Rozmarínový losos na citrónovej omáčke

Autor receptu: rufik7

V tomto recepte je extrémne dôležité, aby ryba bola 100% čerstvá! To znamená kúpiť ju v obchode s ľadovým pultom (Kaufland na Rožňavskej pri športovej hale Pasienky, TESCO Zlaté Piesky, Carrefour a podobne) v deň, kedy idete variť! Volil som lososa.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do panvice s olivovým olejom aspoň tri hodiny pred varením nastrihajte (áno, nožnicami :) obyčajný rozmarín, nech olej (a neskôr rybička) nasiakne vôňou bylinky.
  2. Vyberte veľkú misu a na spodok nalejte tekvicový olej (ak nemáte, stačí aj olivový, šalát ale ochudobníte o neskutočnú chuť). Šalát (úplne stačí mix listov, ktorý nájdete v každom väčšom markete) a rukolu opláchnite, dajte do misy, nakrájajte do nej cherry rajčiny, pokropte šťavou z polovice citróna, pridajte druhú várku tekvicového (olivového oleja) a poriadne premiešajte. Uložte do chladničky. Tip: Po opláchnutí zeleniny sa snažte odstrániť každú prebytočnú kvapku vody - šalát bude čerstvý a nie vodový.
  3. Omáčka - Do rajnice vlejete smotanu na varenie a za stáleho miešania necháme zohriať na miernom ohni. Pridáme maslo po malých kúskoch a necháme rozpustiť mimo ohňa (stále miešame). Pridáme šťavu z polovice citróna, korenie, vegetu, lyžičku práškového cukru (stále miešame). Teraz je už na vás, či a ako omáčka potrebuje zahustiť (múka, mlieko) alebo upraviť chuť (korenie, vegeta, citrónová šťava, cukor). Niekto môže pridať k smotane na úvod pohár bieleho vína alebo rybí vývar.
  4. Dve štandardné bagety nakrájajte na kolieska a z oboch strán natrite cesnakovo-bylinkovým maslom (pre lenivších je možnosť kúpiť takto vopred pripravené bagety v nejakom markete - polovýrobok; od firmy Rajo myslím). Znova ich "spojte" dohromady, predhrejte rúru na 180° a 10 minút zapekajte (dajte plech pod rošt, aby ste potom nedrhli interiér trúby :).
  5. Lososa nakrájajte na 5 - 6 cm hrubé plátky (nebojte sa aj hrubšie, pri restovaní sa zmenší), rovnako by mali mať aj na výšku. Šupiny neodstraňujte. Všetky kúsky posoľte hrubou vrstvou a nechajte chvíľu stáť.
  6. Panvicu rozohrejte na polovičný výkon sporáku (tzn. stupeň 4 - 5 z 9) a po zohriatí vložte plátky lososa. Pri kontakte mäsa z olejom by sa nemalo ozvať klasické "zasyčanie" oleja - v opačnom prípade odstavte panvicu a znížte teplotu. (V tú istú dobu by ste mali vložiť bagety do predhriatej trúby - skončia skoro rovnako). Kým sa bude losos restovať (ja osobne ho 2 - 3x otočím po troch minútach), šalát ešte raz premiešajte, naložte na tanier a vyzdobte. Bagetu (s mierne sa roztekajúcim maslom) pridajte k šalátu. Lososa položte na tanier a zalejte citrónovou omáčkou. Tip: Výslednú chuť značne ovplyvňuje aj vzhľad jedla, preto venujte trochu lásky aj výzdobe taniera. Taktiež vám pravdepodobne ostane rozmarín - nie je problém ho položiť na poliate plátky lososa alebo nakrájať citrón na osminky - narezať do polovice a dovnútra vložiť vetvičku rozmarínu a položiť na lososa.