Ryžový nákyp
Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Objednávka vnučiek našich susedov, ktorí o takej ryži nemajú ani „šajn“. Nemal som sušené slivky, tak som si pomohol
sušenými datľami bez kôstok.* Nuž a ružový preto, lebo som nemal čerešňový kompót, no čerešne v sladkom želé. Datle pravé
(Phoenix dactylifera) sú bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacín, meď a železo. Dbajú o sviežosť a sústredenosť a štartujú
energetickú premenu vo všetkých telesných bunkách. Sú ideálnym zdrojom doplnenia energie, dôležitých minerálov a
niektorých vitamínov.
10-12 porcií |
30 minút príprava |
33/20 minút na 180/200 °C |
Postup
- Na štvrtinky pokrájané sušené datle som zalial dobrým ½ litrom skoro horúceho mlieka a nechal ich v ňom „nabobtnať-napučať“. Potom som začal presne tak, ako s klasickou prílohovou ryžou. Umytú a odkvapkanú som ju krátko opražil, teda skôr osušil v hlbšom hrnci, opatrne ju zalial dvojnásobkom horúcej vody, vmiešal KL soli a prikrytú varil. Len čo sa v nej začali rysovať „dierky“ vmiešal som do nej 9-10 PL masla, zalial ju mliekom s už „napitými“ datľami, pridal dve konzervy čerešní v želatíne (plnka ako polotovar do koláčov) a po zmiešaní nechal 33 minút postáť.
- V pomocnej miske som vymiešal 6 žĺtkov s inštantným vanilkovým pudingom, vanilkovým cukrom a 2-3 PL krupicového cukru.
- Vymiešaný „koktail“ som spojil s vychladnutou ryžou a
- prelial do maslom vymasteného a jemnou strúhankou vysypaného pekáča „Tupperware“. Vložil do rúry vyhriatej na 180 °C (365 °F) a nechal piecť 33 minút.
- Medzitým som z odložených 6 bielkov vyšľahal tuhý „sneh“, do ktorého som na záver vmiešal 2 PL cukru „krupica“.
- Sneh som preložil na predpečený nákyp,
- zarovnal mokrou stierkou a
- po vložení do rúry, teraz už nadhriatej na 200 °C (400 °F), dopiekol približne 20 minút
- na peknú zlatisto-okrovú farbu.
- Tak vyzeral rez na tanieri z juhoafrického porcelánu, kedy moja pani „obetovala“ trošku mrazených višní so šťavou na ozdobu.
- Ruža v plnom rozkvete na Nový rok 2020, ktorú som nazval podľa mojej vnučky Lilly.