Mandľová roláda

Roláda z tvarohového cesta s mandľovou plnkou s pomarančovou príchuťou (fotorecept)

Autor receptu: remy

Skúsil som pre mňa niečo netradičné, zdieľam s Varecháčmi. Roláda mala úspech, no nabudúce pridám nejaké zlepšováky.

40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Tvaroh, mlieko, vajce a cukor dobre vymiešame. Postupne pridávame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečenia. Vypracujeme cesto, ktoré necháme chvíľu odstáť.
  2. Pripravíme si plnku. Vyšľahaný sneh s polovicou vanilkového cukru a štipkou soli pridávame do zomletých madlí zmiešaných so šťavou s pomaranča, druhou polovicou vanilkového cukru a cukrom. Šťavy pridávame len toľko, aby nám zmes neostala mokrá. Mandle budú lepšie chutiť, ak ich necháme jemne osmahnúť na suchej panvici.
  3. Cesto vyvaľkáme na požadovaný rozmer. Roládu som piekol v srnčom chrbáte, takže rozmer som si prispôsobil forme na pečenie. Na cesto natrieme lekvár (použil som domáci marhuľovo-pomarančový) a plnku. Roládu zrolujeme a vložíme do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej formy (prípadne na papier na pečenie).
  4. Žĺtok zmiešame s pomarančovou šťavou a natrieme na cesto narezané pozdĺž. Pečieme cca 35 - 40 minút na cca 170°C.
  5. Po vychladnutí polejeme práškovým cukrom zmiešaným s pomarančovou šťavou. Posypeme mandľovými lupienkami.