Rohlíčky z plundrovaného cesta trocha inak (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Ak máte radi výrobky z plundrovaného cesta a jeho príprava sa vám zdá príliš náročná, skúste tento jednoduchší spôsob. Objavila som ho na internete a ako zdroj bola uvedená Emilie Jedovnická.

Postup

  1. Ak máme mrazené lístkové cesto, tak to si dáme v prvom rade rozmraziť.
  2. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, pridáme rozdrobené droždie, nalejeme časť z vlažného mlieka a necháme vzísť kvások.
  3. Ak by som mohla odporučiť, tak je lepšie použiť kvalitnejšiu múku, ja som mala teraz túto
  4. Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny, ktoré idú do cesta.
  5. Dobre vymiesime a vypracujeme cesto.
  6. Cesto dáme na teplé miesto vykysnúť. Počas kysnutia ešte raz premiesime, aby sa prevzdušnilo. Takto nakyslo cca po 1 hodine kysnutia.
  7. Po vy kysnutí vyvaľkáme na plát
  8. Do jeho stredu položíme lístkové cesto
  9. A teraz každý roh cesta preložíme cez lístkové cesto ako obálku
  10. Tu už je poskladané cesto
  11. Cesto znovu rozvaľkáme na plát
  12. Pravý okraj preložíme do polovice cesta
  13. To isté urobíme s ľavým okrajom
  14. Vzniknutý obdĺžnik preložíme podobným spôsobom na tretinu
  15. Znovu preložíme
  16. A znovu preložíme
  17. Cesto necháme odpočívať na doske a postup po 15 minútach ešte 3x zopakujeme. Potom cesto znovu vyvaľkáme na plát, nakrájame na štvorce, naplníme lekvárom, zrolujeme do rohlíčkov a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte chvíľku kysnúť, potom potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.