Rozmarínová panenka s jablkovo-zemiakovými kroketkami (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Panenku často nerobievam,dnes sme si dopriali jej jemnú chuť okorenenú pre mňa netradičným rozmarínom...

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Bravčovú panenskú sviečkovú umyjeme a nakrájame na 1,5-2cm plátky,dlaňou jemne naklepeme,okoreníme čiernym mletým korením a nadrobno pokrájanými lístkami rozmarínu.Dáme aspoň na pol hodiny do chladničky odležať.
  2. Olej na panvici rozpálime,mäso jemne osolíme a zprudka opečieme z oboch strán,aby sa uzavrelo a nevytekala z neho šťava.Potom plameň trocha znížime a dopekáme medailónky z každej strany asi 3-4 minútky.Musia zostať šťavnaté,nie vysušené.
  3. Mäso vyberieme a dáme do tepla odpočívať.Do výpeku pridáme na krúžky nakrájanú cibuľu a orestujeme ju.
  4. Zaprášime múkou,aj tú chvíľu pražíme a zalejeme malým množstvom vody(asi 0,5dcl),rozmiešame,necháme dusiť,ked sa voda skoro odparila,plameň zhasneme a primiešame ešte kúsoček masla.
  5. Kroketky si musíme pripraviť ešte pred mäsom,lebo mäso je minútka,pripravuje sa tesne pred podávaním.Očistené zemiaky pokrájané na kocky dáme variť do osolenej vody,asi v polovici varu pridáme ošúpané a tiež pokrájané jablko ,mierne osolíme a dovaríme spolu do mäkka.Vodu zlejeme a zemiaky s jablkom popučíme alebo rozmixujeme na kašu.
  6. Množstvo múky som písala orientačne,pridávame opatrne,podľa toho,ako sa lepia zemiaky.Vypracujeme podľa možnosti nie veľmi múčnatú zmes,ktorú na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm,vykrajujeme formičkou ľubovoľné tvary a vyprážame na horúcom oleji z oboch strán do červena. Hneď po upečení necháme na servítke vysušiť od tuku.
  7. Z písaného množstva mi vyšla takáto kôpka kroketiek,bohate stačí pre 4 osoby
  8. Na taniere naservírujeme medailónky,kroketky,pridáme za lyžicu opečenej cibule,vetvičku rozmarínu a môžeme zapriať dobrú chuť!