Rolka z bravčového boku plnená červenou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Keď som nedávno sem dával rolku z bravčového boku, tak vtedy som odrezal dva pláty mäsa a teraz ten druhý som plnil kapustou. Táto rolka je tiež veľmi dobrá.

8-10
porcií
60 minút
príprava
120 minút
na 150/180/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si suroviny, ktoré idem spracovať. Kapustu očistím a pokrájam na kocky. Cibuľu na hrubé polmesiace. Polovicu slaniny na hrubšie slíže. Cesnak dve tretiny posekám a jednu tretinu krájam na plátky. Mleté mäso s bravčového boku si tiež pripravím, to pôjde do kapusty. Pór krájam na kolieska.
  2. Do hrnca dám asi dve lyžice oleja a na to slaninu, cibuľu a pór. Osolím a okorením mletým čiernym korením a drvenou rascou. Dusím do mäkká.
  3. Potom pridám pripravenú kapustu a jednu tretinu posekaného cesnaku. Tiež pridám aj mleté mäso. Dusím kapustu, tak nech je trochu chrumkavá. Keď to je hotové, dám preč zo sporáku a nechám vychladnúť.
  4. Plát mäsa som mal posypaný koreninami uvedenými v rozpise a osolil. Jemne vyklepal nech bylinky idú do mäsa. Mäso zrolované do rolky som mal v chlade aspoň tri dni. Počas tejto doby mäso vyzreje a dá sa s ním lepšie pracovať. Teraz som ho rozvinul a nechal nech naberie teplotu kuchyne.
  5. Pretože nebol taký pekný ako predchádzajúci, tak som ho musel spevniť. Naukladal som naň pláty šunky a potom na to druhú polovicu slaniny, aby sa to previazalo. Na to som posypal druhú tretinu posekaného cesnaku.
  6. Keď kapusta ochladla, tak som ju naniesol na pripravené mäso.
  7. Prvé som zdvihol boky a potom od seba tretiu stranu a začal som rolovať. Tak, aby to pevne držalo.
  8. Pevne som to previazal povrazom na pečenie. Dal som do pekáča, posypal bylinkami zmiešanými, ktorými som aj posypal na začiatku plát mäsa. Ešte som osolil, na to poukladal plátky cesnaku (tretiu tretinu) a na vrch dal vetvičky rozmarínu. Podlial som vodou asi 1,5 dcl. Prikryl a dal do rúry na 150 °C na pol hodinu. Potom som pridal teplotu na 180 °C. A poslednú pol hodinu som to piekol odokryté na 200 °C do červená a polieval výpekom.
  9. Po dvoch hodinách som vytiahol takúto nádheru. Voňalo to, až mi v žalúdku husle vyhrávali a nie len mne. Nechal som to vychladnúť asi 40 minút, jednak prejdú chute a šťava ostane v mäse, no a pravdaže sa to lepšie krája.
  10. Tu je obrázok, ako to vyzerá v reze. Je to náročnejšia príprava, ale tá chuť tejto rolky to vynahradí. Želám aj vám dobrú chuť, ak si to spravíte.