Rizoto z hovädzieho srdca, šampiňónov a z mascarpone

Autor receptu: amelie

Mám šťastie na dobrých susedov:-) Či už na Slovensku, vo Francúzsku alebo v Maďarsku, kde máme záhradu. A práve tam farmár, príbuzný jedného zo susedov, musí znížiť stavy dobytka kvôli neúrode a nedostatku krmiva. Asi to sem nepatrí, ale pripadá mi to smutné... A tak nám tento milý sused priniesol kusisko hovädzieho srdca. Je to môj prvý pokus s týmto mäsom, rozdelila som ho na polovicu, jednu časť som urobila na smotane a toto rizoto je z druhej polovice.

6-8
porcií
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Časť hovädzieho srdca od suseda vážila 1800 gramov.
  2. Odblanila som ho zvonku aj zvnútra. Dostala som krásny kus svaloviny,
  3. ktorý som vložila do hrnca so studenou vodou, 4-5 guľôčkami čierneho, s rovnakým množstvom nového korenia a borievok. Bez soli!
  4. Po štyroch hodinách varenia som srdce pokrájala na plátky naprieč vlákien.
  5. Na troške oleja som vo veľkej panvici spenila nadrobno pokrájaný pór, pridala som mrkvu a a po chvíli restovania som na zeleninu nasypala asi 3x3 cm veľké kúsky srdca.
  6. Kým mrkva zmäkla, pripravila som si ryžu, víno, vývar zo srdca, huby, syr a mascarpone. Ryžu neumývajte, stratila by svoju krémovú konzistenciu.
  7. Nasypala som ryžu do panvice, premiešala so zeleninou a podliala vínom. Dala som Modrý portugal, ale môžete dať iné podľa vlastnej chuti.
  8. Stíšila som plameň pod panvicou a varila rizoto, miešala som ho, aby sa ryža nepripálila a zakaždým, keď vsiakla tekutinu, som ju podliala vývarom zo srdca. Pár minút pred dovarením som rizoto obohatila šampiňónmi, keďže lepšie huby som nemala. Varenie bez prípravných prác trvalo asi pol hodiny.
  9. Na tanieri som na rizoto škrabkou nastrúhala pásiky syra, pridala som mascarpone a petržlenovú vňať na ozdobu.