Ružové zlato

Autor receptu: niahalko

áno je to (skoro)klasický punčák pretože každý recept je iný, ale my doma tomu hovoríme ružové zlato. Môj prvý punčák som robila podľa receptu z videa akosatorobi. Keďže mi vyšiel hneď na prvý pokus, rozhodla som sa ako vždy zaexperimentovať a trochu niečo poupraviť :) Je to veľmi jednochudý postup, takže to zvládne naozaj aj začiatočník:)

Postup

  1. Vyhrejem si rúru na 180°C. Oddelíme žĺtky od bielok. Bielka vyšľaháme s 2 lyžicami práškového cukru. K žĺtkom pridáme vodu, múku, kypriaci prášok a zvyšok cukru. Takto si vyšľaháme žĺtkové cesto. K nemu pridáme bielkový sneh a cesto už len premiešame ručne. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 10-15 minút. Takto si urobíme tri cestá. Na dolný plát rozotrieme džem. Ja som dala kyslastý viničkový. A na vrch položíme punčové cesto.
  2. Postup pri sirupe je tiež jednoduchý. Malinový sirup,vodu,rum,citrónovú šťavu a punčovu arómu nalejeme do nádoby v ktorej pláty budeme máčať. V pôvodnom postupe na videu bolo znázornené ako sa stredné cesto reže na pásy a tie sa striedavo máčajú do sirupu. Pre mňa to bolo málo punčové, takže som si stredné cesto rozdelila len na 3 časti ktoré som namáčala do sirupu všetky. Zvyšný sirup som ešte na ne vyliala, takže som mala stredne cesto komplet punčové bez suchého miesta. Citrónovú šťavu som mala z troch citrónov namiesto tej v plastovej tubičke.
  3. Na punčové cesto som rozotrela džem a naň položila tretie cesto. Koláčik som zaťažila na 12 hodín cez noc. Ráno, keďže som nedočkavá som si urobila rýchlu punčovú polevu Dr. Oetker. Mne vyšli 3, pretože som chcela pekný ružový vrch bez priesvitných miest. No záleži od veľkosti :) Všetko stuhlo za taku hodinku v chladničke, no polovica ružového zlata zmizla už za 20 minút :) Dobrú chuť:)