Rýchla, chutná sviečková na smotane bez dohusťovania

Autor receptu: miro33

Ahojte. Zatiaľ mi na receptoch na sviečkovú vždy niečo chýbalo, tak som povyberal tie postupy, ktoré mi prišli najchutnejšie a najrýchlejšie bez zbytočných experimentov a prišiel až k tomuto chutnému receptu, ktorý sa mi overil. V recepte nie je použitý citrón, ani žiadné dohusťovanie. Omáčka má vyváženú chuť a upečenému mäsku dodáva chuť slaninka. Dobrú chuť.

8
porcií
10 minút
príprava
80 minút
na 220 °C

Postup

  1. Dáme variť očistenú zeleninu spolu s čiernym korením a bobkovým listom(toľko vody, aby zelenina plávala aj keď do nej vložíme mäso). Mäso rozporcované asi na 300 gramové kusy dáme orestovať na mierne opraženú, na jemno nakrájanú cibuľku, aby sa zatiahlo a nestratilo šťavu (nesolíme). Po orestovaní mäso vložíme aj s cibuľkou do variacej sa zeleniny.
  2. Povaríme spolu asi 30-45 minút (netreba sa báť že sa zelenina rozvarí, alebo zmäkne, lebo ju aj tak budeme mixovať). Mäso vyberieme, v strede naskrz prepichneme širším nožom, aby nám vznikla v strede kapsa, do ktorej prešpikujeme prúžky slaniny, do každého kusu mäsa, asi dva prúžky z každej strany. Takto prešpikované mäso posolíme, okoreníme čiernym korením a potrieme vrstvou horčice. Mäso vložíme do janskej mysy, podlejeme asi 2 cm vrstvou vývaru zo zeleniny a dáme piecť zakrytú mysu na 220 stupňov na 20 minút, potom mäso otočíme a pečieme ešte ďalších 20 minút.
  3. Zeleninu scedíme a vyberieme z nej korenie a bobkový list, vývar si necháme zvlášť. Do zeleniny pridáme 2 kopcové polievkové lyžice horčice, soľ, 3 dl smotany a trošku vývaru (soliť tak akurát, nakoľko do zeleniny vložíme ešte osolené upečené mäso). Zeleninu rozmixujeme na jemnú kašu ponorným mixérom a dochutíme podľa chuti a požadovanej konzistencie. Omáčku netreba ničím iným zahusťovať. Pre zriedenie dolievame zbytok smotany a vývaru zo zeleniny. Do omáčky vložíme mäso, prípadne necháme mäso do podávania v zbytku vývaru, aby nevyschlo. Podávame s knedľou.