Rybacie filety na hubách

Autor receptu: sracz

Okrem mojej najväčšej vášne - kuchyne - mám more ďalších koníčkov a pasií; záhradkárstvo, drobnochovateľstvo, liečivé rastlinky, ..., ľudové rozprávanie, malé javiskové formy a hubárstvo. Huby a naše hory a lesy, to sú nostalgické spomienky na mladosť, priateľov a Československo. Dobre viem, že hubárske recepty tvoria v kuchyniach samostatný podsystém. Rád varím jedlá s hubami, ktoré si sám nazbieram a zostavujem svoje receptúry. Žiaľ, to všetko je len u nás - DOMA!

4
porcie
9´ minút
príprava
30´ minút
na 230 °C

Postup

  1. rybacie filety (ja som tentoraz použil orange roughy, ale môže to byť aj treska alebo iná ryba s bielym mäsom, u nás doma určite zubáč alebo šťuka, ale odporúčam vyskúšať aj iné) rozmraziť, umyť a na veľkom kuchynskom obrúsku nechať obschnúť; jedna rada naviac: rybacina nesmie mať odpudzujúcu vôňu a podozrivú farbu, inak neľutujte, vyhoďte ju a kúpte druhú; v obchode bez obáv a hanby "strčte" nos do balíčka [!skontrolujte dátum záruky!] a ak sa Vám farba, či vôňa nepáči = nekupujte! Zdravie i peniaze sú predsa Vaše!
  2. huby (nie som doma, tak som musel improvizovať a tak som použil talianske čerstvé criminni a portobello, japonské shitake a US oyster mushrooms - čo je aj u nás dobre známa hliva ustricová; no v duchu som sa preniesol do lesov v okolí Košíc, na Liptov, Oravu, Kysuce, Slavošovce, Javorinu, Vtáčnik, ..., Českomoravskú vysočinu, Šumavu, Krkonoše, ... ; a použil som sucho-hríby, pečiarku ovčiu, muchotrávku ružovkastú, bedle, pôvabnicu fialovú i dvojfarebnú, podpinky, ... = u nás toho je!) očistiť a pokrájať na veľké kusy, rozložiť na pekáč, pokropiť 2÷3 PL dobrého olivového oleja, posypať sušeným tymiánom, rukami premiešať a naložený pekáč uložiť na 10´do trúby, predohriatej na 230 °C.
  3. po 10´uložiť filety rýb na povrch pečených húb, pokropiť ich olivovým olejom, osoliť (ovegetovať), posypať hrsťou pokrájanej čerstvej petržlenovej vňate ((nádherne vonia aj môj "zelený trojboj" petržlen, zeler a ligurček, budete ho môcť odskúšať, až uverejním svoj recept "FERRYHO „PRIŠMAČNENÉ“, HALUŠKY (STRAPAČKY, HIČKOŠE, GUZY, TREPANKY, ... S HUBAMI)) a okoreniť MČK; uložiť do trúby a pokračovať v pečení ešte 10´÷15´pri pôvodnej teplote. Zmiešať 1÷2 PL citrónovej šťavy, 1÷2 PL rozpusteného masla a 1÷2 PL olivového oleja a po uplynutí času poliať touto "emulziou" povrch rýb; jemne ich posoliť, okoreniť čerstvým MČK a nechať dopiecť ešte 5´. Podávame s bielym chlebíkom, francúzskou bagetou, maslom postrašenou hriankou, alebo iba tak - na čisto. Menu môžeme obohatiť ľahkým šalátom s bylinkami a jemným dressingom a pripíjať polosladké biele vínko z Tibavy, Zemplínskeho Hradišťa, Pezinku, Šintavy, ..., j. Moravy; ale veď Vy si už poradíte aj bezo mňa!