Rohlíčky z plundrovaného cesta trocha inak (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Ak máte radi výrobky z plundrovaného cesta a jeho príprava sa vám zdá príliš náročná, skúste tento jednoduchší spôsob. Objavila som ho na internete a ako zdroj bola uvedená Emilie Jedovnická.
Postup
- Ak máme mrazené lístkové cesto, tak to si dáme v prvom rade rozmraziť.
- Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, pridáme rozdrobené droždie, nalejeme časť z vlažného mlieka a necháme vzísť kvások.
- Ak by som mohla odporučiť, tak je lepšie použiť kvalitnejšiu múku, ja som mala teraz túto
- Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny, ktoré idú do cesta.
- Dobre vymiesime a vypracujeme cesto.
- Cesto dáme na teplé miesto vykysnúť. Počas kysnutia ešte raz premiesime, aby sa prevzdušnilo. Takto nakyslo cca po 1 hodine kysnutia.
- Po vy kysnutí vyvaľkáme na plát
- Do jeho stredu položíme lístkové cesto
- A teraz každý roh cesta preložíme cez lístkové cesto ako obálku
- Tu už je poskladané cesto
- Cesto znovu rozvaľkáme na plát
- Pravý okraj preložíme do polovice cesta
- To isté urobíme s ľavým okrajom
- Vzniknutý obdĺžnik preložíme podobným spôsobom na tretinu
- Znovu preložíme
- A znovu preložíme
- Cesto necháme odpočívať na doske a postup po 15 minútach ešte 3x zopakujeme.
Potom cesto znovu vyvaľkáme na plát, nakrájame na štvorce, naplníme lekvárom, zrolujeme do rohlíčkov a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte chvíľku kysnúť, potom potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.