. Medzitým si v kuchynskom robote rozmixujem mandle, cesnak, bylinky (zvyčajne tu použijem buď petržlenovú vňať, saturejku, alebo tymian), 1 PL oleja a trochu citrónovej šťavy. Mandle nemusia byť pomleté úplne najemno, ja mám rada, keď zostanú aj chrumkavé kúsky. Podľa potrieb stravníkov ich tiež obmieňam za vlašské orechy, alebo kešu a k tomu vyberiem aj typ oleja. Mne v tomto jedle napríklad veľmi chutí olej z vlašských orechov.
  3. K opraženej cukete už len primiešam mandľovú zmes, ochutím soľou, korením (teraz sečuánskym) a servírujem. Cuketa sa môže podávať teplá, aj studená. Výborná je tiež s dresingom.
  4. Príloha: Očistený karfiol rozoberiem na ružičky a v kuchynskom robote rozmixujem (veľké hlúby nepoužívam, spotrebujem ich v inom jedle). Karfiol sa tiež môže nasekať nožom, alebo postrúhať na strúhadle s väčšími slzičkami - ako komu vyhovuje.
  5. Už v tejto úprave sa dá karfiol po ochutení použiť ako príloha (vhodné pri "raw" stravovaní), no môžme ho ďalej tepelne upraviť.
  6. Cibuľu a cesnak očistím a nakrájam nadrobno. Na wok (panvicu) dám tuk (tu som použila kokosový olej, asi 3 PL). Keď je dostatočne horúci, pridám k nemu cibuľu a opekám, kým nezačne hnednúť. Potom k nej pridám cesnak a krátko nato rozmixovaný karfiol. Opražím len chvíľu, asi 3 - 5 minút. Ochutím soľou. Hotovo.
  7. Táto karfiolová "ryža", alebo "kuskus" je vďačnou prílohou k zeleninovým jedlám, ale aj k mäsu. Dajú sa z nej tiež pripraviť zaujímavé hlavné jedlá - najmä také, kde sa používa klasická ryža (napr.rizoto) kuskus, bulgur atď. Samozrejme, je to alternatíva, ale tí, ktorí majú určité stravovacie obmedzenia, či už zo zdravotných dôvodov, alebo iných, ju uvítajú. Hodí sa napríklad pri nízko-sacharidovej diéte, bezlepkovej, proti-kvasinkovej/proti-plesňovej, pri delenej strave, paleo stravovaní a podobne. Bonusom je rýchlosť prípravy.