Orechová roláda

Roláda s orechovo-karamelovým krémom

Autor receptu: redakcia

Úžasná roláda plná rôznych druhov orechov vhodná aj na slávnostné príležitosti.

10
porcií
40 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Na cesto rozdelíme vajcia na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom do nadýchanej peny. Bielky vyšľaháme spolu s kryštálovým cukrom na pevný sneh a jemne zapracujeme do žĺtkovej peny. Potom po tretinách primiešame múku zmiešanú s citrónovou kôrou a najemno zomletými lieskovými orieškami. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút.
  2. Ešte horúci upečený korpus vrchnou časťou preklopíme na práškovým cukrom posypanú utierku, papier na pečenie stiahneme a korpus pevne aj s utierkou zrolujeme. Necháme vychladnúť.
  3. Na krém dve tretiny mlieka spolu s cukrom privedieme do varu a prilejeme v tretine mlieka rozmiešaný pudingový prášok, varíme do zhustnutia. Prelejeme do studenej misky a za stáleho miešania necháme vychladnúť.
  4. Puding preložíme do šľahača s metličkovým nadstavcom a dohladka vyšľaháme so zmäknutým maslom nakrájaným na kúsky. Pridáme rum, karamelové kondenzované mlieko a vyšľaháme dohladka.
  5. Zomleté orechy vysypeme na panvicu a nasucho opečieme dozlatista. Necháme vychladnúť a dve tretiny primiešame do krému.
  6. Zrolovaný korpus opatrne rozbalíme a rozotrieme naň dve tretiny pripraveného krému. Napevno zrolujeme a krémom natrieme vrch rolády a posypeme zvyšnými mletými orechmi.
  7. Zvyšný krém preložíme do vrecka na zdobenie a spolu s celými orieškami ozdobíme vrch rolády. Roládu odložíme na hodinu do chladničky, potom nakrájame a podávame.