Orechová roláda
Roláda s orechovo-karamelovým krémom
Autor receptu: redakcia
Úžasná roláda plná rôznych druhov orechov vhodná aj na slávnostné príležitosti.
10 porcií |
40 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Na cesto rozdelíme vajcia na žĺtky
a bielky. Žĺtky vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom do nadýchanej
peny. Bielky vyšľaháme spolu s kryštálovým cukrom na pevný sneh
a jemne zapracujeme do žĺtkovej
peny. Potom po tretinách primiešame múku zmiešanú s citrónovou
kôrou a najemno zomletými lieskovými orieškami. Cesto rovnomerne rozotrieme
na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na
180 °C asi 10 minút.
- Ešte horúci upečený korpus vrchnou časťou preklopíme na práškovým cukrom posypanú utierku, papier na pečenie stiahneme a korpus pevne aj s utierkou zrolujeme. Necháme vychladnúť.
- Na krém dve tretiny mlieka spolu
s cukrom privedieme do varu a prilejeme v tretine mlieka rozmiešaný
pudingový prášok, varíme do zhustnutia. Prelejeme do studenej misky
a za stáleho miešania necháme vychladnúť.
- Puding preložíme do šľahača s metličkovým nadstavcom
a dohladka vyšľaháme so zmäknutým maslom nakrájaným na kúsky.
Pridáme rum, karamelové kondenzované mlieko
a vyšľaháme dohladka.
- Zomleté orechy vysypeme na panvicu a nasucho
opečieme dozlatista. Necháme vychladnúť a dve tretiny primiešame
do krému.
- Zrolovaný korpus opatrne rozbalíme a rozotrieme naň dve tretiny pripraveného krému. Napevno zrolujeme a krémom natrieme vrch rolády a posypeme zvyšnými mletými orechmi.
- Zvyšný krém preložíme do vrecka na zdobenie a spolu s celými orieškami ozdobíme vrch rolády. Roládu odložíme na hodinu do chladničky, potom nakrájame a podávame.