Rýchla bábovka z mikrovlnky

diabambulka - fotkadiabambulka, 26. januára 2011

Pred nedávnom som robila rýchlu knedľu v mikrovlnke a tam mi napísala marsis že robí v mikrovlnke hrnčekovú bábovku a iné dobroty. Bábovka Zobraziť celý popisPred nedávnom som robila rýchlu knedľu v mikrovlnke a tam mi napísala marsis že robí v mikrovlnke hrnčekovú bábovku a iné dobroty. Bábovka trvá iba 12 minút! a tak môže prísť návšetva kedykoľvek. Tak ja som experimentovala a tu je výsledok môjho experimentu. :-)))

10 minút
príprava
12 minút
na 800W °C

Suroviny

3 ks
150 g
100 g
1/2 ks
1/2 ks
0,1 l, teplá
0,1 l
1 PL
 štipka
  alebo brusnice, prípadne nejaké kompótové ovocie nakrájené na kocky / môžu a nemusia byť/
 na vymastenie formy
 na vysypanie formy




Postup

  1. 1

    Vajcia oddelíme, žĺtky s cukrom vymiešame do peny, primiešame olej, vodu, múku s práškom do pečiva, soľ, z bielkov vyšľahaný tuhý sneh a zľahka premiešame. Do vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy vylejeme 2/3 cesta, pridáme hrozienka alebo brusnice a do zvyšného cesta primiešame kakao a rovnomerne vlejeme do formy. Uložíme do mikrovlnky

    Rýchla bábovka z mikrovlnky - obrázok 1
  2. 2

    a pečieme 12 minút na 800W. Takto to vyzerá po 12 minútach a po vyklopení:-) Varecháči ono to funguje:-) Bábovka je na svete...

    Rýchla bábovka z mikrovlnky - obrázok 2
  3. 3

    Toto je recept na malú bábovku pretože silikónovú formu mám maličkú, môžete použiť v prípade potreby svoj obľúbený racept na bábovku a rýchla večera je na svete. Jediné mínus tejto bábovky je že nemá tú chrumkavú kôrku ako pri pečení v rúre:-)

    Rýchla bábovka z mikrovlnky - obrázok 3
  4. 4

    Dobrú chuť:-)))

Diskusia k receptu

tetadena
úžasné - ukladám a premýšľam, že skúsim na raňajky deťom
julica
hehe, mala som takú spolužiačku na gymnáziu, ktorá keď mala chuť na sladké, robila si v šálke minbábovku z jedného vajíčka :)
@kucharronald , preco myslíš, že by sklená forma praskla, keď nepraskne v trúbe, kde je vysoká teplota? podľa mna určite nie, ak nie je už prasknutá
janger
@diabambulka , no to je parada! Ako sa ti krasne podarila! Urcite to budem tiez skusat :-)))! Ale tiez v nejakej sklenej forme, lebo silikonovu nemam.... @ronald , ved sklo je vhodne do mikrovlnky. Ja pouzivam bezne aj napriklad pohar skleny, atd. Len nejake moc tenucke sklo by som sa bala dat. Ale ked mas sklenu formu na babovku, to znamena, ze moze ist do rury, tak moze ist isto aj do mikrovlnky.
tinca
ale predsa sklené formy nemôžu prasknúť, veď sa v nich pečie v rúre pri 200 st.,ak je to bábovková forma
cica2
wau, nemám slov!!!! Krásne sa ti vydarila a dobrý nápad:)...a aj pekne nafotené!
julica
@honestka , ked ja ani neviem, co je pirex. myslim tu klasicku sklenu formu na babovku, ved ked mu vydrzi v rure, vydrzi aj v mikrovlnke a je jedno, z coho je.
bambitka
Tiez robievam babovku obcas v mikrovlnke,ale mam napisane,ze po upeceni musi este zostat asi 5 min. vo vnutri.Nikdy som ju neskusala hned vybrat,ale nabuduce vyskusam.
klaura
@ronald , určite ti nepraskne, ja v nej pečiem bábovku roky a na 200 stupňoch, len si dávaj pozor keď, bude horúca, aby si ňou niekde nebuchol ... vtedy môže prasknúť ...
výborný receptík ... vyskúšam hneď zajtra ...
ale ešte by ma zaujímalo: @diabambulka , ja mám mikrovlnku so zapekacou crisp funkciou, budem to robiť na nej ... ale na chalupe mám len takú obyčajnú na varenie, zohrievanie ... dá sa babovka robiť aj na nej ? Nastaviť varenie na 800W 12 min ...
dorisa
Krásne, chutná babovka, ja nemám takú formu,ani sklenenú:(, na čo ešte ľudia neprídu!
jatanika
mne by chýbala tá chrumkavá kôrka, zdá sa, že tam nie je... ale ak treba rýchlo, je to naozaj pomoc...formu na bábovku síce nemám, ale mám formu na chlebíček zo silikónu, v tej by som zrejme mohla tiež skúsiť...
strigus
super, to sa mi ľúbi, ja som robila v nedeľu s pudingovým práškom v rúre a trvalo to teda dosť dlho.. no ja mám ešte po babičke hliníkovú formu :( takže ostávam verná rúre :-P
pachola
bábovku v mikrovlnke robím možno 15 rokov v nedeľu na raňajky,alebo ak sa prihlási nečakaná návšteva je dobrá a hlavne je rýchlo urobená ale nedávam do siilikónovej formy ale pečiem ju v šalátovej mise z pyrexu alebo aká to je hmota/tmavé taniere / ale robím takto 4 celé vajcia vyšlahám s 200 g kryštálový cukor,1 vanilka,1/2dcl vody a 1/2dcl oleja pridám 200 g polohrubej múky a 1 prášok do pečiva polovičku vylejem do formy a potom ešte do zbytku primiešam kakao hotová je naozaj za 12 minút na 800 stupňoch
diabambulka
ahoj klaura, takže originál v recepte je napísané pri tomto recepte použiť funkciu crips, ale ja ju nemám mám obyčajnú mikrovlnku za pár korún a tak som to robila bez tejto funkcie a takto sa to podarilo,tak je super ak tú funkciu máš, určite využi:-)
diabambulka
ahoj mojack, môj názor na používanie mikrovlnky a jej nebezpečnosť: Mikrovlnka má byť môj pomocník a keby to bolo obzvlášť nebezpečné stiahnu to z trhu, každý o tom vie že mikrovlnka má tie vlny ktoré niesú zdraviu prospešné, ale otázka znie kto dnes nepoužíva mikrovlnku na príležitosné zohrievanie jedál , ak sa jedná o hlavné jedlo hrejete to 3-4 minúty čo už je polovica času z pečenia napríklad tejto bábovky...Mikrovlnku každý z nás môže a nemusí používať. Jedno je isté je to dobrý pomocník a každý deň ju nepoužívame napr. na pečenie bábovky, ale len príležitostne, napr. pre nečakanú návštevu:-) Keby sme sa mali riadiť všetkým čo je nebezpečné nemohli by sme používať ani mobilný telefón, či počítač atď. a to všetko sú naši dobrý pomocníci:-)
olga42
diabambulka.Veru mikrovlnka je velmi dobrý pomocník.Keby sme pozerali na všetko čo je nebezpečne a zdraviu škodlive nejedli by sme nič.
hubarka35
no teda super,priatel robieva v mikrovlnke puding klasika obyčajny a mliko a cukor,po pár munutách vyberie premieša a zas dá spiatky do mikrovlnky a po 10 min. puding hotový....no ja som lavá mne vždy vykypi mlieko-a zurim musim umyvat celu mikrovlnku...takže ani to už neskušam....
jaku
vyskušame dakujem ta nápad......
mojack
diabambulk-
určite každý sa rozhodne podľa svojho uváženia, dakujem za názor.
tati2008
Aj ja peciem v MR uz roky,mam aj funkciu crips+spec pekac.Hocijaky hrncekovy kolac,kolac z kys.mlieka a pod. peciem ak mame chut na sladke.Upecie sa za 10 minut.Peciem aj z listkoveho cesta a dnes som piekla kysnute rozky.Bolo to rychlejsie ako v rure.A suhlasim s nazorom diabambulky.Co je skodlive a co nie nevedia ani odbornici.Som rada,ze ju mam a setri nas cas.
diabambulka
dakujeme za vysvetlenie ani ja som nevedela čo je to pyrex:-) už sme mudrejší:-)))
aroooo
A že nie je chrumkavá-polejte ju polevou z horkej čokolády,na vysypanie vnútra kokos a je to.
basqa91
žiarenia z mikrovlnky sa nemusíte báť, s kamarátom, ktorý študoval na Technickej univerzite v Košiciach, sme merali žiarenie, ktoré vydáva mikrovlnka a výsledky boli také, že ak nestojíte za mikrovlnkou, kde sa všetko to žiarenie sústreďuje, tak vám nič nehrozí :))) čiže rada je nestáť za mikrovlnkou, resp. pri jej používaní nestať pri nej vôbec a zaručene vám to žiarenie neuškodí :)))
olga42
Kto my poradí aj ja som to skusila a babovka mi ostala krásna ale tvrdá.Ďakujem za radu-
diabambulka
basqa91 ďakujeme za super vysvetlenie, hneď som kľudnejšia no tu na vareche sa človek dozvie asi skoro všetko a s kľudom Američana môže potom variť:-)))
diabambulka
ahoj olga42, neviem akú veľkú si robila tú bábovku, ale ak máš doma recept na klasickú olejovú bábovku a vhodnú nádobu do mikrovlnky tak to skús tak a ešte ti prikladám komentár od pachola, včera 10:22
bábovku v mikrovlnke robím možno 15 rokov v nedeľu na raňajky,alebo ak sa prihlási nečakaná návšteva je dobrá a hlavne je rýchlo urobená ale nedávam do siilikónovej formy ale pečiem ju v šalátovej mise z pyrexu alebo aká to je hmota/tmavé taniere / ale robím takto 4 celé vajcia vyšlahám s 200 g kryštálový cukor,1 vanilka,1/2dcl vody a 1/2dcl oleja pridám 200 g polohrubej múky a 1 prášok do pečiva polovičku vylejem do formy a potom ešte do zbytku primiešam kakao hotová je naozaj za 12 minút na 800 stupňoch, snáď ti to pomôže:-)))
olga42
diabambulka.Ďakujem,ja som to robila vo forme sklanej s jans.skla len som po 12 minutách vypla a nechala som ešte 5 minut v mikrovlnke.To som asi nemala robit.Prosím odpíš mi.
evanaaa
Mám mikrovlnku aspoň 15 rokov a okrem ohrievania jedál v nej nič nerobím. Potrebovala by som vedieť, aká dlhá je jej životnosť, aj napriek tomu, že stále funguje, či neprepúšťa mikrovlny, ap. Chcela by som novú, modernejšiu, ale kým funguje, to môj muž pokladá za zbytorčné - veď je dobrá, nič jej nie je. Ale bola by som zvedavá, či by som aj v nej mohla niečo upiecť. A ešte, nie je sklo ako sklo, myslím, že obyčajné by tam dlho nevydržalo, len to pyrex, alebo tvrdené. Možno to mal aj Ronald na mysli, nie jenské sklo. Basqa91, ak hovoríš o mikrovlnách, myslíš stáť za mikrovlnkou z jej zadnej strany, nie z prednej, alebo je to jedno ?
evanaaa
A že nei je kôrka na bábovke, načo je vám, keď jete koláč, to nie je chlieb, aby mal kôrku. Aj rada od Aroooo je dobrá.
diabambulka
ahoj olga42, no vidíš možno sme na to prišli, ja som to po tých 12 minútach, hned vyklopila na dosku...:-)
basqa91
@evanaaa najviac ziarenia je za mikrovlnkou, cize zo zadnej strany, ktoru ma skoro kazdy pri stene, ale ani to ziarenie, nie je nejak vazne skodlive, ako sa pise v mnohych clankoch na internete... z prednej a z bocnej strany ziarenie neunika, iba ak by boli dvierka na mikrovlnke poskodene (popraskane,....), iba v tom pripade by sa mohli mikrovlny dostat von z mikrovlnky... cize pre uplnu istotu by sme nemali pri nej stat vobec pri jej pouzivani, vtedy sa nam zarucene nic nestane :)))
merilin17
vyšla mi super...perfekné,...kde sú tie časy bábovka skoro hodinu v rúre, ukladám vďaka:-)
katka7763
ak budem mať najbližšie voľno vyskúšam ju, zdá sa že sa podarí
bogar
@kucharronald ja som robila v mini janskom skle a neprasklo, len som videla trochu iny recept sli tam aj jablcka a bola chutna musim uznat :)
olga42
Musim sa pochvalit kupila som si mikrovlnku Wirpol VT 256 je to výborna vec staršiu obyčajnu som vyradila.Tak že som už vyskušala zapekanie aj varenie v pare.Je výborná pri dite.
anaska
@diabambulka , Tvoja bábovka sa mi zapáčila a uložila som si ju do KK. Určite vyskúšam. Mikrovlnku som doteraz používala len na ohrev jedál.
diabambulka
anaska ahoj, ja stále tvrdím, že človek sa učí celý život aj ja :-) v mikrovnke rada robím aj knedľu tá nemá chybu a je super-rýchla, táto bábovka je tiež rýchla, len je troška suchšia ako normálne ked pečieme v rúre a preto buď si do nej pridajte nejaké ovocie, alebo ju po upečení polejte čokoládovou polevou :-)
lilo332
No moja sa ani nepodarila, ale aj tak je skvelá, vraj chutí ako petardy, ale mne moje jedlá chutia :) Neviem prečo :D
adidas5
mám iba 12 rokov už som ju upiekol zdá sa my že som velkí kuchár
dorenka
neodolala som... urobila som... bola super... ďakujem za dobrý nápad
jochanan
vynikajúci recept. v plynovej rúre mi 4x z 5tich prihorela bábovka a v tej mikrovlnke to nemá chybu.
misel20
Aká velká babovečka :) ja robim v kovovej forme a v trúbe a taká velká neni :(
poklad
odkaz je pre Pachola- skusala som tvoju babovku , ale bola velmi sucha, nikto nemal o nu zaujem. Neviem , ci ma byt taka, ale ked sa upecie v rure, chut je urcite ina. Davajte recepty , ktore su naozaj osvedcene! Dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia