Rustikálny chlieb s čiernymi olivami a žitným kváskom (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Milujem čierne olivy, mohla vy som ich jesť v akomkoľvek množstve, ale môj muž nie je veľký zástanca a milovník týchto malých čiernych pokušení. Jedinou výnimkou je môj olivový chlieb, ktorý včera. keď som piekla, nestačil ani vychladnúť. Tento recept nie je taký časovo náročný ako recept na ciabatky, dá sa stihnúť za jedno popoludnie - za predpokladu, že máte pripravený žitný kvások. Ale v bio obchodoch je dostať už aj sušený žitný kvások, takže aj táto pracná výroba kvásku doma môže odpadnúť.

280 minút
príprava
40 minút
na 240 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si ráno vyberieme z chladničky žitný kvások, ktorý tam je dlhodobo uložený v uzavieracom pohári. Dáme ho do plastovej nádoby a necháme ho zohriať na izbovú teplotu.
  2. Ako vidíme, v kvásku nie je žiadna aktivita. Prikŕmime ho 50ml vody a 3 lyžicami ražnej múky, zakryjeme mikroténovým sáčkom a necháme na teplom mieste pracovať. My sme šli k mame na novoročný obed..:-)))
  3. Po 3 hodinách v nádobke už veselo bublalo a mohla som sa pustiť do prípravy cesta.
  4. Zmiešajte všetky suroviny okrem olív a vymieste hladké cesto. Preneste do velkej plastovej misy, ktorú ste vytreli olejom, aby sa cesto nelepilo. Zakryte vrchnákom a dajte na teplé miesto.
  5. Po 45 minútach odokryjeme vrchnák a vidíme, že cesto krásne kysne.Premiesime dobre v mise, zakryjeme a necháme kysnúť ďalších 30minút.
  6. Nakrájame olivy na polovice a pridáme do cesta. Dobre premiesime. Olivám sa nebude chcieť zotrvať v ceste, budú vypadávať, ale treba ich len vmiesiť nazad. Znovu zakryjeme vrchnákom a dáme na 30minút kysnúť. Procedúru miesenia zopakujeme ešte 3x vždy po 30 minútových intervaloch. Znie to ako veľa práce, ale ja medzitým vybehnem nakúpiť, vyvenčím psa, poupratujem, takže rýchle premiesenie cesta ma naozaj nezaťažuje.
  7. Po poslednom kysnutí je cesto nadýchané, vidno v ňom vzducové bublinky a krásne vonia.
  8. Dáme ho na pomúčenú pracovnú dosku, ostrým nožom ho rozdelíme na 4 časti (ja používam krájač na pizzu), urobíme si na veľkej drevennej tácke s pomocou papiera na pečenie postieľky na chlebíky. Nezabudneme papier hodne posypať hladkou múkou. (originálne by to malo byť ľanové plátno, raz som to skúsila, pri prášení múky z látky som bola ako mlynár, bolo treba látku prať - takto len vyhodím pomúčený papier a nie je žiadna špina). Tácku dáme do veľkého plastového vreca a dáme do chladničky na hodinu. V tejto zime vonku stačil aj zasklený balkón.
  9. Medzitým si rozpálime rúru na 240 st.C. Na spodok rúry dáme malý pekáčik - s lávovými kameňmi alebo bez nich - obyčajný plech vytrieme papierom na pečenie a pomocou lopárika prenesieme chlebíky na plech. Tentokrát som bola lenivá a nepoužila som kameň na pečenie, chcela som porovnať výsledok pečenia na obyčajnom plechu.Pred zavretím dvierok na rúre vlejeme na malý pekáčik na dne rúry asi 2dl vody.
  10. Po 10 minútach znížime tepltotu na 200st.C a pečieme ešte 30minút alebo kým nie sú chlebíky zlatohnedé.
  11. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na kovovej mriežke. Krájame až vychladnuté. Kedže z dávky výjdu 4 chlebíky, 3 putujú po úplnom vychladnutí hneď do mrazáku. Večer pred použitím ich vyberiem z mrazáku a nechám ich v sáčku cez noc rozmraziť.