Ryžový nákyp

Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Objednávka vnučiek našich susedov, ktorí o takej ryži nemajú ani „šajn“. Nemal som sušené slivky, tak som si pomohol sušenými datľami bez kôstok.* Nuž a ružový preto, lebo som nemal čerešňový kompót, no čerešne v sladkom želé. Datle pravé (Phoenix dactylifera) sú bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacín, meď a železo. Dbajú o sviežosť a sústredenosť a štartujú energetickú premenu vo všetkých telesných bunkách. Sú ideálnym zdrojom doplnenia energie, dôležitých minerálov a niektorých vitamínov.

10-12
porcií
30 minút
príprava
33/20 minút
na 180/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na štvrtinky pokrájané sušené datle som zalial dobrým ½ litrom skoro horúceho mlieka a nechal ich v ňom „nabobtnať-napučať“. Potom som začal presne tak, ako s klasickou prílohovou ryžou. Umytú a odkvapkanú som ju krátko opražil, teda skôr osušil v hlbšom hrnci, opatrne ju zalial dvojnásobkom horúcej vody, vmiešal KL soli a prikrytú varil. Len čo sa v nej začali rysovať „dierky“ vmiešal som do nej 9-10 PL masla, zalial ju mliekom s už „napitými“ datľami, pridal dve konzervy čerešní v želatíne (plnka ako polotovar do koláčov) a po zmiešaní nechal 33 minút postáť.
  2. V pomocnej miske som vymiešal 6 žĺtkov s inštantným vanilkovým pudingom, vanilkovým cukrom a 2-3 PL krupicového cukru.
  3. Vymiešaný „koktail“ som spojil s vychladnutou ryžou a
  4. prelial do maslom vymasteného a jemnou strúhankou vysypaného pekáča „Tupperware“. Vložil do rúry vyhriatej na 180 °C (365 °F) a nechal piecť 33 minút.
  5. Medzitým som z odložených 6 bielkov vyšľahal tuhý „sneh“, do ktorého som na záver vmiešal 2 PL cukru „krupica“.
  6. Sneh som preložil na predpečený nákyp,
  7. zarovnal mokrou stierkou a
  8. po vložení do rúry, teraz už nadhriatej na 200 °C (400 °F), dopiekol približne 20 minút
  9. na peknú zlatisto-okrovú farbu.
  10. Tak vyzeral rez na tanieri z juhoafrického porcelánu, kedy moja pani „obetovala“ trošku mrazených višní so šťavou na ozdobu.
  11. Ruža v plnom rozkvete na Nový rok 2020, ktorú som nazval podľa mojej vnučky Lilly.