Roastbeef so smotanovými zemiakmi a grilovanou paradajkou

Autor receptu: jarco

Klasika, na ktorú mávam dosť často chuť. Tentoraz som ju dostal dosť náhle, takže som musel rýchlo utekať na nákup, v obchode zobrať čo bolo na pulte a hneď po návrate začať variť. Marinovanie ani dlhé pomalé pečenie neprichádzalo do úvahy :-)

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najskôr som obielil zemiaky, nakrájal, osolil, premiešal v pekáči s trochou oleja a dal piecť do predhriatej rúry.
  2. Mäso som umyl a očistil. Výsledok je veľmi závislý od kvality suroviny, preto vyberajte dôkladne. Ja som tentoraz zohnal len uspokojivú kvalitu. Ponatieral som ho bohato olejom, osolil a okorenil čerstvo namletým farebným korením.
  3. Roštenku som opekal na panvici na troche oleja približne 20 minút, viackrát obracal a polieval výpekom. Nie je to najpríjemnejšia činnosť, prskajúci olej zašpiní celú kuchyňu... Ale keď som skúšal roštenku len piecť v rúre alebo dusiť v tlakovom hrnci, nebolo to ono, hoci som ju aj predtým narýchlo poopekal. Dĺžka opekania závisí od kvality/veku mäsa aj od jeho tvaru. Moje bolo síce ploché, čo je na roastbeef fajn, ale už trocha staršie, tak som mu dal viac času. Koniec tejto fázy som si načasoval tak, aby v tom čase už boli upečené zemiaky a mohol som dať mäso na 10 minút dôjsť už vypnutej, ale ešte horúcej rúry - na pekáč s mriežkou, aby neplávalo vo vlastnej šťave. Ak máte radi mäso prepečené, tak ho v rúre po opečení normálne pečte taký čas, aký je treba, len ho odporúčam zabaliť do alobalu, aby nevyschlo.
  4. Popri opekaní mäsa som na druhej panvici na minimálnom množstve olivového oleja opiekol hrubé plátky veľkých mäsitých paradajok. Keď bola jedna strana opečená, obrátil som a ešte horúci plátok som posypal strúhaným parmezánom. Zemiaky som pred poslednou tretinou času pečenia zalial smotanou.
  5. Roštenku nakrájanú na tenké plátky som podával so smotanovými zemiakmi, grilovanou paradajkou, zeleným šalátom a pivkom.